SpaceX kan komme i veien for norske satellitter

Elon Musk sine planer om å sende opp 11.000 satellitter har tilspisset kampen om rommet rundt Jorda. Bildet er av en Falcon Heavy-rakett som førte 10 satellitter ut i omløp 22. desember 2017. Det er tatt 160 kilometer fra utskytningsstedet i Vandenberg flybase i California.
Elon Musk sine planer om å sende opp 11.000 satellitter har tilspisset kampen om rommet rundt Jorda. Bildet er av en Falcon Heavy-rakett som førte 10 satellitter ut i omløp 22. desember 2017. Det er tatt 160 kilometer fra utskytningsstedet i Vandenberg flybase i California. Foto: Javier Mendoza / AP / NTB scanpix

Det ble full krangel etter at Tesla og SpaceX-günderen Elon Musk søkte om å sende opp 11.000 satellitter. Planene kan komme i veien for flere andre aktører som fra før er uenige, blant annet Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag forrige uke anbefalte styrelederen i USAs teletilsyn FCC, Ajit Pai, at FCC godtar de ambisiøse planene til Elon Musk og SpaceX om å sende opp over 11.000 satellitter i lav omløpsbane for å sørge for internett over hele verden.

FCCs godkjennelse er nødvendig for at satellittene får lov til å sende signaler ned til USAs territorium på Jorden.

Les også: Mystiske kuler fra rommet landet i åker i Peru

Imidlertid kan SpaceX komme i veien for andre aktører med interesser i rommet, både internett og telekommunikasjon, inkludert norske Space Norway.

Bredbånd i Arktis

Space Norway har tenkt å sende opp satellitter i såkalt høyelliptisk bane for å skaffe bredbånd til fly og skip i Arktis. Hundrevis av småsatellittene til SpaceX vil da passere under omløpsbanen til Space Norway sine, noe som kan skape interferens.

Les også: Her vandrer astronauten i rommet for første gang

I tillegg til Space Norway sine to satellitter, har FCC så langt godkjent OneWeb sine planer om 720 satellitter i lav omløpsbane og 112 stykker fra Telesat. Det foreligger søknader fra Boeing om å sende over 3000 i tillegg til flere andre aktører.

– Det blir stadig flere og stadig flere mindre satellitter de nærmeste årene som vil gå i lave baner med kort omløpstid rundt Jorda, de vil ha relativt kort levetid og derfor vil de skiftes ut raskere. Dette fører til en meget kompleks problemstilling med å koordinere satellittenes frekvenser som verden ikke har vært borti før, sier Kjell-Ove Orderud Skare, prosjektleder i Space Norway.

I dag er det rundt 1.700 operative satellitter rundt Jorden, 1000 av dem i lave baner.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

Space Norway arbeider med et prosjekt som skal bestå av to satellitter i høy-elliptisk bane (High Elliptic Orbit, HEO) som skal gi bredbåndskapasitet til fly og skip. Problemet er at de tusenvis av satellittene som er planlagt i lave baner, deriblant SpaceX sine 11.000, vil komme i veien, med mindre aktørene blir enige Foto: Space Norway
Space Norway arbeider med et prosjekt som skal bestå av to satellitter i høy-elliptisk bane (High Elliptic Orbit, HEO) som skal gi bredbåndskapasitet til fly og skip. Problemet er at de tusenvis av satellittene som er planlagt i lave baner, deriblant SpaceX sine 11.000, vil komme i veien, med mindre aktørene blir enige Foto: Space Norway

– I praksis så vil interferens bety at skip og fly som har siktet seg inn på våre satellitter kan bli forstyrret av signalene fra SpaceX og omvendt, forklarer han.

Space Norway er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet og er et verktøy for statens interesser i verdensrommet.

Les også: Astronaut vokste ni centimeter på tre uker

Skare påpeker at i motsetning til situasjonen for de store geostasjonære satellittene (som matcher Jordas rotasjon slik at de står stille i forhold til bakken, journ.anm.), så er reglene for såkalte LEO-satellitter (Low Earth Orbit) med lav omløpsbane og NGSO (Non-Geostationary Orbit), enn så lenge uklare.

Se video: Her tar Teslaen et siste farvel med jorden:

Krever tiltak

I en høringsuttalelse til FCC har Space Norway valgt å ikke stille seg i veien for SpaceX sine planer, så lenge SpaceX følger unnvikelses-tiltakene som er lagt til grunn av FCC og Space Norway har vært med å anbefale.

– Det kan for eksempel innebære at SpaceX og andres sine satellitter må slås av eller endre senderetning når de passerer under våre. Vi regner med at SpaceX vil respektere dette, sier Skare.

– Men dette må vi bli enige med SpaceX om.

Imidlertid er det ikke alle som er like kompromissvillige. Det kanadiske satellittselskapet Telesat protesterer kraftig, og vil at FCC skal nekte SpaceX lisens.

«SpaceX sitt system vil interferere med Telesats, siden de vil operere i overlappende geografiske områder og på overlappende frekvenser», skriver Telesat i et brev til FCC.

Les også: OSIRIS-Rex på vei mot spennende, men farlig, asteroide

Telesats eiere er det kanadiske pensjonsfondet og det amerikanske satellittinvesteringsfirmaet Loral Space.

Telesat mener også at de burde ha prioritet og ikke vike for SpaceX, ettersom de var først ute med å registrere sine rettigheter hos FNs internasjonale telekommunikasjonsunion (ITU).

Se video: Se oppskytingen av Falcon Heavy:


– Enkelte bruker alle midler

Viasat har på sin side vært skeptiske til satellittene til både SpaceX, Space Norway, OneWeb og flere andres i det svært viktige amerikanske markedet. Viasat er blant annet bekymret for interferens med deres store geostasjonære satellitter i en høy bane.

OneWeb har tidligere uttrykt bekymring om «buffersonen» mot Telesat sine satellitter slik at de ikke kolliderer. Det er antatt at den bør være på minst 125 kilometer til enhver tid.

– Vi er alle nødt til å samarbeide for at våre planer skal bli noe av. Det er svært store investeringer det er snakk om. Enkelte aktører bruker alle midler de har for å skaffe seg overtak eller monopol på konkurrentene. Vi er svært glade for at FCC ønsker å sørge for fri konkurranse mellom aktørene, sier Skare.

– Dersom vi ikke blir enige vil FCC fordele frekvensbåndet mellom oss i stedet og det er ingen av oss tjent med, sier Skare.

Imidlertid er ikke striden verre enn at Viasat står på kundelisten til SpaceX siste rakett Falcon Heavy, beregnet til å sende opp svært store og tunge satellitter.

SpaceX mener selv at interferens ikke blir noe problem, blant annet siden satellittene, selv om det blir mange av dem, kommer til å bruke svært smale og presise stråler, som gjør at de ikke vil overlappe andres.

Se video: Dette er Falcon Heavy – verdens største romrakett:

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy