Trening og kosthold

Middelhavsdietten kan redusere risikoen for kreft

Og ikke bare på grunn av vekttap, viser studie.

Middelhavsdietten er ofte bestående av mye frukt og grønt.
Publisert Sist oppdatert

Middelhavsdietten er kjent for å være sunn og bra for både hjerte og kropp.

Dietten inneholder mye frukt, grønnsaker, fullkornsbrød, nøtter, lite rødt kjøtt og lite meieriprodukter.

Og ifølge CNN kan denne dietten minske risikoen for flere typer kreft. Både prostata-, livmorhals- og tykktarmkreft.

Mye av grunnen til den reduserte kreftrisikoen kommer fra vekttap, noe som ofte er assosiert med middelhavsdietten.

– Dette var litt overraskende

Men ifølge en ny studie er det ikke bare vekttap som reduserer risikoen for kreft.

– Dette var litt overraskende. Overholdelse av middelhavsdietten var assosiert med lavere fedmerelatert kreftrisiko uavhengig av BMI eller fettfordeling, sier førsteforfatter av studien, Inmaculada Aguilera-Buenosvinos.

Ifølge Aguilera-Buenosvinos finnes det andre mekanismer som også reduserer risikoen for kreft.

Hun trekker frem at middelhavsdietten også reduserer betennelse, bedrer metabolsk helse og hvordan tarmbakteriene er påvirket.

Se video: Dette kan være giftig og dødelig

Seks prosent

Ifølge studien hadde personer som fulgte middelhavsdietten rundt seks prosent lavere risiko for å utvikle fedme-relaterte krefttyper.

– Å fremme etterlevelse av middelhavsdietten som et rimelig, tilgjengelig og bærekraftig kostholdsmønster kan ha stor betydning for strategier for kreftforebygging, sier Aguilera-Buenosvinos.

Den nye studien fant derimot ikke at dietten reduserte risikoen for hormonkreft, som brystkreft. Noe som ifølge CNN motbeviser annen tidligere forskning.