Smarte tips
Hvordan skrelle egg lettere med et enkelt triks
Dunk egget med en skje før koking for å se om skallet løsner lettere enn vanlig. Er det tull? Vi har testet.
Har du noen gang irritert deg over et egg som nekter å slippe skallet? Det finnes mange kjerringråd om hvordan man får hardkokte egg til å bli lettere å skrelle, men ett av dem skiller seg ut i all sin enkelhet: å dunke undersiden av egget lett med en skje før det kokes. Men fungerer det? Mange er skeptiske, så vi testet.
Vil du ha flere smarte triks og lifehack finner du det her.
Slik gjorde vi eggtrikset
Metoden går ut på å bruke en skje til å slå forsiktig på den butte enden av det rå egget til du hører et lite knepp, et tegn på at noe har gitt etter under skallet. Noen mener at dette lille klikket betyr at den tynne hinnen, membranen mellom skall og hvite, har løsnet og at det derfor blir lettere å skrelle egget etter koking.
Jeg bestemte meg for å teste selv og gjorde forsøket med to egg fra samme pakke. Eggene hadde lang holdbarhet, så her var det snakk om så ferske butikkegg som det er mulig å få. Det ene egget dunket jeg i bunnen til jeg hørte lyden, det andre lot jeg være helt urørt. Begge ble kokt samtidig og kjølt ned sammen i kaldt vann etterpå.
Resultatet? Egget som var dunket var betydelig enklere å skrelle. Skallet løsnet i store flak, mens det andre egget kom av i små biter og tok med seg mye av eggehviten.
I videoen ser du hvordan egget dunkes, og hører lyden og hvilken forskjell det tilsynelatende gjør ved skrelling.
Men er det tilfeldig, eller er det faktisk noe i dette?
Hva sier ekspertene om skrelling av egg
Det finnes lite vitenskapelig forskning akkurat på dette trikset, men teorien er i det minste logisk. Ved å løsne membranen før koking kan damp og varme lettere trenge inn mellom skall og hvite og bidra til at skallet slipper etterpå. På nettet finnes det både personlige erfaringer og videoer som bekrefter effekten, men også mange som avviser det som tull.
Flere matbloggere og hobbykokker mener at alder på egget er den viktigste faktoren. Jo ferskere egget er, desto vanskeligere er det å skrelle fordi pH-verdien i hviten er lavere og gjør at den fester seg hardere til skallet. Når egget eldes, øker pH-verdien og skallet løsner lettere.
Et dunk i bunnen endrer neppe pH-nivået, men kanskje det bidrar med litt mekanisk hjelp. Det er i så fall en teori det fortsatt strides om.
Bruk riktig teknikk og vær forsiktig
Dersom du har lyst til å prøve dette selv, er det én ting som er viktig: Ikke dunk for hardt. Målet er å høre et lite knepp, ikke å sprekke skallet helt. Bruk en skje og slå lett på den butte enden av egget, gjerne over vasken eller en myk klut i tilfelle det går galt. Et sprekkskadd rått egg i kokende vann kan føre til at innholdet lekker ut og hele forsøket må kasseres.
Tips for egg som er lettere å skrelle
Uansett om du vil prøve knepptrikset eller ikke, finnes det andre grep du kan ta for å få skallet til å løsne lettere
-
Bruk litt eldre egg: Egg som har ligget noen dager i kjøleskapet er lettere å skrelle enn helt ferske
-
Kok eggene i fosskokende vann: Start med vann som koker og legg forsiktig eggene i. Dette gir et tydeligere skille mellom hvite og membran
-
Kjøl dem raskt ned: Når eggene er ferdig kokt, legg dem straks i kaldt vann i flere minutter. Det gjør at dampen trekker seg tilbake og hjelper skallet å løsne
-
Rull egget lett etterpå: Noen ruller det kokte egget forsiktig over kjøkkenbenken for å lage små sprekkdannelser før skrelling og sier det gjør underverker
Små detaljer kan altså gjøre stor forskjell. Og hvem vet, kanskje et lite knepp før koking blir ditt nye favoritttriks?