Meny

– Tenk deg om to og tre ganger før du takker ja til mikrochip i hånden

<p>Reiseselskapet TUI er et selskap som har tilbudt sine ansatte å få en slik chip implantert.</p>
Reiseselskapet TUI er et selskap som har tilbudt sine ansatte å få en slik chip implantert. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Verken Datatilsynet, LO eller NHO synes det er uproblematisk at ansatte ved norske arbeidsplasser får tilbud fra arbeidsgiver om å få implantert en mikrochip i hånden.

Som ABC Nyheter skrev torsdag, er interessen økende for mikrochipper som plasseres under huden i hånden. Særlig i Sverige hvor tusenvis fått et slikt implantat, og Sveriges statsbaner tilbyr reisende å ha billettene sine på slike chipper.

Reiseselskapet TUI har tilbudt sine ansatte å få en slik chip implantert. Først på kontoret i Stockholm, men denne uken også på Oslo-kontoret. Bruken begrenser seg til ting som å åpne dører på kontoret, logge inn på printeren og betale for mat i kantina.

– Det er visse forenklinger, men ingen revolusjon akkurat, sa TUIs nordiske sjef Alexander Huber, som selv har vært «chippet» i halvannet år, til ABC Nyheter torsdag.

Ordningen i TUI er frivillig, og totalt har rundt 100 ansatte i selskapet takket ja.

Bakgrunn: Mikrochip i hånden: – Dette er ingen døgnflue, det kommer til å ta av

– Ikke helt greit

NFC-chip:

Nærfeltskommunikasjon (NFC, kort for: near field communication) er en nettverksteknologi som gjør at to enheter kan kommunisere med hverandre trådløst over korte avstander (ca. 4–20 cm).

I teorien kan alt som benytter NFC-teknologi legges inn i chippen.

Selv om de ansatte får valget, mener direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon ikke det er helt uproblematisk å tilby dette på en arbeidsplass.

– Dette er ikke helt greit, sier han til ABC Nyheter.

– I utgangspunktet er det frivillig og arbeidstaker kan velge. Men i arbeidslivet er det ikke alltid så lett å velge hvis du får tilbud om noe fra sjefen, fortsetter han.

– Det er svært viktig at folk ikke føler det som et press å få satt inn en slik chip. De må føle at de kan si nei. Arbeidsgiver må legge til rette for det. Frivillighet må være 100 prosent ekte, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen
– Det er svært viktig at folk ikke føler det som et press å få satt inn en slik chip. De må føle at de kan si nei. Arbeidsgiver må legge til rette for det. Frivillighet må være 100 prosent ekte, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen

Thon understreker at dersom man lanserer noe som dette, er det svært viktig at det er ordentlig frivillighet og at de ansatte ikke føler seg presset til å takke ja.

– Man kan se for seg situasjoner der en del ansatte ønsker dette og en del ikke ønsker det. Kanskje for eksempel yngre ønsker det, mens eldre arbeidstakere ikke ønsker det. Det kan etter hvert legge press på de som ikke vil være med på en slik ordning, sier direktøren i Datatilsynet.

Han mener også det er lurt å spørre seg: Hvis man åpner denne døren, hva åpner man døren til?

Kan NFC-chippen hackes?

– Hvor sikker er en slik NFC-chip? Kan den hackes?

– Svaret er både ja og nei, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis til ABC Nyheter.

Han forklarer at slike chipper kan være så mangt, så det er vanskelig å si noe generelt.

– Det finnes utrolig mange variasjoner. Det kan være low frequency, high frequency, med og uten kryptering … Det kan være en chip som har en enkel bruker-ID som ikke kan programmeres, mens andre chipper kan programmeres og reprogrammeres.

– Det går an å hacke noen av dem og stjele IDen bare ved å være nært nok. Mens det er andre som det er svært vanskelig eller nesten umulig å hacke.

Han forklarer at Norsis ikke har mye erfaring med slike implanterte chipper, fordi det er såpass få som benytter disse.

– Men når det gjelder teknologien er det ikke store forskjellen på om den er implantert i kroppen eller ligger i et kort.

Ulempen er hvis noen har kopiert chippen i kroppen og den ikke kan reprogrammeres, må den byttes ut hvis den for eksempel benyttes til adgangskontroll, forklarer Sandland.

– Mange hoteller bruker slik teknologi i sine nøkkelkort og der er det noen som gjør det på en veldig god måte, mens andre gjør det på en dårlig måte, slik at man kan skaffe seg uautorisert tilgang, sier Norsis-rådgiveren til ABC Nyheter.

– I dag brukes chippen til å åpne dører, bruke kopimaskinen og for å betale i kantina. Det blir mer problematisk når man begynner å bruke den til flere ting, sier Thon og fortsetter:

– Særlig hvis arbeidsgiver ser på det som en billig løsning, ved at man slipper å bruke forskjellige kort og har alt samlet på en chip i stedet, kan det legge press på arbeidstaker.

I tillegg er det viktig å tenke på sikkerheten, understreker direktøren.

– Man må være sikker på at dette ikke er data som kan hackes eller manipuleres på noe vis. Det kan være en relativt dramatisk situasjon hvis man har en implantert chip som blir hacket, sier han.

Les også: Google sporer deg enten du vil eller ikke

– Uten en tydelig avtale bør ingen si ja

Foreløpig er det ikke mange i Norge som har fått implantert en chip i hånden. De fleste som har dem, har fått dem implantert i egen regi.

Internasjonalt har noen selskaper, blant annet i Sverige, USA og Storbritannia, tilbudt sine ansatte å få satt inn slike chipper.

– Dette er et fenomen vi ser med bekymring på. Hovedproblemet er faren for misbruk, og at du ikke kan legge den fra deg når du ikke er på jobb, sier andre nestleder og digitaliseringsansvarlig i arbeistakerorganisasjonen LO, Roger H. Heimli, til ABC Nyheter.

– Vi vil oppfordre arbeidstakerne til å tenke seg om både to og tre ganger før de sier ja til dette. Det kan oppleves som harmløst, men vi overskuer i dag ikke de langsiktige konsekvensene, fortsetter han.

– Dette er et fenomen vi ser med bekymring på, sier andre nestleder i LO Roger H. Heimli. Foto: Trond Isaksen
– Dette er et fenomen vi ser med bekymring på, sier andre nestleder i LO Roger H. Heimli. Foto: Trond Isaksen

Om dette skal tilbys ansatte, er det svært viktig at det er regulert gjennom drøfting og avtaler på den enkelte arbeidsplass, understreker Heimli.

– Da må man ha tillitsvalgte, slik at de ansatte er godt representert i møte med ledelsen når avtalene skal utformes. Uten en tydelig avtale om bruken av slik teknologi bør ingen si ja til å få det implantert, sier han.

Les også: Filmstjernen som fant opp WiFi

– Må vurdere lovligheten av å tilby dette til ansatte

– Som arbeidsgiver og bedrift må man vurdere lovligheten av å tilby ansatte å få implantert mikrochip i hånden, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO. Foto: NHO
– Som arbeidsgiver og bedrift må man vurdere lovligheten av å tilby ansatte å få implantert mikrochip i hånden, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO. Foto: NHO

Avdelingsdirektør Margrethe Meder i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener bedrifter som ønsker å tilby dette til ansatte, må vurdere lovligheten av et slikt tiltak.

– Som arbeidsgiver og bedrift må man vurdere lovligheten av å tilby ansatte å få implantert mikrochip i hånden, sier hun til ABC Nyheter og fortsetter:

– Jeg er ikke kjent med at bedrifter har henvendt seg til oss for å sjekke om dette er mulig, eller at dette er et utbredt ønske eller behov.

Hun forklarer at det er en rekke lovkrav ved innføring av det som kan oppfattes som kontrolltiltak etter arbeidsmiljøloven, og for behandling av personopplysninger helt generelt.

– I arbeidsforhold kan det også være et spørsmål om den enkeltes samtykke er tilstrekkelig. Hvorvidt noe er et kontrolltiltak, er også noe man må se konkret på. For eksempel vil en ren adgangskontroll, nøkkelkortsystemer, som innføres av sikkerhetsmessige grunner nok ikke være et kontrolltiltak.

Les også: Tyskland med nye krav til Facebook

– Hvis det griper om seg, kan det ha uheldige sider

Direktøren i Datatilsynet tviler på at det er ulovlig for arbeidsgivere å tilby slike implantater til ansatte, når bruksområdet er slik som det er i dag.

– Jeg tror nok ikke dette er ulovlig etter det regelverket vi forvalter, så lenge det er gode prosesser i forkant. Men dette er nytt og det er viktig å tenke gjennom hvorvidt dette er noe man ønsker på samfunnsplan og politisk plan. Er det ikke det, så bør man lovregulere det, sier Thon.

Han understreker at han snakker om en «dum» brikke som kun forstår at noen skal åpne døra eller skrive ut dokumenter.

– Hvis dette griper om seg, så kan det ha uheldige sider. Hvis man for eksempel begynner å logge når de ansatte kommer på jobb, hva de spiser og når på døgnet de tar kopier, så vi det dukke opp helt andre problemstillinger. Det er klare regler for hva man kan registrere om arbeidstakere, sier Thon.

– Hva er ditt råd til arbeidstakere som får tilbud av arbeidsgiver om å få en slik chip implantert?

– Det er svært viktig at folk ikke føler det som et press å få satt inn en slik chip. De må føle at de kan si nei. Arbeidsgiver må legge til rette for det. Frivillighet må være 100 prosent ekte. Folk bør også forsikre seg om at sikkerheten er ivaretatt på en god måte, råder direktøren i Datatilsynet.

Se video: Har fått chip i hånden: – Trodde det skulle være annerledes

Les også: – Robotsex kan bli en avhengighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran fastholder at de hadde rett til å oppbringe Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger
Siste nytt
13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran fastholder at de hadde rett til å oppbringe Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03Norge22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger
Populært