Reise

Fem gode restauranter i Gøteborg

Gøteborg har mer enn Liseberg. Mye mer. Gode restauranter, for eksempel. Her er noen av mange perler.

Stora Saluhallen, The Market hall
Stora Saluhallen/market hall i Gøteborg.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen

For en nordmann som hittil bare har besøkt Gøteborg med ett formål - dra på Liseberg med barna - er det en særdeles positiv opplevelse å vandre rundt i byens gater. Gøteborg har mange vakre, gamle bygninger, flotte parker og - ikke minst - gode spisesteder.

Det finnes seks restauranter med Michelin-stjerne i Gøteborg, men også et hav av andre gode spisesteder. I Magasingatan ligger restauranter og barer som perler på en snor, ispedd en rekke trendy second hand-butikker. Ikke langt fra ligger Andra Långgatan, som må være Nordens mest bartette gate. Gaten er populær blant studenter, rett og slett fordi man får servert billig øl.

Haga er Gøteborgs eldste bydel. Området har mange koselige caféer og små butikker.

Andra Långgatan munner ut i Gøteborgs eldste bydel, Haga. Bydelen fra 1648 var tidligere et arbeiderkvarter, og det var her skraphandlerne i SVT-serien «Albert og Herbert» hadde sin virksomhet.

Langs de bilfrie, brosteinsbelagte gatene i Haga finner man såkalte landshøvdinghus (treetasjers bygg der de to øverste etasjene er bygget i tre). Caféer og butikker ligger på rekke og rad, så Haga er ideell for en svensk «fika». Café Husaren i Haga er kjent for Hagabullen; en gigantisk kanelbolle. I samme gate, Haga Nygata, ligger også Sjøbaren, som skal være en av Gøteborgs bedre fiskerestauranter.

For en hundeeier er det gledelig å oppdage at restaurantdrivere i Gøteborg er langt mer hundevennlige enn deres kolleger i Norge. Vi møtte firbente på de fleste restaurantene vi besøkte.

Her er noen tips:

Human

Rett og slett en fantastisk middagsopplevelse! Gourmetrestauranten ligger et stenkast fra Haga, og tilbyr moderne nordisk mat. Martin Moses (Årets Kokk i Sverige i 2019) åpnet Human i 2021. Han tilbereder rettene i et åpent kjøkken, og kommer bort og slår av en hyggelig prat når vi ankommer.

Man kan velge mellom liten og stor meny. Stedet var så innbydende at vi gikk for sistnevnte; det vil si fire forretter i konfektstørrelse etterfulgt av syv små retter, dessert og «kaffegodis». Alt blir nydelig presentert og smaker vidunderlig. Til og med forretten laget på - for visse pyser - skummel innmat (lammehjerte) og favabønner/hestebønner viste seg å være en «höjdare».

Blekksprut à la Human.

Etter dette er det bare å lene seg tilbake og nyte. Rettene kommer på løpende bånd, og blir profesjonelt presentert av de hyggelige servitørene. Hovedrettene kom med kamskjell, blekksprut, havkreps, torskerygg, helleflyndre og vaktel som hovedingrediens. Alt smakte nydelig, men favorittene var likevel blekksprut med baeriikaviar, spinat og hvit asparges, samt kamskjell med hylleblomst, agurk og urter. Vaktel med artisjokk, fermentert sopp og ramsløk (siste hovedrett) var også nydelig, men da var de kvinnelige gjestene dessverre overmette.

Etter dette overdådige måltidet kom desserten, som bestod av engsyresorbet, rabarbra, mousse av hvit sjokolade og sitrontimian, etterfulgt av tre kaffegodis. Det meste av de tre kaffegodisene måtte dessverre stå urørt. Damene var for mette...

Alt i alt: Fantastisk mat og service! Hit drar vi gjerne igjen, og da skal vi være skrubbsultne! (P.S. Man bør bestille bord, og stedet har en god vinpakke som kan bestilles).

Adresse: Risåsgatan 8

Pris: 1.375 SEK (stor meny, middag)

Human drives av Martin Moses (t.v.), som ble Årets Kokk i Sverige i 2019.
Human drives av Martin Moses (t.v.), som ble Årets Kokk i Sverige i 2019.

Atelier at Pigalle

Fransk bistro i 4. og øverste etasje av Hotel Pigalle, i en bygning fra 1800-tallet. Rent bortsett fra at det ble spilt «Mopedbart» av norske Hubbabubbaklubb ved ankomst, gjør stedet at man føler seg hensatt til 1920-tallets Paris. Her er det sofaer i gullfarget velur, stoler i dyprød velur med lange gullfrynser, stumtjenere, pompøse lamper, bilder i gullrammer og brennevinsflasker på gamle gullforgylte traller.

Restaurant Ateliers dessertbord
Restaurant Ateliers dessertbord.

Vi spiste brunch der (serveres lørdag og søndag), og i den inngikk tre miniforretter: Surdeigsbrød med chèvre, rødbete, fenikkel, mandel og granateple + skagentoast + biff tartar med trøffelemulsjon, fritert løk og comtè.

