Føler du avsky for daten din? Det kan være tegn på narsissisme

Forskere antyder at personer som ofte opplever «icks» scorer høyere på narsissisme.

Fersk forskning viser at personer som opplever «icks» kan ha narsissistiske trekk.
Publisert

Du er på en romantisk date med noen du er interessert i. Men noen minutter inn i møtet, skyller brått en guffen følelse over deg. Du har fått øye på busen i nesen til daten. Han puster tungt også. «Nei, dette går ikke», tenker du. 

Hvorfor er dette relevant?

«Icks» er et aktuelt begrep i dagens datingkultur, særlig blant unge. Fenomenet sier mye om hvordan man vurderer romantiske relasjoner. 

Hvis du får «The ick» fra noen du dater – kan det hende at du har narsissistiske trekk – ifølge forskere ved Azusa Pacific University. 

Det kommer frem i en studie publisert i tidsskriftet Personality and Individual Differences, gjengitt av PsyPost.

En «ick» er en plutselig følelse av avsky eller vemmelse du får for noen du er tiltrukket av eller interessert i, eller noe du generelt misliker. «Icks» er subjektive, og vi har alle forskjellige ting vi misliker eller hater. Det kan være alt fra dårlig ånde til overdreven skryting, ifølge Slangordboka

Får du en guffen følelse av daten? Da har du kanskje opplevd «The ick» – en plutselig følelse av avsky eller vemmelse du får for noen du i utgangspunktet er tiltrukket av.

Begrepet er mest brukt hos generasjon Z, og har fått fotfeste i sosiale medier de siste årene. 

Ifølge NHI er narsissistisk personlighetsforstyrrelse en tilstand der man tror man er bedre enn alle andre. Dette gir problemer som preger livet, forholdet til andre og hverdagen. Slike personer kan fremstå som arrogante, med et oppblåst selvbilde og uten forståelse for andres følelser. De kan tenke, føle og oppføre seg på måter som skader dem selv eller andre.

Det er også mulig at en person kan ha narsissistiske trekk uten å ha diagnosen narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Oppsiktsvekkende funn 

Forskerne bak studien analyserte 74 menn og 51 kvinner i alderen 24 til 72 år. Deltakerne ble spurt om de visste hva det vil si å få «The ick», og om de noen gang hadde opplevd det selv. 

Deretter ble det målt hvor sannsynlig det var at deltakerne opplevde «The ick» som en reaksjon på spesifikke handlinger. Videre gjennomførte deltakerne personlighetstester og besvarte spørsmål rundt sine egne erfaringer med dating. 

Les mer om sex og samliv her!

Resultatene viste at 64 prosent av deltakerne hadde opplevd «The ick» på et eller annet tidspunkt. De fleste oppga imidlertid at det skjedde sjeldent eller bare av og til. 

Videre indikerte funnene at kvinnene opplevde «The ick» oftere enn mennene. Men det var forskjeller i hva som utløste følelsen av vemmelse og avsky. Kvinnene reagerte oftere på misogynistisk oppførsel eller irriterende talemåter, mens mennene ble oftere frastøtt av forfengelighet. 

Personlighetstestene viste dessuten at de som viste narsissistiske trekk, var mer tilbøyelige til å reagere negativt på andres feil – særlig hvis det ikke samsvarte med deres egne forventninger til en potensiell partner.

 «The ick» førte til at mange relasjoner ble avsluttet umiddelbart (26 prosent) eller etter en stund (42 prosent). 32 prosent fortsatte forholdet til tross for at de følte avsky. De fleste (92 prosent) snakket med familie og venner om opplevelsen. Kun et fåtall delte følelsene sine med personen som forårsaket «The ick».

– Bør tenke grundig gjennom hvorfor

En av studiens forfattere, Eliana Saunders, understreker at man bør ta «icks» med en klype salt, og kanskje tenke seg om to ganger før man avskriver noen helt. 

– Selv om denne følelsen av avsky kan være et tegn på dårlig match, kan det også skyldes høy følsomhet for vemmelse, narsissisme eller perfeksjonisme rettet mot andre, sier Saunders til PsyPost.

