– Tenk deg om to og tre ganger før du takker ja til mikrochip i hånden

<p>Reiseselskapet TUI er et selskap som har tilbudt sine ansatte å få en slik chip implantert.</p>
Reiseselskapet TUI er et selskap som har tilbudt sine ansatte å få en slik chip implantert. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Verken Datatilsynet, LO eller NHO synes det er uproblematisk at ansatte ved norske arbeidsplasser får tilbud fra arbeidsgiver om å få implantert en mikrochip i hånden.

Som ABC Nyheter skrev torsdag, er interessen økende for mikrochipper som plasseres under huden i hånden. Særlig i Sverige hvor tusenvis fått et slikt implantat, og Sveriges statsbaner tilbyr reisende å ha billettene sine på slike chipper.

Reiseselskapet TUI har tilbudt sine ansatte å få en slik chip implantert. Først på kontoret i Stockholm, men denne uken også på Oslo-kontoret. Bruken begrenser seg til ting som å åpne dører på kontoret, logge inn på printeren og betale for mat i kantina.

– Det er visse forenklinger, men ingen revolusjon akkurat, sa TUIs nordiske sjef Alexander Huber, som selv har vært «chippet» i halvannet år, til ABC Nyheter torsdag.

Ordningen i TUI er frivillig, og totalt har rundt 100 ansatte i selskapet takket ja.

Bakgrunn: Mikrochip i hånden: – Dette er ingen døgnflue, det kommer til å ta av

– Ikke helt greit

NFC-chip:

Nærfeltskommunikasjon (NFC, kort for: near field communication) er en nettverksteknologi som gjør at to enheter kan kommunisere med hverandre trådløst over korte avstander (ca. 4–20 cm).

I teorien kan alt som benytter NFC-teknologi legges inn i chippen.

Selv om de ansatte får valget, mener direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon ikke det er helt uproblematisk å tilby dette på en arbeidsplass.

– Dette er ikke helt greit, sier han til ABC Nyheter.

– I utgangspunktet er det frivillig og arbeidstaker kan velge. Men i arbeidslivet er det ikke alltid så lett å velge hvis du får tilbud om noe fra sjefen, fortsetter han.

– Det er svært viktig at folk ikke føler det som et press å få satt inn en slik chip. De må føle at de kan si nei. Arbeidsgiver må legge til rette for det. Frivillighet må være 100 prosent ekte, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen
– Det er svært viktig at folk ikke føler det som et press å få satt inn en slik chip. De må føle at de kan si nei. Arbeidsgiver må legge til rette for det. Frivillighet må være 100 prosent ekte, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen

Thon understreker at dersom man lanserer noe som dette, er det svært viktig at det er ordentlig frivillighet og at de ansatte ikke føler seg presset til å takke ja.

– Man kan se for seg situasjoner der en del ansatte ønsker dette og en del ikke ønsker det. Kanskje for eksempel yngre ønsker det, mens eldre arbeidstakere ikke ønsker det. Det kan etter hvert legge press på de som ikke vil være med på en slik ordning, sier direktøren i Datatilsynet.

Han mener også det er lurt å spørre seg: Hvis man åpner denne døren, hva åpner man døren til?

Kan NFC-chippen hackes?

– Hvor sikker er en slik NFC-chip? Kan den hackes?

– Svaret er både ja og nei, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis til ABC Nyheter.

Han forklarer at slike chipper kan være så mangt, så det er vanskelig å si noe generelt.

– Det finnes utrolig mange variasjoner. Det kan være low frequency, high frequency, med og uten kryptering … Det kan være en chip som har en enkel bruker-ID som ikke kan programmeres, mens andre chipper kan programmeres og reprogrammeres.

– Det går an å hacke noen av dem og stjele IDen bare ved å være nært nok. Mens det er andre som det er svært vanskelig eller nesten umulig å hacke.

Han forklarer at Norsis ikke har mye erfaring med slike implanterte chipper, fordi det er såpass få som benytter disse.

– Men når det gjelder teknologien er det ikke store forskjellen på om den er implantert i kroppen eller ligger i et kort.

Ulempen er hvis noen har kopiert chippen i kroppen og den ikke kan reprogrammeres, må den byttes ut hvis den for eksempel benyttes til adgangskontroll, forklarer Sandland.

– Mange hoteller bruker slik teknologi i sine nøkkelkort og der er det noen som gjør det på en veldig god måte, mens andre gjør det på en dårlig måte, slik at man kan skaffe seg uautorisert tilgang, sier Norsis-rådgiveren til ABC Nyheter.

– I dag brukes chippen til å åpne dører, bruke kopimaskinen og for å betale i kantina. Det blir mer problematisk når man begynner å bruke den til flere ting, sier Thon og fortsetter:

– Særlig hvis arbeidsgiver ser på det som en billig løsning, ved at man slipper å bruke forskjellige kort og har alt samlet på en chip i stedet, kan det legge press på arbeidstaker.

I tillegg er det viktig å tenke på sikkerheten, understreker direktøren.