Som hovedrett valgte Finansavisens utsendte en luftig «slider» med smørstekt hummer, chiliemulsjon, stilkselleri, ristet løk og urtesalat. Like etter hørte vi fra et bord med seks unge mennesker «Lobsterroll - till allihopa!». Det viste seg også å være et godt valg. Hummerrullen smakte fortreffelig!

Etter maten tilbyr Atelier et overdådig dessertbord der man kan forsyne seg så mange ganger man vil.

God mat , strålende service (servitøren var oppmerksom og tiltalte oss med «min vän») og sjarmerende atmosfære.

Adresse: Södra Hamngatan 2A

Pris: 485 SEK (brunch)

Restaurant Atelier i Gøteborg ligger i Hotel Pigalles øverste etasje.
Restaurant Atelier i Gøteborg ligger i Hotel Pigalles øverste etasje.

Natur

På norsk vil man sikkert kalle stedet for en nabolagsrestaurant, rett og slett fordi restauranten ligger i et område der folk bor; et stille nabolag like ved Vasaparken. Det lille lokalet er enkelt, men likevel koselig.

Det er noe med svensker og service. På Natur føler man seg velkommen idet man kommer inn døren, og den følelsen vedvarer under hele besøket.

Middagsrettene på menyen beskrives som Tartar, Makrell, Blodpudding med kreps (!), Gris og Torsk. Vi gikk for «Kokkens valg», en treretters middagsmeny (stedet tilbyr også en femretter). Mens vi ventet ble det servert hjemmebakt brød med hjemmekjernet smør.

Natur satser på naturvin, og har 400 ulike på sin vinliste.
Natur satser på naturvin, og har 400 ulike på sin vinliste.

Forretten var en nydelig liten tartar toppet med løk- og sennepsmajones, syrlig sølvløk, friséesalat, sprø potetflarn og ristede rapsfrø. Hovedretten viste seg å være bakt torskerygg med eddikstekt brokkoli, smørkokt purre, østersmajones og en hvitvinssaus på ristede fiskeben, estragon og hvitløk. Kritthvit og perfekt tilberedt (på 42 grader, får vi vite) torsk gjorde dette til en av de beste torskerettene vi har smakt! Til dessert fulgte jordbær med pepperrotsmarengs.

Restaurantnavnet avslører det kanskje, men det skal likevel påpekes at Natur utelukkende satser på naturvin. Restauranten har rundt 400 viner på sin liste.

Natur inngår for øvrig i restaurantfamilien Orrmyrs portefølje. Familien eier syv restauranter i Gøteborg, og Natur var den første da den åpnet i 2015.

Adresse: Geijersgatan 12

Pris: 595 SEK (3-retters meny, middag)

Et hyggelig og uformelt sted med nydelig mat.
Et hyggelig og uformelt sted med nydelig mat.

Bar Bulot

Stora Saluhallen fra 1888 er et eldorado for matelskere. Her finner man blant annet kjøtthandlere, ostehandlere, bakere, fiskedisker og frukt- og grønthandlere i skjønn forening.

Og en rekke restauranter, selvfølgelig. Vi spiste lunsj på den sjarmerende vinbaren Bar Bulots uteservering.

Sommerlunsjrettene ved Bar Bulot er få, men gode. Man kunne velge mellom fiskesuppe, trøffelomelett, makrell og roastbiff. Valget falt på sistnevnte. Den bestod av tynnskåret roastbiff med potetpuré, grønn og hvit asparges, reddiker, salat og grønnpeppersaus. Med fulgte nybakt surdeigsbrød og kefirsmør. Alt smakte fortreffelig og servicen var - igjen - på topp.

Adresse: Kungstorget 15 (Stora Saluhallen), Gøteborg

Pris: 225 SEK (lunsj)

Lunsj med roastbiff på Bar Bulot i Gøteborg.
Lunsj med roastbiff på Bar Bulot i Gøteborg.

Lindholmen Street Food Market

Mathall i Gøteborgs nye bydel Lindholmen, i byens tidligere verftsområde. Her holdt Götaverftet tidligere til, og det kan man se på de rustikke lokalene. Utenfor ser man enorme kraner, som vitner om Gøteborgs storhetstid (Gøteborg var en verdensledende verftsby på 1960-tallet). Et livlig og morsomt lokale!

Mathallen åpnet for fem år siden, og her møtes ansatte fra områdets mange teknologibedrifter til lunsj (svenskene spiser jo varm lunsj; gjerne i en time). På lunsjmenyen kan man velge mellom fisk, kjøtt, diverse asiatisk, salat og ukens sommerspesialitet. Vi valgte fisk (helleflyndre med potetpuré og hvitvinsssaus den dagen). Det var ikke voldsomt avansert, men godt og billig (salat og kaffe inngår i prisen).

Adresse: Anders Carlssons gata 2, Gøteborg

Pris: 130 SEK (lunsj)

Lindholmen Street Food Market er fullpakket til lunsj.
Lindholmen Street Food Market er fullpakket til lunsj.