Bolig

Bladlus i hagen? Slik blir du kvitt dem

Bladlus svekker plantene dine og kan ødelegge både roser og nye skudd. Men du trenger verken gift eller spesialkunnskap for å få kontroll.

Bladlus angriper plantens myke vekstpunkter og kan raskt gjøre stor skade om de ikke oppdages i tide. Heldigvis finnes det enkle og giftfrie måter å bli kvitt dem på. (Foto: Colourbox)
Publisert Sist oppdatert
Bildet viser Espen Skarphagen, også kjent som “Skarp i hagen,” som smiler mens han står utendørs i en park. Han har på seg en fargerik, blomstrete skjorte med grønne blader og rosa blomster. I bakgrunnen kan man se grønne trær og gress, samt en gangsti som går gjennom parken. Det ser ut til å være en solfylt dag, og omgivelsene gir et avslappet og naturlig inntrykk. Espen ser glad og fornøyd ut, og bildet fanger en hyggelig, rolig stemning i naturskjønne omgivelser. Espen Skarphagen svarer på dine spørsmål om hage, blomster og planter.
Hageeksperten vår Espen Skarphagen.

Bladlus suger næring fra plantens vekstpunkter og kan gi deformert vekst, sammenkrøllede blader og i verste fall ødelagte skudd. Men oppdager du dem tidlig og handler raskt, er de fullt mulig å bli kvitt – helt uten bruk av giftstoffer.

– Bladlus setter seg gjerne i skuddspissene, der plantesaften er lett tilgjengelig. Det er her de gjør mest skade, sier hageekspert Espen Skarphagen.

Bladlusen tapper planten for næring og etterlater små sår, som igjen svekker tilvekst og struktur.

– Skuddene kan kollapse hvis angrepet er stort nok, og du får en tydelig deformert vekst. Det er ikke alltid farlig, men det er definitivt skadelig, sier han.

Gjenkjenner du problemet i tide, er det lett å løse

Skarphagen mener den største feilen hageeiere gjør, er å vente for lenge med å gripe inn.

– Mange overser tegnene. Det er viktig å utvikle en rutine der man jevnlig ser over plantene, særlig i vekstperioden. Ser du bladlus tidlig, er det mye enklere å gjøre noe med dem, sier han.

De vanligste bladlusene er grønne og svarte, og de samler seg ofte i kolonier på stilker, årsskudd og nye skuddspisser. Roser er særlig utsatt.

– Rundt knopper og ferske skudd ser man dem ofte først. De trives der plantesafta flyter lett, sier Skarphagen.

Et tydelig tegn er at bladene begynner å krølle seg innover. Da er angrepet ofte godt i gang.

Enkle tiltak er ofte nok

Skarphagen anbefaler å starte med de mest skånsomme metodene – som også ofte er de mest effektive.

– Bruk hageslangen. Spyl plantene med litt kraftig stråle, men pass på at det ikke er så hardt at du ødelegger bladene. Du får vekk mye på den måten, sier han.

Et annet tips er å bruke en mild blanding av grønnsåpevann.

– Det fungerer godt, særlig hvis du får jevnt dekke over området der lusene sitter. Du trenger ikke sterke kjemikalier, sier han.

Mange hageeiere sliter med disse små krabatene.

Bruk naturens egne hjelpere

Den mest langsiktige og bærekraftige løsningen er å gjøre hagen til et godt sted for nyttedyr.

– Fugler, gulløyelarver, marihøner og til og med veps spiser bladlus. Har du en hage med rikt biomangfold, får du hjelp helt gratis, sier Skarphagen.

Han anbefaler å sette opp fuglekasser og la veps få bygge bol der de ikke er til sjenanse.

– Vi er for raske med å rydde bort alt som summer. Men mange av de insektene du fjerner, er faktisk blant plantenes beste forsvarere, sier han.

I tillegg er det viktig å sørge for at plantene har gode vekstforhold.

– Sterke planter i næringsrik jord er mer motstandsdyktige. Dårlig jord og stressede planter gjør det lettere for bladlus å få fotfeste, sier Skarphagen.

Vær til stede – og reager raskt

Bladlus er ikke et tegn på at du har gjort noe feil – men å ignorere problemet kan gjøre skade. Skarphagen mener tilstedeværelse og observasjon er det viktigste verktøyet du har.

– Venter du for lenge, kan angrepet bli omfattende. Men ser du tegnene og handler tidlig, er det lett å få kontroll. Det gjelder for bladlus – og egentlig for de fleste planteskadedyr, sier han.