Bil
Følte sterkt på Tesla-skam – tok drastisk grep
Flere har følt Tesla-skammen på kroppen i senere tid, og vegvesenet opplever at flere nordmenn søker om personlige bilskilt som viser sterk avstand fra Tesla-toppsjefen og president Donald Trump. Men langt ifra alt går gjennom.

Denne artikkelen ble først publisert hos Kapital.
– Nå er det moro å kjøre Tesla’n igjen, sier eieren av en Tesla med nye skilter.
I løpet av det siste året har Elon Musks støtte til Donald Trump fått massive reaksjoner. I tillegg har Tesla-toppsjefen kommet med flere kontroversielle utsagn og handlinger, noe som har skapt et nytt fenomen: Tesla-skam.
I et forsøk på å ta avstand fra Musk har flere Tesla-eiere festet klistremerker med teksten «I bought this car before Elon went crazy» på bilen, blant annet Isabelle Ringnes, datteren til eiendomsmogulen Christian Ringnes.
Andre har forsøkt å ta protesten hakket lenger, noe som bekreftes av flere søknader om personlige bilskilt som har kommet inn til Statens vegvesen i år. Blant skiltene som er søkt om finner vi: «Fck Elon», «I H8 Elon» (I hate Elon), «F Trump» og «F Musk». Kun sistnevnte av de nevnte skiltene har imidlertid blitt godkjent – og er nå å finne på en Tesla i Fredrikstad.
Se listen over hvilke ord folk har søkt på, som blir avslått av Statens vegvesen lengre ned i saken.
Noen selger bilen i protest. Når man kjører rundt med skiltet 'F Musk' protesterer man litt hver dag.
– Hvorfor ønsket du bilskiltet «F Musk»?
– Det var for å ta litt avstand fra det Musk og Trump driver med. Noen selger bilen i protest. Når man kjører rundt med skiltet «F Musk» protesterer man litt hver dag, sier Svein Nesøen, som fikk innvilget skiltet som sparker oppover.
Søkte på flere
Skiltet pryder Teslaen som tilhører konen til Nesøen. Hun ønsket i utgangspunktet de tidligere nevnte klistremerkene for å vise avstand fra Musk, men Nesøen hadde en bedre idé.
– Jeg tenke det hadde vært gøy å få tak i et bilskilt i stedet. Jeg søkte om å få «F Musk», og fikk det godkjent. Med det nye skiltet synes kona det går fint, nå er det moro å kjøre Tesla’n igjen, sier Nesøen, som innrømmer at de ble litt overrasket over at de fikk ja.
Da jeg fikk innvilget «F Musk» tenkte jeg at jeg skulle jaggu søke på «F Trump» også, for en annen Tesla vi har.
«F Musk» er imidlertid ikke det eneste skiltet Fredrikstad-mannen søkte på.
– Da jeg fikk innvilget «F Musk» tenkte jeg at jeg skulle jaggu søke på «F Trump» også, for en annen Tesla vi har.
Men «F Trump» ble for drøy kost for vegvesenet. Søknaden ble avslått, forteller Nesøen, som til vanlig jobber som takstmann. Både søknaden som ble godkjent og den som ble avslått er printet ut og hengt opp på kontoret. Planen er å ramme dem inn.
– Vi fikk et brev fra vegvesenet hvor det stod at «F Trump» kunne tolkes som «Fuck Trump». Jeg tenkte F for fabulous da, sier han, med et lurt smil.
Nesøien har lagt ut en liten videosnutt på Youtube av bilen med de nye skiltene. Her forklarer han at kona elsker å kjøre Teslaen med de nye skiltene.
Kapital har også vært i kontakt med en annen Tesla-eier som har ønsket å ta tydelig avstand fra Musk. Tidligere i år søkte personen, som ønsker å forbli anonym, om å få innvilget bilskiltene «Fck Elon» og «I H8 Elon».
– Hvorfor jeg har søkt på disse skiltene er vel ganske åpenbart i disse dager, sier personen, som fikk avslag på begge søknadene.
Påvirket av mediebildet
Statens vegvesen opplyser at tegnkombinasjoner som ligner på støtende ord, kan være til ulempe for andre eller er et beskyttet navn eller merkevare, ikke blir godkjent.
– Ser dere noen trender eller ord som går igjen?
Mediebildet generelt har innvirkning på hva slags ord og setninger folk ønsker på bilene sine.
– Mediebildet generelt har innvirkning på hva slags ord og setninger folk ønsker på bilene sine, sier Lasse Stentorp Haugen i vegvesenet.
– Eksempelvis var det mye om MDG en periode. Rundt februar var det en del ord relatert til Elon Musk og Trump. Periodevis ser vi også ord relatert til tog og kollektivtrafikk, sier han.
Haugen drar også frem et annet eksempel fra tidligere i år: den virale videosnutten med uttrykket «Hawk Tuah», som gikk som en farsott både i sosiale og riksdekkende medier. Det førte til flere bilskiltsøknader med variasjoner av temaet.
Topper listen
Prislappen for et unikt bilskilt er 9000 kroner. Siden ordningen ble innført i juni 2017 har vegvesenet fått inn over 38.000 søknader, og det er kun fantasien som setter grenser for hva folk slags ord folk ønsker å pryde bilen sin med.
Det er imidlertid ikke bare Tesla-skam ute og kjører. Tesla er faktisk det åttende mest søkte ordet blant søknadene til personlige bilskilt som vegvesenet får inn, opplyser de til Kapital. Over 300 personer har søkt om å få innvilget et bilskilt med Tesla i løpet av det siste året. Ettersom Tesla er et beskyttet varemerke, har ingen av søknadene blitt godkjent.

Det samme er tilfellet for ordet som flest personer har søkt etter i løpet av det siste året: BMW. 465 personer har forsøkt å få tak i dette bilskiltet. Deretter følger Batman, 11 og 007. (Se tabell lengre ned.)
Stygge ord blir luket bort fra listen over de vanligste søkene, forteller Haugen.
– Løsningen fungerer slik at når en søknad blir avslått pga. støtende grunnlag, så havner det på en egen liste, og man får derfor beskjed om at tegnkombinasjonen ikke er tilgjengelig dersom man søker på ord som befinner seg på denne listen.

Må innhente samtykke
En annen grunn til avslag er dersom man søker om et etternavn som man ikke bærer selv.
– Dersom færre enn 200 personer har et etternavn, må det innhentes samtykke fra alle som allerede har etternavnet, sier Haugen.
Et navn som ikke er beskyttet er Røkke. En kvinne bosatt i Torp, som ikke bærer navnet, trengte dermed ikke Kjell Inge Røkkes tillatelse for å kjøre rundt i en Volvo med Røkke-skilter.
