Bolig

Best i test: Dette er de beste billige robotstøvsugerne

Robotstøvsugere varierer stort i både pris og kvalitet. Derfor har vi funnet de beste av de billige robotstøvsugerne på markedet.

Vi har funnet noen av de beste budsjett-modellene. (Foto: Colourbox)
Publisert Sist oppdatert

Denne saken inneholder annonselenker som gir ABC Nyheter inntekter

I vår livsstil-seksjon har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får ABC Nyheter annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket. Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre medarbeidere som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene påvirker ikke innholdet i sakene.

Robotstøvsugere har etterhvert blitt et svært så vanlig syn svirrende rundt på norske gulv. Prisene har også gått sakte men sikkert ned, etterhvert som nye produsenter har meldt sin ankomst på det norske markedet. Likevel er det fortsatt slik at spennet i kvalitet mellom de dyrere modellene og billig-modellene er ganske stort – naturlig nok – men det betyr ikke at det ikke finnes gode og billige robotstøvsugere å oppdrive.

Robotstøvsuger med vask: Disse er best i test i 2025

Dette bør du se etter:

Christian Nævdal, salgsdirektør i Elkjøp

Når du kjøper en billig robotstøvsuger, må du være forberedt på mer manuell innsats og færre funksjoner, ifølge Christian Nævdal, salgsdirektør i Elkjøp. – En rimelig støvsuger har gjerne 6000–8000 pascal i sugestyrke, mens toppmodellene kan ha opp mot 20 000, sier han, men legger til at forskjellen ikke er lineær: – Det måles litt som desibel.

Navigasjonen er ofte god også i billige modeller, men de dyrere kombinerer radar og laser med kamera for bedre objektgjenkjenning. – Da kan roboten skille mellom en tøffel og en Lego, forklarer han.

Vedlikehold er en stor forskjell: – En billig modell krever at du tømmer, vasker og tørker moppen selv. De dyre gjør dette automatisk i basen med varmt vann og luft, sier Nævdal.

Batteritid er ifølge ham lite relevant: – Den lader selv og blir ferdig før du kommer hjem uansett. Og husk – dette er en kampanjedrevet kategori. – Det er alltid gode tilbud, sier han.

– Til slutt handler det om hvor uavhengig du vil at roboten skal være. Jo mer selvstendig, jo høyere pris, sier Nævdal.

Huskeliste:

  • Sugestyrke: Billig = 6000–8000 Pa. Dyr = opptil 20 000 Pa.
  • Navigasjon: Kamera finnes bare i toppmodeller.
  • Vedlikehold: Manuelt arbeid i billigklassen – automatisk vask og tørk i dyrere modeller.
  • Vaskefunksjon: Budsjettmodeller kan gi lukt og vannsøl.
  • Batteritid: Lite relevant – roboten jobber mens du er borte og lader selv.
  • Pris: Følg med på kampanjer – store svingninger i pris.

Dette er de beste billige robotstøvsugerne nå:

Markedet er fullt av robotstøvsugere i varierende pris og kvalitet, men du trenger ikke blakke deg om du er på utkikk etter en god robotstøvsuger. Vi har saumfart nettet etter tester av rimelige robotstøvsugere fra merker du kjenner til, utført av nettsteder du kan stole på.

Les også: Disse robotsøvsugerne i ulike prisklasser er best i test

Xiaomi X20+

Ifølge TechRadar er Xiaomi X20+ den beste billige robotstøvsugeren du kan kjøpe akkurat nå. Til en svært lav pris tilbyr den overraskende mye funksjonalitet og sugekraft. Anmelderen uttrykker ren begeistring over hvor god denne modellen er, spesielt med tanke på prisen. Den har funksjoner man vanligvis bare finner i langt dyrere modeller, som automatisk vask av moppekluter, roterende mopping, automatisk heving av moppeklutene ved tepper og svært god navigasjon.

Et vanlig problem med rimelige robotstøvsugere er dårlig navigasjon, men her utmerket X20+ seg positivt i test. Den hadde god evne til å orientere seg og unngikk hindringer effektivt. Den tilbyr fire sugeinnstillinger (stille, standard, sterk og turbo), og på “sterk” nivå presterte den på linje med langt dyrere modeller. Moppingen mener TechRadar å være helt grei, men – som hos de fleste rimelige robotvaskere – egner den seg best til lett vedlikeholdsrengjøring.

Xiaomi X20+ Hvid

Pris nå: 5047 kroner hos CDON
Her får du den til lavest pris


Anmelderens eneste virkelige innvending er at ladestasjonen og vaskeenheten til X20+ er både stor og lite pen, så det anbefales å plassere den et sted hvor den ikke er for synlig.

Roborock Q5 Pro robotstøvsuger

Techgearlab.com ga denne robotstøvsugeren fra Roborock i deres veldig metodiske og grundige robotstøvsugertest, og gir den toppscore, topplassering og sitt «editor’s choice»-stempel. Blant annet skriver de dette om robotstøvsugeren:

– Q5 føles veldig polert, både på de små og de store detaljene, noe som gjør den til en av våre favorittstøvsugere totalt.

Roborock Q5 Pro svart

Pris nå: 2190 kroner hos Clas Ohlson
Her får du den til lavest pris
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Den ble også kåret til best i test da Tek.no testet rimelige robotstøvsugere, med poengsummen 8 av 10.

Ifølge Wired skiller Tapo RV20 Max seg ut i en bransje hvor de fleste produsenter fokuserer på stadig dyrere og mer kompliserte robotstøvsugere. Denne modellen, lansert i fjor, beskrives som et billig og pålitelig alternativ, noe som gjør den til et friskt pust.

TP-Link Tapo RV20 Max Plus Robotstøvsuger

Pris nå: 2939 kroner hos ComputerSalg
Her får du den til lavest pris
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Blant fordelene trekker Wired frem:

  • Lav pris kombinert med god ytelse
  • Enkel og intuitiv app
  • Rask og nøyaktig kartlegging av hjemmet
  • 5 300 Pa sugekraft, som var tilstrekkelig for barnerom med lite trafikk
  • Innebygd støvbeholder som du tømmer selv – du slipper å kjøpe dyre engangsposer, som kreves i mer avanserte modeller som RV10 Plus

Det er likevel noen ulemper, ifølge Wired. Navigasjonssystemet, som bruker Lidar og IMU, er ikke like presist som hos dyrere modeller. Støvsugeren satte seg noen ganger fast i ting som hyssing eller store Lego-klosser.

Wilfa RVC-D4000SL Innobot robotstøvsuger med vaskefunksjon


Norske Wilfa er nokså ferske på robotstøvsuger-fronten, men de virker å ha gjort mye riktig med deres Innobot. Lyd & Bilde har testet den, og gir den «utmerket»-stemplet sitt. Testeren deres skriver følgende om støvsugeren hun døpte «Wilma»:

– Her har Wilfa virkelig ingenting å skjemmes over. Med tanke på alt tilbehør og det faktum at Wilma både støvsuger og støvtørker gulvene med helt akseptabelt resultat, og dessuten faktisk påordentlig unngår hindre, kan jeg varmt anbefale Wilma.


Den svenske utgaven av TechRadar gir den 4.5 av 5 mulige stjerner, og kaller den en «stilig og allsidig robotstøvsuger».

Wilfa RVC-D4000SL Robot Vacuum Cleaner

Pris nå: 4499 kroner hos Skousen
Her får du den til lavest pris