Aktiv

Disse vanene kan forlenge livet ditt med 24 år

Forskningen peker nå på åtte vaner som ikke bare gir økt levetid, men også mer livskvalitet. Her er grepene du bør ta allerede i dag.

Seniorforsker ved Kreftregisteret hos Folkehelseinstituttet, Paula Berstad forteller at summen av alle de gode vanene vil føre til velvære i både kropp og sinn, men blant de åtte vanene peker én seg spesielt ut. (Foto: DavideAngelini / Shutterstock / NTB)
Publisert Sist oppdatert

Denne saken inneholder annonselenker som gir ABC Nyheter inntekter

I vår livsstil-seksjon har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får ABC Nyheter annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket. Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre medarbeidere som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene påvirker ikke innholdet i sakene.

Noen få, enkle grep kan gi betydelige gevinster – både i form av færre sykdommer og flere friske år. Forskere har nå identifisert åtte vaner som kan føre til at du lever hele 24 år lengre, og sannsynligvis kan du allerede krysse av for flere av dem.

Bildet viser en kvinne (Paula Berstad) med blondt hår og blå øyne, kledd i en lyseblå skjorte. Hun smiler varmt og ser rett mot kameraet. Bakgrunnen er en murvegg dekket av klatreplanter med høstfarger i rød- og grønntoner, som gir et levende og behagelig bakteppe. Bildets uttrykk er profesjonelt og vennlig, og egner seg godt til for eksempel et portrettintervju eller en faglig presentasjon.Paula Berstad er seniorforsker ved Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet, Avdeling for tarmscreening.
Paula Berstad er seniorforsker ved Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet, Avdeling for tarmscreening. (Foto: FHI)

– Det er mange grunner til at de ulike gode vanene har betydning for levealder. Et viktig element er at de bidrar i forebygging av kronisk sykdom (bla. kreft, hjerte-karsykdommer, diabetes type 2 og fedme). De øker også velvære og livskvalitet, som igjen er i sammenheng med levealderen, forteller seniorforsker ved Kreftregisteret hos Folkehelseinstituttet, Paula Berstad.

Berstad jobber ved avdeling for tarmscreening og er i tillegg utdannet ernæringsfysiolog. Hun forsker på rollen av livsstilsfaktorer i kreftforebygging. Hun forteller at summen av alle de gode vanene vil føre til velvære i både kropp og sinn.

Åtte vaner som kan gjøre at du lever 24 år lengre

Funnene ble omtalt i Medical News Today og presentert på konferansen til American Society for Nutrition. Forskerne brukte data fra medisinske journaler og spørreskjemaer fra 719 147 deltakere i Veterans Affairs Million Veteran Program (MVP) – et helseforskingsprogram med over én million amerikanske veteraner.

– Denne studien viser at gode vaner, som de kaller for «lav-risiko livsstilsfaktorer», alle øker levetid både hver for seg og til sammen, sier Berstad.

De åtte vanene er:

  • Å være fysisk aktiv
  • Ikke røyke
  • Håndtere stress
  • Opprettholde et godt kosthold
  • Ikke drikke alkohol i store mengder regelmessig
  • Ha gode søvnvaner
  • Opprettholde positive sosiale relasjoner
  • Unngå å utvikle opioidavhengighet
93% får bedre søvn

Sov bedre med NordicMelatonin

Dokumentert effekt for soveproblemer. 100% vegansk - trygt og naturlig.
Les mer her

– Vi som forsker på kreftforebygging, er relativt enige at det viktigste første steget til et sunnere liv er å slutte å røyke, men ingen av oss har noen garanti mot kreft, uansett hvor sunt og «riktig» vi lever.

Hjerneforsker: Overrasket over viktigheten av dette for et langt og godt liv.

