Reisenyheter
Denne maten kan gjøre deg syk på all inclusive
Reiseekspert advarer mot maten på all inclusive-hoteller som kan gjøre deg dårlig.

Mange nordmenn velger å tilbringe sommerferien på et all inclusive-hotell.
Med mat og drikke inkludert i prisen, er det lett å gå berserk over buffé-disken under oppholdet.
Men før du tar en bit av den saftige melonen som står fremme, bør du tenke deg om to ganger.
Kan gi sykdom
Reiseekspert Jessie Chambers i reiseselskapet Global Work and Travel advarer mot deler av all inclusive-maten, som kan føre til matforgiftning av E. coli, sykdom og ødelagt ferie.
Det melder Daily Record. Flysmart24 har også omtalt saken.
Helsenorge skriver at E. coli kan gi diaré og magesmerter, og i noen tilfeller blodig diaré.
Ifølge Chambers behøver du ikke å være urolig for drikke, og heller ikke for is. Sistnevnte er ofte tryggere enn mange buffé-matretter.
Det er blant annet den lunkne lasagnen du bør passe deg for.
– De fleste all inclusive-feriesteder bruker nå filtrert vann eller flaskevann for å lage is, og minusgrader gjør det vanskelig for E. coli å overleve. Det er mye mer sannsynlig å bli syk av en kald pastasalat eller et brett med ris som har stått ute for lenge, sier Chambers.

Styr unna disse rettene
Chambers peker ut fem matvarer som i verste fall kan gi deg sykdom i utlandet:
- Forhåndsskåret frukt og salat. Kan se sunne ut, men hvis de vaskes i forurenset vann, kan de spre E. coli.
- Kokt ris og pasta. Stivelsesholdig mat som står i romtemperatur er ideell for bakterievekst.
- Kjøttpålegg og mykoster. Hvis de ikke er ordentlig avkjølte, er de en vanlig årsak til sykdom.
- Sauser og kjøttkraft i varme brett. Hvis de ikke holdes rykende varme, blir de bakteriegrodde.
- Kremede desserter som vaniljekremterter eller tiramisu – ser trygge ut, men kan raskt bli ødelagte i varme.
Risikoen kan øke
Reiseeksperten forklarer at dersom de samme redskapene brukes på tvers av tallerkener eller brettene ikke oppbevares ved trygge temperaturer, øker risikoen for at du pådrar deg smitte.
– Hold deg alltid til fersk tilberedt mat og spis helst når bufféen er på sitt travleste – da blir maten oftest byttet ut.
Se video: Dette kan gjøre flyreisen til et mareritt
Chambers råder også hotellgjester til å velge frukt de kan skrelle selv.
– Spør gjerne om isen er laget av filtrert vann eller flaskevann. Vask eller desinfiser hendene før måltider.