Smarte tips til vedfyring
Hvordan fyre i peisen riktig
Unngå røyk, sot og varmetap: Lær hvordan du fyrer i peisen på riktig måte med video og tips fra ekspertene.
Å fyre opp i peisen er en vinteraktivitet mange av oss har et nært forhold til, men visste du at mange fortsatt gjør det feil? Den tradisjonelle måten å fyre nedenfra, skaper unødvendig mye røyk, dårlig forbrenning og større fare for pipebrann. Her forklarer vi hvordan du enkelt kan fyre fra toppen, og hvorfor dette er den klart beste metoden.
Vil du ha flere smarte tips? Her finner du alle artiklene om emnet.
Derfor bør du fyre i peisen fra toppen
Når du tenner opp i peisen fra toppen, lar du bålet brenne seg nedover. Det gir en langt renere og mer effektiv forbrenning enn om mantenner opp i bunnen. I en artikkel publisert hos ABC Nyheter forklarer Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet:
– Når du fyrer opp nedenfra blir det masse røyk og forurensning som siver ut. Ved å fyre opp på toppen, med et lite «bål» som vokser gradvis, vil disse avgassene og røyken brennes opp. Dette resulterer i mindre røyk til rommet om du må åpne døren, mindre forurensning ute, mindre sot i pipa og mer effektiv forbrenning.
SINTEF støtter også denne metoden og skriver at man med opptenning fra toppen kan redusere skadelige gasser med opptil 80 prosent. De understreker også at tørr ved er avgjørende, og at veden ikke bør inneholde mer enn 18 prosent fukt.
Slik fyrer du riktig – steg for steg
Legg store, tørre vedkubber nederst. Sørg for at veden har maks 18 % fukt.
1. Stable mindre kubber og opptenningsved oppå.
2. Legg 1 til 2 tennbriketter helt øverst.
3. Tenn på fra toppen og la flammene jobbe seg nedover.
Denne metoden gir en jevn og kontrollert oppbrenning. Du får mer varme ut av veden og mindre avfall i skorsteinen.