Ikonet: Brooke Shields

Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse

Foto: Brooke og moren Teri i 1989. / Foto: Mark Lennihan/AP

Allerede som barn tjente Brooke Shields penger på sitt vakre utseende. Det fikk mange til å kritisere hennes kontroversielle mor.

De fleste forbinder Brooke Shields (54) med filmen «Den blå lagune» der hun og Christopher Atkins blir strandet på en tropisk øy.

I filmen går de to solbrune tenåringene nesten nakne rundt på den øde stranden, til tross for at hun bare var 14 år da den ble spilt inn. Han var 19.

Men Shields’ kontroversielle karriere begynte faktisk lenge før rollen i Den blå lagune. Da hun var bare elleve måneder ble hun avbildet i en reklame for Ivory Soap, og som tolvåring spilte hun barneprostituert i «Pretty Baby».

Les også: Fjerner nakenbilde av Brooke Shields

Brooke Shields og Christopher Atkins i den mye omtalte filmen «Den blå lagune». Foto: Foto: Comlumbia Pictures/The Blue Lagoon
Brooke Shields og Christopher Atkins i den mye omtalte filmen «Den blå lagune». Foto: Foto: Comlumbia Pictures/The Blue Lagoon

I filmen spiller hun karakteren Violet som vokser opp på et bordell og blir seksuelt misbrukt. Shields var bare tolv år da hun spilte den problematiske rollen, noe som fikk mange til å lure på hvor i all verden foreldrene hennes var.

Var datterens manager

Foreldrene hennes ble skilt da Shields var bare fem måneder gammel, og hun ble derfor oppdratt av moren sin, Teri Shields.

I likhet med mange andre barnestjerner, hadde moren til Shields et sterkt ønske om at datteren skulle bli berømt.

Brooke og moren hadde et nært men komplisert forhold helt til moren døde i 2012. Hun styrte datterens karriere med jernhånd, men mente selv at hun gjorde det ut i fra kjærlighet til datteren.

– Folk kan si hva de vil om meg. Men Brooke kan ikke kjempe imot, og det er derfor jeg er her. Jeg er ikke en skuespillermor. Jeg er Brookes mor. Det viktigste er at jeg elsker Brooke og at det er koselig å gjøre henne glad, sa hun til People i 1978.

I det samme intervjuet nevnte Brooke et omstridt bilde som ble trykket av henne i et av Playboys magasiner da hun var bare ti år gammel. Bildet ble tatt av motefotografen Gary Gross med morens tillatelse.

(Saken fortsetter under)

Brooke og moren Teri i 1989. Foto: Foto: Mark Lennihan/AP
Brooke og moren Teri i 1989. Foto: Foto: Mark Lennihan/AP

– Det var oss mot verden

Noen år senere fortsatte fotografen å selge bildene av unge Brooke videre, og moren hennes saksøkte ham selv om hun hadde gitt tillatelse til at bildene ble tatt. Det hele endte i en rettssak som Teri Shields tapte, ifølge The Guardian.

I flere år hadde det vært kjent at Teri Shields slet med alkoholmisbruk, og i 1995 så Brooke seg nødt til å finne en ny manager på grunn av morens alkoholproblemer.

Les også: Naomi Campbell raser mot Elle etter upassende forside

Teri Shields døde i 2012 av demensrelaterte årsaker. Etter hun døde har Brooke Shields fortalt mye om deres forhold i intervjuer og i sin egen bok «There Was a Little Girl: The Real Story of My Mother and Me».

I et intervju med USA Today fortalte hun at de hadde et veldig sterkt forhold til tross for morens alkoholproblemer.

– Kjærligheten var så intens. Hun kom før alle andre. Jeg trodde at hun var Gud, jeg trodde hun kunne forandre været. Det var oss mot verden, sa hun.

Hun antyder imidlertid at hun ikke vet om det var riktig av moren å la henne spille i seksuelle filmer som barn.

– Jeg var et så naivt, uskyldig barn. Jeg var ikke Lolita. Jeg hadde ingen forståelse av min egen seksualitet, sa hun.

SE VIDEO: Brooke Shields (54) forbindes oftest med filmen «Den blå lagune» der hun og Christopher Atkins blir strandet på en tropisk øy. Se traileren her:

Søkte støtte hos Michael Jackson

Opp gjennom årene ble Brooke Shields også kjent for sine forhold til profilerte kjendismenn som John Travolta, Michael Jackson og tennisspilleren Andre Agassi.

Det vekket spesielt mye oppmerksomhet da hun stadig vekk ble avbildet sammen med Michael Jackson tidlig på 80-tallet.

Selv om de kunne se ut som de var kjærester, har Shields flere ganger sagt at hun og den legendariske popstjernen bare var venner.

I boken sin, «There Was a Little Girl», skrev hun at de følte seg trygge med hverandre.

– Vi tullet om hvor fjollete folk var og så på film og spiste godteri. Selvfølgelig elsket vi hverandre, men det skjedde ikke noe romantisk, skrev hun ifølge People.

Brooke Shields og Michael Jackson i 1984. Foto: Foto: Doug Pizac/AP
Brooke Shields og Michael Jackson i 1984. Foto: Foto: Doug Pizac/AP

Hadde alvorlig fødselsdepresjon

Nå er den vakre skuespilleren 54 år og har to døtre sammen med manusforfatteren Chris Henchy. Noen år etter de fikk datteren Rowan (16) i 2003, fortalte Shields til Oprah Winfrey at hun hadde slitt med en fødselsdepresjon som var så ille at hun vurderte å ta sitt eget liv.

Les også: Monica fødte baby - visste ikke at hun var gravid

– Alle sier at det å få barn er det mest fantastiske øyeblikket i livet. Jeg vet ikke hvor mange som er ærlige, for jeg synes at det blir fantastisk – man må venne seg til det. Det var dramatisk og ikke så strålende der og da, sa hun.

Heldigvis slapp hun unna fødselsdepresjonen da deres andre datter Grier (13) ble født i 2006. Da sa hun til People at hun trivdes veldig godt med sitt nye familieliv.

– Jeg var heldig som fikk ett barn, men to er enda bedre. Jeg har innsett at nå kommer de til å ha hverandre når vi ikke er tilstede lenger, og det gir meg ro i sjelen, sa hun.