Har du et intimt spørsmål du vil stille helt anonymt? Les mer her!

– Før vi dumper en partner fordi føttene deres dingler når de sitter i en stol, bør vi tenke grundig gjennom hvorfor vi egentlig føler på en «ick». Spør deg selv: «Er dette noe jeg virkelig ikke kan leve med, eller er jeg bare altfor kritisk? Er denne 'icken' deres feil, eller er det min?» fortsetter hun. 

Ser en sammenheng

ABC Nyheter legger frem studien for Kristoffer Lygren Walther, psykologspesialist og daglig leder ved Akerselvapsykologene, og ber om hans synspunkt.

Walther mener at forskningen gir interessant innsikt i hvordan personlighetstrekk kan påvirke menneskers reaksjoner i romantiske relasjoner.

– Det er velkjent at personer med narsissistiske trekk ofte har høye forventninger til seg selv og andre. De kan oppleve avvik fra sine idealer som noe uakseptabelt, noe som kanskje kan forklare hvorfor de er mer tilbøyelige til å oppleve «icks» og reagere negativt på en partners småfeil, sier Walther til ABC Nyheter.

Kristoffer Lygren Walther, psykologspesialist og daglig leder ved Akerselvapsykologene.

Han bekrefter videre at personer som opplever «icks», faktisk kan ha narsissistiske trekk.

– Når personer med narsissistiske trekk møter noe som ikke samsvarer med deres forventninger – enten det er småvaner, talemåter eller utseendemessige faktorer – kan de føle avsky eller ubehag. 

Ikke bare handler det om hvem de er, men også om hvordan de blir sett av andre. En romantisk partner blir ofte en forlengelse av denne fasaden, påpeker han.

– Partnerens attraktivitet kan bli et viktig element i narsissistens selvbilde, et symbol på egenverdi og ettertraktethet. Forholdet må ikke bare føles riktig – det må også se riktig ut.

Samtidig understreker Walther at man bør være forsiktig med å trekke konklusjonen om at personer som opplever «icks» har narsissistiske trekk.

– Mange mennesker kan ha sterk følelsesmessig avsky for spesifikke adferder uten at det nødvendigvis er koblet til narsissisme. For eksempel kan «icks» være knyttet til tidligere erfaringer, perfeksjonisme, kulturelle faktorer eller individuelle preferanser.

– Alle mennesker har uvaner eller særegenheter

Studiens funn viser at mange avslutter relasjoner raskt på grunn av «icks». Men er dette en sunn måte å unngå dårlige relasjoner på, eller handler det om lav toleranse for feil?

Walther sier at det avhenger av konteksten.

– På den ene siden kan «icks» være en instinktiv reaksjon som hjelper oss med å identifisere uønskede partnere tidlig. Hvis en person har vaner eller verdier som er fundamentalt uforenlige med ens egne, kan det være hensiktsmessig å avslutte relasjonen, sier han, og fortsetter:

– På den andre siden kan en lav toleranse for småfeil føre til at man mister gode relasjonsmuligheter. Alle mennesker har uvaner eller særegenheter, og dersom man har en tendens til å avslutte relasjoner ved første irritasjon, kan det være verdt å reflektere over om dette handler om urealistiske standarder. Noen ganger kan «icks» være forbigående følelser som endrer seg når man blir bedre kjent med en person. 

Psykologspesialisten trekker også frem enkeltes frykt for å gå inn i et romantisk forhold.

– Det å bli opphengt i feil hos partner kan i så måte gi et påskudd for å kunne trekke seg ut og dermed unngå det man er engstelig for.

Datingkulturens utvikling kan potensielt også spille en rolle. 

– I dagens samfunn, der apper som Tinder gir umiddelbar tilgang til et stort utvalg av potensielle partnere, kan terskelen for å avslutte relasjoner være lavere enn tidligere. Dersom man har en mentalitet preget av «det finnes alltid noen bedre der ute», kan selv små irritasjonsmomenter føre til brå avslutninger, sier Walther.