Bolig

Denne sjekken må du ta før du selger elbilen

Konflikter ved bruktbilkjøp handler ofte om batteriet. En enkel test kan gi både kjøper og selger større trygghet – og spare begge for potensielle kostnader.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken inneholder annonselenker som gir ABC Nyheter inntekter

I vår livsstil-seksjon har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får ABC Nyheter annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket. Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre medarbeidere som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene påvirker ikke innholdet i sakene.

Elbilens viktigste og dyreste komponent er også den det er mest usikkerhet rundt. Når biler skifter eier, kan feil på batteriet føre til konflikt. Løsningen er enkel: dokumentasjon på batterihelsen.

– Har du en batteritest, reduserer du risikoen for uenighet i etterkant. Det gjelder både for den som kjøper og den som selger bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

BEST i test hos NAF

Zaptec Go ladeboks

NAF kårer denne til best i test på bakgrunn av sikkerhet, brukervennlighet, montering og design. Mye for pengene
Sjekk prisen her

Sødal har også fortalt hvordan elbilbatterier varer lengre enn man skulle tro.

Kan bli kostbart – for begge parter

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Selger du en bil uten å opplyse om batteriets tilstand, kan du bli ansvarlig for feil som oppdages senere. Det gjelder også mellom privatpersoner.

– Selger du bilen til meg, og jeg senere oppdager en batterifeil du burde ha kjent til, kan jeg reklamere. Det er et toårig ansvar. Du kan bli sittende med regninga, sier Sødal.

Derfor anbefaler han at selger skaffer en batterihelserapport – og gjerne legger den ved annonsen. Det gir dokumentasjon på at batteriet var i god stand ved salgstidspunktet.

Kjøper? Ikke hopp over dette punktet

Også kjøpere bør kreve batteritest før kjøp – og om nødvendig betale for den selv.

– Du vil jo vite hva du kjøper. Det er ikke noe poeng i å spare noen hundrelapper hvis det kan koste deg flere titusen senere, sier Sødal.

NAF tilbyr både en rask test og en mer omfattende variant, som gir bedre oversikt over batteriets faktiske tilstand. Selv ved naturlig kapasitetstap, kan det være stor forskjell på om batteriet har 85 eller 65 prosent ytelse igjen.

Elbillader: Disse ladestasjonene er best i test

Faretegn du burde være på utkikk etter:

Unormalt lav rekkevidde: Hvis oppgitt rekkevidde er langt lavere enn opprinnelig fra fabrikken, kan det tyde på slitt eller degradert batteri.

Ujevn batterikapasitet: Store forskjeller mellom de enkelte cellemodulene i batteriet (kan avdekkes ved batteritest) kan bety problemer.

Ingen service- eller batterirapporter: Manglende dokumentasjon på batteritilstand eller vedlikehold er et varsko – krev batteritest!

Varsellamper eller feilkoder: Advarsler i dashbordet om høyspentbatteriet må tas på alvor – få bilen sjekket av fagperson før kjøp.

Kort garantitid igjen: Undersøk hvor lenge batteriet fortsatt er dekket av produsentens garanti – dette varierer fra merke til merke.

Et enkelt grep som gir stor effekt

Batterihelsen er i praksis elbilens motor. Å dokumentere den burde være like naturlig som å fremvise servicehefte.

– Hvis du kan fremlegge en troverdig batterihelserapport, er det et stort pluss. For både kjøper og selger, avslutter Sødal.