Penger
Fond: Dette bør du investere i
Dette er ekspertenes beste tips til de med lang sparehorisont.

Er du ung eller har lang sparehorisont, til for eksempel pensjon, er det å investere i fond noe mange foretrekker. De siste årene har det å investere i fond blitt stadig mer populært.
Spareøkonom Else Sundfør i investeringsplattformen Nordnet og investeringsdirektør Robert Næss i Nordea kommer i denne saken med sine beste tips til nybegynnere innenfor fondssparing og til de med lang sparehorisont.
Ifølge Sundfør er aksjefond ofte et naturlig valg for unge som sparer til pensjon, bolig eller fremtiden generelt, og som har en tidshorisont på ti til femten år eller mer.
– Spesielt globale indeksfond har blitt populære. De har lave kostnader, bred geografisk spredning, og følger utviklingen i verdens største selskaper. Det gir en solid «grunnmur» i porteføljen, sier hun til ABC Nyheter.
Sunfør råder til å sjekke hva globale indeksfond koster på din plattform, samt sjekke hvilken referanseindeks det fondet følger.

– Globale indeksfond burde ikke koste mer enn 0,2 til 0,3 prosent i løpende kostnader og den vanligste referanseindeksern er MSCI World developed markets.
I tillegg mener Sundfør det kan være lurt å supplere med små selskaper. Som eksempel trekker hun fram fremvoksende markeder, Europa-fond, Norden-fond eller tematiske fond innenfor sektorer man har tro på.
– Men da som «krydder», ikke hovedingrediens. Jeg har for eksempel to teknologifond, et Europa-fond og et Norden-fond i min langsiktige pensjonsportefølje, i tillegg til global indeks.
– Bare å glemme investeringen
Robert Næss anbefaler aksjefond til unge og til de med lang sparehorisont.
– Avkastningen i aksjemarkedet svinger mye og i noen år kan man kanskje tape en fjerdedel av pengene. I andre år kan man tjene flere titalls prosent. Hvis vi ser på avkastningen over flere tiår så har aksjer typisk gitt fire til fem prosent høyere årlig avkastning enn risikofrie renter, sier Næss til ABC Nyheter.
– For de som er nybegynnere med fondssparing, hva bør man være obs på?
– Jeg tror det er mange nybegynnere som tror det er vanskelig å spare i fond, eller at det krever en spesiell kompetanse. Men det er ikke vanskelig. Når man først har plassert pengene er det bare glemme å investeringen og la pengene jobbe for deg. Du får ikke bedre avkastning ved å regne på hvor mye du har tjene fra dag til dag,. Sparing i fond er langsiktig og da kan du bare slappe av og fokusere på helt andre ting, svarer Næss.

Ifølge en undersøkelse fra fjoråret investerer rekordmange nordmenn i aksjefond. 50 prosent av befolkningen har penger i fond, viste undersøkelsen, ifølge Verdipapirfondenes forening. Den største andelen av befolkningen som investerer i fond, er mellom 30 og 39 år. I denne aldersgruppen investerer seks av ti i fond.
Sundfør mener det viktigste for nybegynnere er å ha en plan og forstå hva man investerer i.
– Mange går inn i fond fordi det «er lurt», men uten å ha klart for seg tidshorisont, risikotoleranse og mål med sparingen.
Spareøkonomen understreker at det også er et nøkkelpunkt å ikke bli skremt av svingninger.
– Markedet vil gå både opp og ned, det er helt normalt. Hvis man har en lang horisont og sparer jevnlig, vil man i praksis kjøpe både når markedet er dyrt og billig. Dette kan redusere risiko over tid, sier Sundfør.
Hjemlig fond
Næss mener det er fornuftig å spre investeringene, fremfor å satse alt i samme fond.
– Hvis man velger et globalt aksjefond vil investeringen normalt være spredt i mange selskap over hele verden. Det er likevel vanlig å også investere noe i et hjemlig fond, som for eksempel et norsk aksjefond.
Næss forteller at de fleste av Nordeas sparere plasserer en femtedel av aksjeporteføljen i aksjefond som primært investerer i norske aksjer.
– Jeg er en aktiv forvalter og har tro på at det er mulig å få bedre risikojustert avkastning over tid ved å kjøpe bare de vi mener er de beste aksjene, og ikke alle aksjene som inngår i indeks. For de som ikke har en bestemt oppfatning om at noen forvalter er bedre enn andre, kan det viktigste være å ha fokus på underliggende kostander i fondet.