Bil

Advarer: Tabbene kan koste deg dyrt

Dette må du vite før 17. mai-vasken.

VIKTIG: Det er flere ting du bør tenke på før du tar maskinvask av bilen. Noe av det viktigste er at du må forsikre deg om at tenningen faktisk er av. Det er også lurt å skru av antennen.
Publisert Sist oppdatert

Hørt om mannen som åpnet døren og forsøkte å skru av skistativet etter at maskinen hadde startet? Forsøket endte med at han fikk seg en grundig såpevask, og bilen full av vann.

Slike og andre episoder skjer dessverre. Rundt 1000 store og små meldte skader årlig er Gjensidiges estimat for alle forsikringsselskaper.

Nå er det kø foran mange bilvaskehaller. På 17. mai er det mer enn festantrekket som skal skinne og se bra ut.

Enten du ikke har mulighet til å gjøre det selv, eller vil slippe jobben: Mange kjører bilen gjennom en bilvaskemaskin. Da er det et flere ting du bør tenke på.

Rullende svømmebasseng

– Nå like før 17. mai er det derfor viktig å følge instruksjonene nøye, om bilen skal inn i en vaskehall, sier Arne Voll.

Han er kommunikasjonssjef i Gjensidige og har selv erfart hva som skjer om en kjører inn i en vaskehall, med skiboks på taket og feil program.

Heldigvis er det få biler som blir forvandlet til rullende svømmebasseng. De fleste skadene skjer når slitte eller møkkete børster skraper opp lakken eller henger seg opp i antenner, vindusviskere, speil, takstativ og takbokser.

Les også: Denne bilvasken gikk ikke som den skulle

Å vaske bilen i maskin sparer deg for å gjøre jobben selv. Men her er det også flere ting du bør være obs på. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
Å vaske bilen i maskin sparer deg for å gjøre jobben selv. Men her er det også flere ting du bør være obs på.

Slå av bilen helt

– I tillegg hender det at biler blir truffet av vaskehallens dører ved utkjøring etter vask. I noen tilfeller er det sjåførens feil, andre ganger kan det være snakk om en teknisk svikt, sier Voll.

Han har hørt om situasjoner hvor bakluker har åpnet seg under vask, fordi maskinen har påvirket sensorene som styrer åpne- og lukkemekanismen.

– Du skal sørge for å sette bilen i riktig posisjon og holde ruter og dører stengt. I tillegg er det viktig å følge instruksene som gis med hensyn til takbokser og -stativ, antenner og sidespeil, påpeker Voll.

Det er svært viktig at man slår av motor og strøm helt, slik at alle sensorer på bilen er deaktivert under vasken.

Les også: Disse er nesten ikke til å unngå i billakken

GRUNDIG: Å gjøre jobben selv med avfetting, vask og høytrykksspyling, gir et godt resultat hvis du er litt grundig. Da er det også langt færre ting som kan gå galt. Foto: NTB
GRUNDIG: Å gjøre jobben selv med avfetting, vask og høytrykksspyling, gir et godt resultat hvis du er litt grundig. Da er det også langt færre ting som kan gå galt.

Hvem tar regningen?

I dag har mange nyere biler såkalt stopp/start-system, konkret at motoren slår seg av selv når bilen står stille. Da kan det være fort gjort å glemme at tenningen faktisk er på.

Skulle du være så uheldig å få en bilskade etter et besøk i vaskehallen, er det ett viktig råd: Å dokumentere det som har skjedd.

Hvis det er klart at bensinstasjonen har ansvaret, dekkes hele skaden av bensinstasjonens ansvarsforsikring. Hvis du er ansvarlig for skaden, dekkes den av kaskoforsikringen.

– Du betaler egenandelen og risikerer bonustap. Unntaket er ved glasskader.

Voll advarer spesielt dem som ikke har kaskoforskring – for da kan det fort bli en kostbar affære.

– Da må du ta hele regningen selv, avslutter han.

Les også: Hørt om han som glemte å lukke takluka på Mercedesen?

Råd ved vaskeskader:

  • Fotografer skadene som bevis
  • Ta bilder som viser tekniske feil ved maskinen eller dører i hallen
  • Dokumenter eventuell mangelfull skilting eller feilinformasjon om hvordan maskinen skal brukes
  • Noter navn og nummer til eventuelle vitner
  • Informer de ansatte på bensinstasjonen så raskt som mulig
  • Noter navn på dem du snakker med, og noter opplysninger som gis
  • Be om å få opplyst hvor maskinen er forsikret. Dette kan forenkle arbeidet for ditt eget forsikringsselskap.
  • Meld fra til forsikringsselskapet umiddelbart. Legg ved dokumentasjon og en beskrivelse av hva og hvorfor skaden skjedde.

Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no