– Man må være sikker på at dette ikke er data som kan hackes eller manipuleres på noe vis. Det kan være en relativt dramatisk situasjon hvis man har en implantert chip som blir hacket, sier han.

Les også: Google sporer deg enten du vil eller ikke

– Uten en tydelig avtale bør ingen si ja

Foreløpig er det ikke mange i Norge som har fått implantert en chip i hånden. De fleste som har dem, har fått dem implantert i egen regi.

Internasjonalt har noen selskaper, blant annet i Sverige, USA og Storbritannia, tilbudt sine ansatte å få satt inn slike chipper.

– Dette er et fenomen vi ser med bekymring på. Hovedproblemet er faren for misbruk, og at du ikke kan legge den fra deg når du ikke er på jobb, sier andre nestleder og digitaliseringsansvarlig i arbeistakerorganisasjonen LO, Roger H. Heimli, til ABC Nyheter.

– Vi vil oppfordre arbeidstakerne til å tenke seg om både to og tre ganger før de sier ja til dette. Det kan oppleves som harmløst, men vi overskuer i dag ikke de langsiktige konsekvensene, fortsetter han.

– Dette er et fenomen vi ser med bekymring på, sier andre nestleder i LO Roger H. Heimli. Foto: Trond Isaksen
– Dette er et fenomen vi ser med bekymring på, sier andre nestleder i LO Roger H. Heimli. Foto: Trond Isaksen

Om dette skal tilbys ansatte, er det svært viktig at det er regulert gjennom drøfting og avtaler på den enkelte arbeidsplass, understreker Heimli.

– Da må man ha tillitsvalgte, slik at de ansatte er godt representert i møte med ledelsen når avtalene skal utformes. Uten en tydelig avtale om bruken av slik teknologi bør ingen si ja til å få det implantert, sier han.

Les også: Filmstjernen som fant opp WiFi

– Må vurdere lovligheten av å tilby dette til ansatte

– Som arbeidsgiver og bedrift må man vurdere lovligheten av å tilby ansatte å få implantert mikrochip i hånden, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO. Foto: NHO
– Som arbeidsgiver og bedrift må man vurdere lovligheten av å tilby ansatte å få implantert mikrochip i hånden, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO. Foto: NHO

Avdelingsdirektør Margrethe Meder i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener bedrifter som ønsker å tilby dette til ansatte, må vurdere lovligheten av et slikt tiltak.

– Som arbeidsgiver og bedrift må man vurdere lovligheten av å tilby ansatte å få implantert mikrochip i hånden, sier hun til ABC Nyheter og fortsetter:

– Jeg er ikke kjent med at bedrifter har henvendt seg til oss for å sjekke om dette er mulig, eller at dette er et utbredt ønske eller behov.

Hun forklarer at det er en rekke lovkrav ved innføring av det som kan oppfattes som kontrolltiltak etter arbeidsmiljøloven, og for behandling av personopplysninger helt generelt.

– I arbeidsforhold kan det også være et spørsmål om den enkeltes samtykke er tilstrekkelig. Hvorvidt noe er et kontrolltiltak, er også noe man må se konkret på. For eksempel vil en ren adgangskontroll, nøkkelkortsystemer, som innføres av sikkerhetsmessige grunner nok ikke være et kontrolltiltak.

Les også: Tyskland med nye krav til Facebook

– Hvis det griper om seg, kan det ha uheldige sider

Direktøren i Datatilsynet tviler på at det er ulovlig for arbeidsgivere å tilby slike implantater til ansatte, når bruksområdet er slik som det er i dag.

– Jeg tror nok ikke dette er ulovlig etter det regelverket vi forvalter, så lenge det er gode prosesser i forkant. Men dette er nytt og det er viktig å tenke gjennom hvorvidt dette er noe man ønsker på samfunnsplan og politisk plan. Er det ikke det, så bør man lovregulere det, sier Thon.

Han understreker at han snakker om en «dum» brikke som kun forstår at noen skal åpne døra eller skrive ut dokumenter.

– Hvis dette griper om seg, så kan det ha uheldige sider. Hvis man for eksempel begynner å logge når de ansatte kommer på jobb, hva de spiser og når på døgnet de tar kopier, så vi det dukke opp helt andre problemstillinger. Det er klare regler for hva man kan registrere om arbeidstakere, sier Thon.

– Hva er ditt råd til arbeidstakere som får tilbud av arbeidsgiver om å få en slik chip implantert?

– Det er svært viktig at folk ikke føler det som et press å få satt inn en slik chip. De må føle at de kan si nei. Arbeidsgiver må legge til rette for det. Frivillighet må være 100 prosent ekte. Folk bør også forsikre seg om at sikkerheten er ivaretatt på en god måte, råder direktøren i Datatilsynet.

Se video: Har fått chip i hånden: – Trodde det skulle være annerledes

Les også: – Robotsex kan bli en avhengighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Bergs kone: – En stor lettelse10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise
Siste nytt
17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Bergs kone: – En stor lettelse10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise
Populært