Meny

Håper på norsk satellitt-eventyr:

Andøya Space Center tester Nammos «helnorske romrakett» denne uken

Video: Her testes raketten Nucleus som etter planene skal skytes opp fra Andøya Space Center i løpet av uken.

Den første norskproduserte sonderaketten skytes opp fra Andøya denne uken. Fagmiljøet håper det kan bli starten på et «norsk satellitteventyr» med rakettskytefeltet i Nordland som base.

Hvis alt går etter planen vil Nammo-raketten Nucleus skytes opp og gå over 100 kilometer til værs denne uka.

– I fagmiljøet regnes 100 km som en slags grense for overgangen til verdensrommet, og målet med Nucleus er at den skal over denne grensen, sier avdelingsleder Kolbjørn Blix til ABC Nyheter. Hans avdeling har utviklet nyttelasten til Nucleus-raketten.

Oppskytningen må skje i perioden mandag-fredag på grunn av internasjonale varslingsrutiner. Mandag og tirsdag måtte oppskytingen avlyses på grunn av værforholdene.

– Nucleus-raketten står på rampen, og alt fungerer som det skal. Men det er mye vind både på bakken og i atmosfæren, sier Kolbjørn Blix, avdelingsleder for avdelingen ved romsenteret som har bygget nyttelasten til Nucleus-raketten, til ABC Nyheter mandag.

Utskytingen er planlagt en gang mellom mandag og fredag, avhengig av vind- og værforhold.

– Tror nok vi får det til før helgen. Fredag er det for eksempel meldt bra vær, med lite vind og lite nedbør, sier Blix til ABC Nyheter tirsdag.

– Kan bli byggestein for en egen norsk rakettmotor

Avdelingsleder Space Systems, ASC, Kolbjørn Blix. Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Space Center.

Hybridraketten Nucleus er produsert, designet og utviklet av Nammo-konsernet.

Om oppskytningen denne uken gjennomføres og lykkes, blir det «den første helnorske raketten til å nå verdensrommet», skrev NRK fredag. Atmosfæren har ingen definert øvre grense, men går gradvis over i verdensrommet, skriver Store Norske.

Nucleus er hjørnesteinen i Nammos prosjekt om en fremtidig rakett for satellittoppskytinger fra Andøya, dersom det blir aktuelt med en slik base der.

– Hvis testen lykkes blir det første trinn mot en rakett som kan bringe mindre satellitter ut i rommet. Det kan også bli byggestein for en egen norsk rakettmotor som kan brukes på vitenskapelige raketter. Per i dag er vi prisgitt motorer fra utlandet, sier Blix.

Les også: Hva er egentlig antimaterie?

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Illustrasjon: Nammo via Norsk Romsenter.

Norsk raketteventyr?

North Star er Nammos nye rakett med flere trinn. Trinnene kan brukes i ulike konfigurasjoner til å skyte opp max 25 kilo til 350 kilometers høyde eller mindre laster til 600 kilometer. Grafikk: Andøya Space Center

Den nye hybridraketten heter Nucleus fordi motoren den bruker danner kjernen i et nytt system av bæreraketter i ulike konfigurasjoner og med ulik størrelse og styrke. Dette bærerakettsystemet har fått navnet North Star (se grafikk til høyre).

Disse skal brukes til mindre satellitter på mellom 50 og 150 kilo. Det er et stort og voksende marked for slike «småsatellitter», heter det i en pressemelding Norsk Romsenter

Nucleus er «begynnelsen på det som kan bli et norsk raketteventyr», heter det i den entusiastiske pressemeldingen.

Etter denne ukas test skal rakettmotoren og komponentene skaleres opp 2,5 ganger, til en kraftigere motor med bedre skyvekraft.

Tidvis krevende værforhold til tross har Andøya en beliggenhet som gjør den unikt godt egnet for slike oppskytninger, forteller Blix.

– I samarbeid med Luftfartstilsynet har romsenteret fått etablert de største sammenhengende «permanente fareområdene» på kloden for tester av missiler, vitenskapelige raketter og ubemannede fly. Det er disse som benyttes når raketten vender tilbake fra rommet.

Noen av rakettene blir berget, mens andre lander i havet og ruster opp.

Les også: Forskere har funnet masse vann på Mars

Mål: Andøya som satellitt-base

Andøya Space Center ønsker å bli Europas rombase for oppskyting av småsatellitter og holder på med en studie over hva som skal til for å gjøre dette.

– Hvis det skulle bli noe av vil Andøya være eneste fasilitet på fastlands-Europa der det kan skytes opp satellitter, sier Blix.

Dette vil bli betydelig mindre raketter og nyttelaster enn Ariane-programmet i Fransk Guyana.

– Fra Andøya ville vi da teoretisk kunne snakke om raketter opp mot 250 tonn. Den største vi hittil har skutt opp var tyske SHEFEX II i 2013 på 7 tonn, sier Blix.

Men nettopp fasiliteter som kan skyte opp mindre raketter oftere er i disse dager av interesse for satellittmiljøer, forteller avdelingslederen.

Nyttelasten i Nucleus har i tillegg til standard utstyr som strøm, navigasjon og datakommunikasjon, også med seg tre teknologiske tester: 4DSpace skal bidra til bedre varsling av romvær. Et nytt pyroteknisk system for fjerning av dører, luker og brukte rakettmotorer på raketter. Og en såkalt treghetsnavigasjonsenhet fra norske Sensonor.

Les også: Russisk satellitt bekymrer USA: – Ligner ikke noe vi har sett

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Teamet bak Nucleus, Nammos nye hybridrakett. Foto: Nammo via Norsk Romsenter.

Perfekt beliggenhet

Andøya er for tiden et av få oppskytingsfelt for vitenskapelige raketter i Europa, foruten svenske Esrange i Kiruna.

– I Kiruna skyter de stort sett opp raketter som må berges igjen, fordi de ikke har havområdene å lande dem i.

– Andøya har også en perfekt beliggenhet for nordlysforskning, som var det opprinnelige formålet ved opprettelsen av romsenteret i 1962, sier Blix.

Nucleus-prosjektet har vært under arbeid siden 2010. Norsk Romsenter støtter utviklingen gjennom den europeiske romorganisasjonen ESA, der Norge er med.

Hybridraketten bruker en kombinasjon av fast og flytende brensel, og regnes for å være betydelig mer miljøvennlig enn andre rakettyper.

Øvrige kilder: Norsk Romsenter , NRK.

Les også:

– Vi får stormaktsrivalisering rett utenfor stuedøren

Tidligere HV-sjef: – Norsk forsvarsevne er så svekket at andre land tar over styringen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært