Meny

Dansk dings skal hjelpe infertile menn

En liten hvit dings med mikroskop brukes sammen med smarttelefon for å sjekke brukerens sædkvalitet. Foto: ExSeed

Et dansk selskap vil hjelpe par som sliter med å få barn, ved å la menn teste egen sædkvalitet ved hjelp av en dings til mobiltelefonen.

Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Og i fjor kom en stor studie som fant at sædkvaliteten hos menn i mange land, har sunket kraftig siden 1970-tallet.

Danskene i selskapet ExSeed er i ferd med å lansere et lite apparat som sammen med en smarttelefon, lar menn teste sin egen sæd raskt og effektivt hjemme.

Brukeren plasserer en sædprøve på en glassbrikke og skyver den inn i det spesialdesignede testapparatet som altså er utstyrt med en kraftig mikroskoplinse. Deretter plasseres mobiltelefonen oppå dingsen, og en tilhørende app gjør en analyse i løpet av sekunder.

– Et delikat spørsmål

Slik ser apparatet ut som sammen med en smarttelefon, kan teste sædkvaliteten til brukeren på sekunder. Foto: Foto: ExSeed

På bakgrunn av resultatet gir appen så brukeren skreddersydde råd om hvordan han kan forbedre sædkvaliteten sin.

Administrerende direktør i ExSeed Morten G. Ulsted sier de ønsker å gi menn en komfortabel måte å komme til bunns i et delikat spørsmål.

– I dag må du gjerne vente lenge, i noen land opptil et år, for å få en henvisning til en fertilitetsklinikk. Og så går de fra klinikken med et resultat og en brosjyre med noen generelle helseråd, selv om de gjerne er veldig motiverte til å forbedre formen og livsstilen sin, sier Ulsted til Business Insider Nordic.

Kunstig intelligens

Det er doktorgradstudent Emil Andersen ved Novo Nordisk Foundation Center, der Ulsted tidligere har vært i ledelsen, som har funnet opp løsningen.

Andersen og Ulsted har også fått med seg det danske IT-selskapet Trifork, som blant annet har utviklet betalingsløsningen MobilePay, på laget.

ExSeed jobber nå med å videreutvikle appen og den kunstige intelligensen som skal gi brukerne personlig råd om hva de kan gjøre for å forbedre sædkvaliteten sin. Dette gjør de i samarbeid med forskere fra Rigshospitalet i Danmark.

Administrerende direktør Ulsted opplyser til ABC Nyheter at nyvinningen etter planen skal være i salg i august.

ExSeed er trukket frem som en av de mest lovende oppstartsbedriftene i 2018, av Forbes.com.

Les også: – Stoffer i solkrem og tannkrem kan ødelegge sædkvaliteten


Helse og livsstil
Populært