Bil
Alfa Romeo Junior er endelig kommet til Norge
Alfa Romeos første forsøk på å lage en elbil, er et slags samarbeid med Frankrike. Det er egentlig ingen dum oppskrift.

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen Motor.
Alfa Romeos første elbil er kommet til Norge, og de kresne entusiastene har omsider en nyhet å sette tennene i.
Men har egentlig fanskaren noe særlig å feire? Er denne bilen Alfa Romeo «nok»?
Plattformarbeid
For å se nærmere på bilen har Finansavisen tatt turen til Hurdalsjøen hotell ved Eidsvold. Her ble regjeringsplattformen med omtrent samme navn til, men det er ikke denne plattformen Alfa-folket skal bry seg om nå.
Det er snarere den såkalte e-CMP-plattformen som muligens kan sende croissanter i Quadrifoglio-hjulene, siden plattformen kommer fra den franske delen av moderskipet Stellantis.

Hadde den kunnet, hadde plattformen spist bagetter, snegler og froskelår, og sjanglet rundt på en sort sykkel – ikke drukket Barbaresco og spist mozarella.
Hvor italiensk kan egentlig en bil bli, med hovedingredienser fra Frankrike? Én dag med helelektriske Alfa Romeo Junior avslører en hel del.

Et italiensk triks
Det er Bertel O. Steen, selskapet bak importen av blant annet Peugeot og Citroen, som tar Alfa til Norge. De trekker selv frem at at plattformen Alfa Romeo Junior benytter er den samme som på Peugeot e-208, 2008, Citroen C4, DS3, Jeep Avenger, Opel Mokka og Fiat 600. Her er det i utgangspunktet lite italiensk saus blandet inn. Men noe er det da.
En av de største forskjellene er at Alfa Romeo Junior har en langt kraftigere elmotor. I likhet med hos søstermodellene sitter elmotoren foran og drifter forhjulene alene, men der det normalt snakkes om 156 hestekrefter, lurer det hele 280 under panseret på Junior.
Det finnes riktig nok en versjon med 156 hestekrefter som selges i andre land, men den er det foreløpig ingen plan om å ta til Norge.

Junior-utgaven med 280 hestekrefter heter Veloce og har et spennende triks på lur: En mekanisk TorSen-differensial.
Denne innretningen gjør at Alfa Romeo Junior kan sende motorkraft til begge hjul samtidig, selv om veigrepet er varierende. Resultatet hevdes å være at Junior føles som en «hot hatch» med bøllete og morsomme kjøreegenskaper. Og det må sies å stemme god med hvordan bilen oppleves på de svingete veiene rundt Hurdalssjøen.

Rekkevidden imponerer ikke
Det er forøvrig ikke bare drivverket som er oppgradert. Også understellet er gjort mer sportslig, med mer negativ camber så bilen skal sitte bedre på veien. Styringen er mer direkte med lavere utveksling, snedig nok tilsvarende den på dagens BMW M3, og Junior er senket med 25 millimeter.
Brembo-bremsene foran er på saftige 382 millimeter, så også her kan Alfa-entusiastene notere seg at endringene har gjort godt. Totalt sett er Junior en artig bil å kjøre aktivt med, og du merker at dette slett ikke er noen myk Citroen.

Slik sett fremstår bilen som ganske så umiskjennelig italiensk, men det trengs også når prisen som forlanges er forholdsvis høy.
Batterikapasiteten oppgis i brutto kapasitet og er bare på 54 kWh – den samme som på de øvrige plattformsøsknene. Hurtiglading skjer bare med 100 kW effekt, så heller ikke den er imponerende, og forvarming av batteriet står ikke på menyen.
Rekkevidden er satt til 334 WLTP-kilometer, som ikke er klasseledende.

Spennende interiør
Det er med andre ord ikke elbilegenskapene isolert sett som gjør at du får lyst på denne bilen, men det må italienerne ha tenkt på, for det er andre aspekter som lokker.
Utseendet er sportslig og linjene skarpe. Alfa Romeos nye designspråk later til å sitte godt og får deg til å føle deg vel. Det følges i stor grad opp på innsiden.

Krysser du av for de to ekstrautstyrspakkene øker du prisen med 42.000 kroner, men da får du også noen av de mest sportslige setene som fås i en elbil på markedet i dag.
Setene fra italienske Sabelt kan sammenlignes med dem du finner i en påkostet Porsche, BMW eller råtassen Hyundai Ioniq 5 N.

Ellers er interiøret forholdsvis velbygd og du finner Alcantara i dører og på dashbordet, i tillegg til på selve setene. Alt dette bidrar til å trekke inntrykket opp, og da glemmer du litt at nøkkelen ser ut til å komme fra en minst 10 år gammel Peugeot.
Så mye koster den
Den lille turen med Alfa Romeo Junior Veloce gir ikke nok tid til å trekke entydige konklusjoner rundt forbruk og rekkevidde, men det er samtidig ingen tvil om at bilen er både morsom, spennende og et litt friskt pust på markedet.
Det nærmeste alternativet finnes hos Mini, men heller ikke her slipper du billig unna, så det er godt mulig at en god del nordmenn vil bli nysgjerrig på Alfa Romeos første elbil.
Den starter på 418.900 kroner og koster ca. 470.000 kroner med alt utstyr. Det er ganske mye penger for en 4,17 meter lang bil, men så får du i det minste noe naboen ikke har.
PS: Mot 2026 avsløres det mer om nye Alfa Romeo Stelvio. Dette ventes å bli en stor, elektrisk SUV med over 650 kilometers rekkevidde og ytelse mellom 600 og 1000 hestekrefter med 800 volt-teknologi.