Hagetips

Hvorfor dekkes trærne av hvitt spindelvev? Fenomenet som ser ut som en skrekkfilm

Et hvitt slør brer seg over trærne – og folk. Fenomenet, som burde skje hvert 15. år, skjer nå hvert år – og det er både fascinerende og smått marerittaktig. Heggspinnmøllen er tilbake.

Hele trær kan bli innkapslet i det karakteristiske spinnet til heggspinnmøllen, som her i Oslo. (Foto: Kreative Ideer/ Aurora Lange)
Publisert Sist oppdatert

Et hvitt slør brer seg over trærne – og folk. Fenomenet, som burde skje hvert 15. år, skjer nå hvert år – og det er både fascinerende og smått marerittaktig. Heggspinnmøllen er tilbake.

Et hvitt slør brer seg over trærne – og i noen tilfeller også folk. Bak det nesten eventyrlige uttrykket skjuler det seg noe langt mer krypende: larvene til heggspinnmøllen er tilbake, tidligere enn forventet og i større antall enn vanlig.

Fenomenet oppstår vanligvis med mer enn ti års mellomrom. Nå skjer det hvert år. (Og for ordens skyld – det er ikke bare trærne som får gjennomgå. En kollega møtte på jobb med en larve i håret.)

Videoopptak fra Smestad i Oslo viser hvordan trærne er fullstendig pakket inn i hvitt spinn – et tydelig tegn på at heggspinnmøllen har gjort sitt inntog i hovedstaden.

Vi har samlet alle hagetips du trenger her.

Hva er det som skjer?

Nærbilde av en grein fullstendig pakket inn i hvitt spinn, med larver tydelig synlige inne i nettet.
Larver fra heggspinnmøll spinner greinene inn i tette nett for å beskytte seg mens de spiser bladene. (Foto: Kreative Ideer/ Aurora Lange)

Heggspinnmøllen (Yponomeuta evonymella) er en liten hvit sommerfugl med svarte prikker på vingene, ifølge Store norske leksikon. Larvene lever på hegg (Prunus padus), hvor de i fellesskap spinner store, tette nett som dekker greiner, stammer og til og med hele trær. I løpet av våren kan store mengder larver avgi et syn som minner om spindelvev, der trærne ser helt innkapslet ut i hvitt slør.

Møllen har én generasjon i året. Eggene legges på sensommeren og klekkes påfølgende vår. Larvene lever sosialt og utvikler seg raskt. Etter å ha gjort sitt, forlater de treet for å forpuppe seg – og senere starte syklusen på nytt.

Hvorfor skjer dette nå – igjen?

I følge forskere skjer slike masseangrep vanligvis bare hvert 10.–15. år. Men nå har det skjedd to år på rad i Oslo og flere andre steder i landet. Mildere vintre og klimaendringer kan være en del av forklaringen, ifølge Forskning.no.

Er trærne i fare?

Flere greiner og trær sett nedenfra, innhyllet i spinn mot en blå himmel.
Hele trær kan bli innkapslet i det karakteristiske spinnet til heggspinnmøllen, som her i Oslo. (Foto: Kreative Ideer/ Aurora Lange)

Trærne ser kanskje døde ut, men de fleste overlever angrepet. Heggspinnmøllen tar ikke livet av treet, men kan svekke det over tid ved gjentatte angrep. De fleste heggtrær setter nye blader senere på sommeren.

Bekjempelse av Heggspinnmøll

Makrobilde av den voksne heggspinnmøllen med hvite vinger og tydelige svarte prikker.
Den voksne heggspinnmøllen er liten og anonym, men etterlater seg et dramatisk avtrykk.

Ifølge Plantevernleksikonet er direkte bekjempelse av heggspinnmøll sjelden nødvendig, da angrepet som regel ikke fører til varig skade. Hvis du likevel ønsker å redusere bestanden, anbefales det å fjerne spinnet manuelt mens larvene fortsatt er små. Dette kan gjøres ved å klippe bort angrepne greiner eller spyle spinnet av med vann.

For privatpersoner finnes det få godkjente plantevernmidler mot heggspinnmøll, og kjemisk bekjempelse anbefales ikke i hager eller nær rekreasjonsområder. Forebygging handler i stor grad om å overvåke heggtrær og fjerne egg og larver tidlig i sesongen.

Fakta: Heggspinnmøllen

Illustrasjonen viser hele livssyklusen til heggspinnmøllen – fra egg til larve og voksen insekt.
Illustrasjonen viser hele livssyklusen til heggspinnmøllen – fra egg til larve og voksen insekt. (Foto: Kreative Ideer)
  • Vitenskapelig navn: Yponomeuta evonymella
  • Kjennetegn: Hvite vinger med svarte prikker
  • Lever av: Bladene på heggtrær
  • Utvikling: Egg legges på sensommeren, klekkes om våren
  • Spesialitet: Spinner trærne inn i hvitt spinn for beskyttelse
  • Ikke farlig: Trærne overlever, selv om de ser døde ut
  • Når den angriper: Vanligvis hvert 10.–15. år – nå årlig flere steder

Les: Stell av syriner: Hvordan få syriner til å vare i vase