Rapport: Vindturbiner fører til oppvarming

Vindturbiner i Palm Springs, California, en april morgen.
Vindturbiner i Palm Springs, California, en april morgen. Foto: David Mcnew / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgang til vindkraft er i løpet av det første århundret verre enn kull og gass, viser en ny amerikansk forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten, utført av forskere fra Harvard-universitetet, viser at dersom USA fikk all elektrisitet fra vindturbiner, ville temperaturen i landet har økt med + 0.24 grader Celsius, med opp til + 1.5 grader om natten. + 0.54 Celsius rundt vindparkene.

Dette ville ha mer enn spist opp fordelene av å dekarbonisere landets kraftsektor, som er beregnet til å gi en gevinst på - 0.1 Celsius.

Enkelte steder på østkysten vil derimot oppleve lavere temperaturer.

I tillegg vil vindparkene legge beslag på fem til 20 ganger mer areal enn tidligere antatt, noe som vil legge beslag på rundt en tredjedel av USA.

Vil ta 100 år å oppnå miljøgevinst

Det vil ta rundt 100 år med vindkraft før fordelene begynner å veie opp for ulempene, konkluderer forskerne, uansett hvor mye av energimiksen vindkraft tar.

– Årsaken er at klimakonsekvensene av vindkraft slår inn øyeblikkelig, mens fordelene av reduserte utslipp akkumulerer sakte, sier fysikkprofessor David W. Keith til The Harvard Gazette, og legger til at «det er ikke noe som heter en gratis lunsj».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis perspektivet er ti år, så har vindkraft i noen aspekter mer innvirkning på klimaet enn kull og gass, sier han.

– Dersom perspektivet er tusen år, er vindkraft enormt mye renere, sier Keith.

– Påvirker klimaet

Keith forklarer videre i en artikkel i magasinet Joule at vindturbiner, i tillegg til å lage strøm, endrer også luftbevegelsene i atmosfæren.

Turbinene mikser luftlagene nært bakken med de litt høyere i atmosfæren, samtidig som at de trekker ut energi fra vinden. Normalt ligger lufta mer stille om natten der kald luft ligger nært bakken, mens lufta er varmere høyere opp. Derfor er effekten spesielt merkbar om natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turbinene flytter mer av den varme lufta ned til bakken. I tillegg lager de en «vindskygge» bak seg, der vinden er svakere, og konsekvensene av dette er ikke fullt ut undersøkt. I alle fall fører det til at vindparkene blir mindre effektive jo større de blir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt enkeltstående vindturbiner er effekten neglisjerbar, men saken blir en helt annen når det er tusenvis av dem.

Fra før viser studien til ti andre tilfeller der det er registrert høyere temperaturer lokalt rundt vindparkene.

– Redistribuerer varme i atmosfæren

– Vindturbinene redistribuerer varme og fuktighet i atmosfæren, noe som påvirker klimaet. Vi har forsøkt å lage modeller for dette på en kontinental skala, sier Keith.

Jo flere vindturbiner som plasseres på samme sted, jo mindre effektive blir de, spesielt hvis vindparkene spenner over flere kilometer. Dessuten vil flere av dem måtte plasseres på mer vindfattige steder når de mest attraktive områdene blir fylt opp.

Dette er noe som så langt ikke har blitt tatt nok hensyn til i tidligere studier, mener Keith og hans forskerkollega Lee Miller.

Nekter for klima-påvirkning

Kritikere av rapporten mener at det Keith og Miller egentlig snakker om er lokal temperatur snarere enn global oppvarming. Spesielt går Den amerikanske vindenergiforeningen AWEA i strupen på rapporten, som mener at det ikke er snakk om klimaendringer i det hele tatt, kun bakketemperaturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Keith og Miller sin analyse utforsker et overdrevent høyt nivå av utplasseringen av vindturbiner og effekten det kan ha på høyere lokale temperaturer. Imidlertid har de ikke kommet fram til at vindkraft fører til global oppvarming, ei heller til den kaskaden av bivirkninger og selvforsterkende effekter som vi får fra karbonforurensning, skriver kommunikasjonsrådgiver Greg Alvarez.

Keith understreker at rapporten er ikke ment å være en fundamental kritikk av vindkraft.

– Arbeidet burde heller bli sett på som første steg i å se mer seriøst på konsekvensene av økt bruk av de fornybare energikildene, sier han.

Til magasinet Technology Review, som drives av MIT, mener han at verden burde kanskje støtte mer opp mot solcelleteknologi og satse mindre på vindkraft.