Reisenyheter

Derfor smaker kaffen annerledes på flyet

En kaffekopp i luften er noe litt annet enn på bakken.

Synes du kaffen smaker annerledes når du flyr? Flyselskapet SAS forklarer hvorfor.
Publisert Sist oppdatert

Mange liker å slukke kaffetørsten hvor enn de ferdes – det gjelder også på flyet.

Men har du noen gang nippet til pappkruset og tenkt at det sorte gullet smakte litt annerledes i luften?

Det er det en grunn til.

Lavere kokepunkt

Ifølge en pressemelding fra flyselskapet SAS, svekkes både smaksløker og luktesans under en flytur, noe som gjør at kaffen kan oppleves som mindre aromatisk og mer bitter enn på bakken. For å motvirke dette justeres ofte bryggemetoden, og det brukes kaffebønner med kraftigere smak.

Lavere lufttrykk i høyden påvirker også kokepunktet til vannet. I stedet for å koke ved rundt 100 °C, når vannet kokepunktet allerede ved 80 °C. Dette påvirker kaffebryggingen, som vanligvis skjer best ved temperaturer mellom 93 og 96 °C. Resultatet kan derfor være noe svakere og mer ujevn smak.

Både smaksløker og luktesans blir svekket når du flyr, derfor kan kaffen virke mindre aromatisk og mer bitter enn på bakken, ifølge SAS. Foto: SAS
Både smaksløker og luktesans blir svekket når du flyr, derfor kan kaffen virke mindre aromatisk og mer bitter enn på bakken, ifølge SAS.

Til og med kaffekannen om bord er spesielt utviklet for servering av varm drikke under flyvninger.

I 1988 ble det utviklet en sølesikker og ergonomisk kaffekanne, designet av Maria Benktzon og Sven-Eric Juhlin. Kannen brukes i dag av flere flyselskaper og er representert i samlinger ved blant annet MoMA-museet i New York, Design Museum i London og Nasjonalmuseet i Stockholm.

Velg te med tydelig smak

Det er ikke bare kaffe som påvirkes i 10.000 meters høyde. Enkelte tetyper kan plutselig miste litt av smaken sin blant skyene.

Svart og grønn te fungerer som regel godt i luften, mens urteblandinger med mildere smaker, som kamille, mynte eller fruktte, kan oppleves som smakløse. Dette skyldes både lavere koketemperatur og svekket smakssans. Te med tydeligere smak gir ofte en bedre opplevelse om bord, opplyser SAS.

Se video: Dette kan gjøre flyreisen til et mareritt

Alexander Lund, Head of Food & Beverage i SAS, mener at en god kopp kaffe hører med på flyturen.

– For mange av våre reisende er en kopp kaffe mer enn bare en drikk – det er et lite øyeblikk av hjemfølelse, selv når man er langt over skyene. Å brygge en virkelig god kopp i 10.000 meters høyde er en utfordring vi tar på største alvor – et håndverk vi stadig forbedrer, sier Lund i pressemeldingen.