Bil

Altfor mange bileiere gjør denne tabben

Påvirker kjøreegenskaper, forbruk og levetid.

Store felger og brede dekk med feil lufttrykk er en svært dårlig kombo. Se hva du bør gjøre her.
Publisert Sist oppdatert

Denne saken ble først publisert på Broom.no.

Har du sjekket lufttrykket i dekkene i det siste? Risikoen for at du svarer nei, er dessverre stor.

I en undersøkelse som Infact har utført for Continental, oppgir kun én av fire at de sjekker lufttrykket månedlig. Under halvparten sjekker luften etter dekkskifte, og hele 9,1 prosent svarte at de aldri sjekker lufttrykket i dekkene sine.

Samtidig viser andre undersøkelser at de fleste bilene kjører rundt med for lavt lufttrykk i dekkene. Dette kan få svært uheldige følger.

Derfor er det viktig

Dagens store felger med brede og lave dekk, er følsomme på korrekt lufttrykk og riktige hjulvinkler. Langt mer enn de høye og smale dekkene som bilene var utstyrt med for noen få år siden.

Kjører man med for lite luft i dekkene, øker rullemotstanden og dermed også bilens strøm- og drivstofforbruk. En personbil med en halv bar for lite lufttrykk, vil bruke opptil fem prosent mer drivstoff.

Samtidig vil dekkene slites langt raskere og de vil slites skjevt. En halv bar for lite lufttrykk vil kunne redusere levetiden til dekket med så mye som 25 prosent. I tillegg øker faren for punktering.

Resultatet er at mange – faktisk uten å vite det – kjører rundt med feilslitte dekk og en potensiell trafikkfarlig bil.

Derfor kan en liten punktering fort bli kostbar

Vesentlig lengre bremselengde

I en test utført av svenske Vi Bilägare, kom det blant annet fram at nødbremsing på våt asfalt gir opp mot ti prosent lengre bremselengde enn dersom dekkene har anbefalt lufttrykk.

Er bremselengden for eksempel 50 meter med anbefalt lufttrykk, øker den med fem meter – og man risikerer å treffe andre biler og trafikanter i høy hastighet der man ellers hadde klart å stoppe.

Det ble også målt inntil 27 prosent større rullemotstand ved 1,7 bar enn ved 2,4 bar lufttrykk. Større rullemotstand betyr høyere forbruk og kortere rekkevidde.

Med en liten batteridrevet kompressor som denne, kan du enkelt fylle luft i dekkene hjemme på gårdsplassen.
Med en liten batteridrevet kompressor som denne, kan du enkelt fylle luft i dekkene hjemme på gårdsplassen.

Faktisk viste testen at for høyt lufttrykk er vesentlig mindre farlig enn for lite. Støyen økte imidlertid betydelig ved for høyt lufttrykk, og dekkene ble slitt raskere mot midten av rullebanen. Rullemotstanden ble riktig nok noe mindre, men ikke nok til at det ville gitt noe særlig utslag på forbruket.

Her slurver 3 av 4: Direkte farlig

Sjekk selv

Er du i tvil om hva som er riktig lufttrykk for din bil? Mange biler har et klistremerke i dørstolpen på førersiden, her finner du riktige tall. Noen biler har også plassert dette på baksiden av tanklokket.

Dessuten finner du det i bilens instruksjonsbok. Og de aller, aller fleste bensinstasjonene har også tabeller oppslått ved luftpumpene. Så det å ikke vite riktig lufttrykk, er ingen unnskyldning.

Mange bileiere klager over høye bilkostnader. Ved å følge litt med på dekk og lufttrykk reduserer du både drivstoffutgiftene og utskiftingstakten på dekkene dine. De koster jo som kjent en god del.

I tillegg får du en sikrere bil med bedre kjøreegenskaper. Det kalles vinn – vinn!

Derfor er det bedre å ha for mye enn for lite luft i dekkene

Dekktips:

1. Sjekk lufttrykket jevnlig og juster om nødvendig.

2. Sjekk dekk når de er kalde, ikke rett etter en kjøretur.

3. Bruk bilfabrikantens anbefaling. Det er bedre å ha litt for høyt trykk enn for lavt.

4. Ha 10 prosent mer luft i vinterdekk enn i sommerdekk. Luft fortetter seg i kulde, samt at gummien er mykere.

5. Skru ventilhettene skikkelig til! De beskytter ventilen mot vann og skitt og selvfølgelig også mot synkende lufttrykk.

6. Ikke glem reservehjulet! Du vet aldri når du kan få bruk for det.