Meny

Økt interesse for å sette inn microchip i hånden

Daglig leder og grunnlegger Jowan Osterlund i det svenske selskapet Biohax International, holder frem en microchip. Han forteller at i Sverige har interessen for slik økt kraftig det siste året. Foto: James Brooks / AP / NTB scanpix
Reisegiganten TUI er et av selskapene som tilbyr microchip i hånden til sine ansatte. – Vi er nok et av de mest «chippede» selskapene.

En microchip på størrelse med et riskorn, som plasseres under huden mellom tommelen og pekefingeren, øker i popularitet i Sverige, melder SVT.

– Teknikken er fremdeles ny, men interessen har økt dramatisk, sier Jowan Österlund som er grunnlegger og daglig leder i teknologiselskapet Biohax International til SVT.

Selskapet har så langt implantert en slik chip i om lag 3500 hender i Sverige, brorparten er installert de siste 18 månedene, ifølge Biohax.

Österlund opplyser til ABC Nyheter at så langt har drøyt 100 personer i Norge fått satt inn en chip fra Biohax. Og selskapet kommer til å ha en representant i Oslo innen kort tid.

I dag kan en slik chip blant annet erstatte adgangskortet på jobben eller åpne døra hjemme om man har digital lås. Tanken er imidlertid at bruksområdet skal bli mye større. For eksempel tenker man at en microchip skal kunne erstatte bankkort eller brukes i helsesammenheng.

Les også: Nå kaster svenskene adgangskortet

– Gøy å få teste ny teknologi

– Med over 60 ansatte som har fått chip i hånda er vi nok et av de mest «chippede» selskapene, sier Nora Aspengren i TUI. Foto: TUI

Reisegigant TUI er et av selskapene som tester ut Biohax' chiper.

– Alle de 1500 ansatte i TUI har fått tilbud om å sette inn microchip i hånden, men så langt er det bare de i Stockholm som har tatt det i bruk, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI Norge, til ABC Nyheter.

– Enn så lenge brukes chipen som adgangskort og til printer, men mulighetene er jo endeløse. Det er utrolig gøy å få lov til å teste ny teknologi på denne måten, fortsetter hun.

Aspengren forteller at mer enn 60 som jobber i TUI så langt har fått implantatet, som settes inn på noen sekunder, så godt som smertefritt.

– Vi er nok et av de mest «chippede» selskapene, sier hun og legger til at flere i selskapet nok vil ta teknologien i bruk i tiden fremover.

– Jeg tror ikke TUI kommer til å slutte å utforske dette. Vi har fokus på det digitale og liker å teste nye ting.

Les også: Er du klar til å integrere mobilen med kroppen din?

– Ikke for folk flest ennå

I fjor var Biohax International i USA da Three Square Market ble det første amerikanske selskapet til å tilby ansatte microchip. Chippen kan brukes blant annet til å åpne dører, betale i kantina, dele visittkort og logge seg inn på jobb-PCen.

Les mer: Selskap vil merke hendene til de ansatte med datachip

Österlund i Biohax tror det fremdeles er en lang vei å gå før folk flest vil vurdere å «chippes». Han forklarer at det fremdeles er en del skepsis knyttet til å implantere noe i kroppen.

– Jeg gir det fem år innen dette er såpass allment at de fleste har en chip eller vil sette inn en chip, sier han til SVT.

I 2015 gjennomførte Norstat en undersøkelse for å kartlegge folks interesse for teknologien. Av de som ble spurt svarte 13 prosent at de kunne tenke seg å sette inn en chip under huden, ifølge NRK.

Helse og livsstil
Populært