Reise
Burger, grits og Michelin – her spiser du godt i USA
Fra enkel franskinspirert bondekost hos cajunerne i Louisiana til bourbonmarinert stek i Kentucky. Michelin-guiden jobber seg nå gjennom Sørstatene.
Denne artikkelen ble først publisert i Kapital Reise.
Alt som kan friteres vil bli fritert i Sørstatene, er gjerne det etterlatte inntrykket av maten i denne delen av USA.
Kapital Reise gjør seg også denne betraktningen idet vi stirrer trøstesløst ned på en lokal favoritt – friterte kyllinglår lagt i et basseng av lønnesirup oppå en slags vaffelkake. Dette er brunsj på en mandag. Rundt oss triller kelnerne ut burgere, grits (en type maisgrynsgrøt) og bacon i jevnt tempo. Hvis Fedon Lindberg hadde sett dette måtte han vaske øynene.
Det smakte ikke så verst.
Noe senere sitter vi på renommerte Miller Union i Atlanta og har en komplett motsatt opplevelse. En stek marinert i kaffebønner servert med røstipoteter, artisjokker og en ostesaus med pepperrot er den foreløpige kronen på verket etter forretter som smørposjerte reker, friterte ostekuler og forskjellige deleretter.
Nå skal det sies at Miller Union er anbefalt i Michelin-guiden, og har lenge vært et utstillingsvindu for amerikansk mat med en sørstatsvri.
Sørstatene i USA har et forbløffende rikt kjøkken.
Her finner du alt fra den enkle, godt krydrede, franskinspirerte bondekosten i den sørlige delen av Louisiana – Cajun-kjøkkenet, som det kalles – til Kentucky hvor de mener at alt blir bedre av å marineres i bourbon.
Du kan finne igjen smaker fra hele verden i Sørstatene, og det vitner om hvilken betydelig smeltedigel av etnisiteter disse delstatene faktisk er.
Dette har lenge vært et velkjent faktum for matinteresserte over hele verden, men enn så lenge har ikke Sørstatene vært rangert høyt i fine dining-sammenheng.
I april i år meldte Michelin-guiden at de har tenkt å gjøre noe med det. De skal nå begynne arbeide med å lage en regional utgave. Så langt har guiden bare anmeldt restauranter i Nordstatene.
– Kjøkkenet i det sørlige USA er unikt og formet av ulike kulturer, som sammen har skapt mange fantastiske spesialiteter, tilberedt av lidenskapelige og dyktige kokker, sa internasjonal direktør for Michelin-guiden, Gwendal Poullennec, i en pressemelding da nyheten ble kjent.
I skrivende stund er Michelin-guidens anonyme inspektører i gang med å saumfare aktuelle kandidater og booke bord.
Den kommende utgaven av guiden vil inkludere Alabama, Louisiana, Mississippi, Nord-Carolina, Sør-Carolina og Tennessee, samt den allerede eksisterende guiden for Atlanta (hvor ni restauranter har én stjerne).