Spør psykologen: Min mann har vært utro og valgt å gå fra meg. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne er livredd for alt som venter henne etter samlivsbruddet.
Kvinne er livredd for alt som venter henne etter samlivsbruddet. Foto: COLOURBOX

Kvinne i 40-årene fortviler etter at faren til hennes barn har valgt å avslutte forholdet. Hun spør ABC Nyheters psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Min samboer og mine barns far har valgt å gå fra meg. Dette skjedde da vi var på ferie for tre måneder siden. Da fant jeg plutselig ut at han har vært utro og hatt et forhold til en tidligere kjæreste i en 9 måneders tid. Det var et sjokk. Totalt knust prøvde jeg å holde ut på ferien for barnas skyld, men eneste jeg ønsket var å dra hjem. Ferien var et rent helvete. Vi bor forsatt i samme hus. Han prøver å få til at han skal beholde huset, men det tror jeg ikke han får uten hjelp fra meg.

Jeg tørr ikke beholde huset med tanke på at det er gammelt og alt vedlikehold. Han sier det er viktig for barna at de får vokse opp i huset. Frem til det skjer så har jeg flere ganger spurt han hva vi gjør med bosituasjonen. Han sier at han ikke har noe annet sted å bo/være. Hun som han har et forhold til har samboer og to barn. Jeg vet ikke hva situasjonen er der, om hun skal gå fra mannen sin eller fortsette med han. Min eks ønsker ikke å fortsette med meg. Det er så forferdelig vondt. Etter 12 år sammen, 2 barn så er han helt ferdig. Ingen forvarsel, ikke noe ønske om å få hjelp til familieterapi.

Spør psykologen: Jeg blir sliten av min manns sykdom

Jeg klarer ikke å forstå.... Jeg skjønner jo at man ikke kan tvinge noen til å være sammen med meg. Men er så vondt og sårt å føle at man ikke er verdt å satse på. Jeg har elsket han av hele mitt hjerte, men det er da ikke gjensidig. Jeg står helt fast nå, er langt langt nede i mørket. Jeg savner han så fryktelig. Trenger noen gode råd, verktøy for å komme meg videre. Er livredd for alt som venter meg.

Kvinne (40-49)

Les alle svarene i spalten her

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Kjære deg,

Dette høres utrolig vondt ut, og jeg skulle ønske du ikke måtte oppleve dette. Det er ingenting å si på at dette kom som et stort sjokk, og at hjertet ditt er knust. Slikt tar det tid å skulle hente seg inn fra.

Det er tungt å ordne med slike praktiske og økonomiske ting parallelt med sorgen du føler, men bosituasjonen du beskriver fremstår for meg som uholdbar. Mitt første råd er å kontakte banken å reelt finne ut hva valgmulighetene dine er. Da vet du hva bedre hva du har å forholde deg til. I slike brudd går første tanke til barna, men husk at heller ikke de har det godt i et hjem hvor mor og far er i konflikt og har gjort det slutt. Barn plukker opp dårlig stemning og kan finne på å skylde på seg selv.

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Videre vet vi at sosial støtte er viktig i slike perioder i livet som du gjennomgår nå. Har du vært åpen med nettverket ditt? Er det familie eller venner som kan hjelpe deg litt ekstra nå?

Neste råd er å la følelsene dine få plass. De forsvinner ikke ved at du prøver å glemme dem eller overstyre dem. Tillatt deg selv å kjenne på sorg, fortvilelse, savn og sinne. Følelsene vil ikke være like rå hele tiden, og du vil etter hvert kunne bearbeide dem bedre. Fordelen er at du er i kontakt med deg selv, og når du kommer deg ovenpå igjen kan du stole på de gode følelsene.

Du spør deg sikkert mange ganger daglig om hvorfor det bli slik, og hva du kan ha gjort. Du kommer neppe til gode svar, og et enda et konkret råd er å heller vende fokus mot deg selv. Hva kan du gjøre videre nå? Hvordan kan du passe best på deg selv?

Spør psykologen: Jeg føler at vi er tre i dette forholdet. Hva skal jeg gjøre?

Jeg ønsker deg varmt lykke til videre!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.

Personvernpolicy