Den viktigste vanen – ifølge studien

Bildet viser en kvinne som jogger langs en grusvei i landlige omgivelser. Hun er kledd i svarte treningstights og en langermet, svart treningstopp. Hun smiler og ser ut til å være i godt humør. Veien er omgitt av frodig, grønn vegetasjon, og det er overskyet vær, noe som gir bildet en frisk og naturlig stemning. I bakgrunnen sees telefonstolper, gjerder og en blanding av trær og enger, noe som understreker det landlige miljøet og en aktiv livsstil nær naturen. Forskningen peker nå på åtte vaner som ikke bare gir økt levetid, men også mer livskvalitet. Her er grepene du bør ta allerede i dag.
Spesielt én vane peker seg ut, og i den norske befolkningen generelt er det overraskende mange, langt over halvparten, som ikke lever opp til anbefalingene. (Foto: Mari-Ann Greiner Green)

Blant de åtte vanene peker én seg spesielt ut:

– Fysisk aktivitet hadde størst betydning for levetiden, etterfulgt av å unngå opioider, røyking og god stressmestring, forteller Berstad.

Likevel fremhever hun at røykfrihet fortsatt er det viktigste steget mot bedre helse – også ifølge tidligere forskning på norske menn. Hun forteller at i en studie utført på norske menn og som startet tidlig på 70-tallet, viste det seg at 40-åringer som klarte å slutte å røyke og gjøre gode kostholdsendringer – først og fremst færre hjerte- og karsykdommer – men også færre kreftdiagnoser enn kontrollgruppen de neste 25 årene.

– Men etter det hadde de like stor sannsynlighet å få kreft som kontrollgruppen. Ingen av oss er udødelige, og ikke engang de beste levevanene kan garantere god helse for evig. De gode vanene kan heller sies å øke sjansen for å utsette kroniske sykdommer til senere i livet og gi flere friske år.

Du blir overrasket! Dette skjer ved søvnmangel.

Anbefaler først og fremt å være røykfri

Bildet viser en hånd som holder en sølvfarget penn og peker på en kalender. På kalenderens rute for den 16. i måneden er det skrevet 'Endre vaner' med rød tusj. Det gir inntrykk av en personlig påminnelse eller et mål om å starte med nye og sunnere livsvaner. Den enkle kalenderlayouten og fokuset på teksten fremhever viktigheten av beslutningen, og skaper en assosiasjon til motivasjon og planlegging for en livsstilsendring. Forskningen peker nå på åtte vaner som ikke bare gir økt levetid, men også mer livskvalitet. Her er grepene du bør ta allerede i dag.
Å endre vaner kan virke overveldende, men Berstad anbefaler en enkel tilnærming ved hjelp av tre steg. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

– Selv ville jeg også anbefalt å være røykfri først og fremst, samt et sunt kosthold og en aktiv livsstil som de viktigste tiltakene. Og så er det i tillegg viktig å ha forsiktig omgang med både alkohol og sterk sol.

Berstad forteller at både hos deltakere i denne studien og i norsk befolkning generelt er det overraskende mange, langt over halvparten, som ikke er tilstrekkelig fysisk aktive i forhold til anbefalinger.

– Det er tydelig at på den fronten er det mye som kan forbedres.

Berstad legger til at noen vaner som evne til å sove godt eller takle stress, kan være medfødt.

– Vaner man er heldig å ha og som er ikke så lette å påvirke med egne handlinger. For eksempel så er noen velsignet med å sove godt 7-9 timer hver natt eller mestre stress naturlig, mens andre kan slite å få god søvn eller være engstelige av natur.

Visste du forresten at det ikke er lurt å drikke kaffe om morgenen?

Hvordan lykkes med å endre vanene?

Å endre vaner kan virke overveldende, men Berstad anbefaler en enkel tilnærming:

  • Start smått: Bytt for eksempel ut 15 minutter med TV-titting med en gåtur mens du hører på podcast.
  • Gjør det lystbetont: Når vanen først er etablert, er det lettere å øke både tempo og lengde.
  • Sett realistiske mål: Velg endringer du virkelig ønsker og har tro på.

Hun legger til at det er motiverende og gir en godfølelse om man starter med en liten endring som man mestrer.

Lege: – 80 prosent av befolkningen går i «karbo-fellen».