Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine

Video: Vi har besøkt Bredtveit kvinnefengsel der de innsatte forbereder seg på en litt annerledes julefeiring.

Innsatte i kvinnefengselet Bredtveit forteller om blandede følelser knyttet til høytiden: – Det er mange tanker som kverner i hodet, sier Laura. Denne uken fikk hun besøk av dronningen.

BREDTVEIT FENGSEL, OSLO (ABC Nyheter): Dronningen, ordføreren i Oslo, leder for Bredtveit fengsel og tre andre uniformerte personer sitter rundt et rektangulært bord i kirken til Norges største kvinnefengsel. Rundt dem tramper syv journalister i tunge vinterstøvler og prøver å få den beste videoen av dronningens foreløpig mimikkløse ansikt. Snart skal hun møte innsatte fra fengselet og høre om deres liv på Bredtveit.

I en annen del av den store murbygningen venter de innsatte spent, etter flere dager med vasking og ryddig. De gleder og gruer seg samtidig.

Les også: Bergen fengsel får kritikk for å ha satt psykisk utviklingshemmet mann i isolasjon

Frisør på fjerde år

I fengselets frisørsalong, Cup’n Cut, er Laura er i full gang med å gre håret til en blek mannekeng. Hun er en av to innsatte som har gått med på å snakke med ABC Nyheter, men hun ønsker ikke at vi skal bruke etternavnet hennes. Om et kvarter skal dronningen komme for å se henne jobbe.

Laura har på seg sebrastripete pologenser og store øredobber. Hun ser ut som en frisør rett ut av en amerikansk film. På Cup’n Cut får hun opplæring så hun kan få seg jobb som frisør når hun kommer ut av Bredtveit.

– Jeg har fire år igjen av soningen min, men om to år er jeg ferdig utdannet, smiler Laura og legger fra seg hårbørsten.

– Hvor håper du å få jobbe når du kommer ut?

– Kanskje hos Adam og Eva, eller kanskje på slottet, ler Laura.

Hun forteller at siden hun begynte frisøropplæringen sin, har hun vært i frisørsalongen i fire timer hver dag. Det er det stedet i fengselet hun har det best.

Oslo 20191212. Dronning Sonja ser på frisørlærling Laura som steller håret til en innsatt under julebesøk til Bredtveit fengsel. Frisørsalongen Cup’n Cut er drevet av innsatte kvinner i fengselet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20191212. Dronning Sonja ser på frisørlærling Laura som steller håret til en innsatt under julebesøk til Bredtveit fengsel. Frisørsalongen Cup’n Cut er drevet av innsatte kvinner i fengselet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Julaften i fengsel: – Litt «nja»

Laura har vært på Bredtveit i tre år. Om to uker skal hun feire sin fjerde julaften i fengsel.

– Hvordan er det å feire julaften på Bredtveit?

– Det er greit nok. Det er litt annerledes enn å være ute, selvfølgelig.

Laura plukker opp hårbørsten og begynner å gre det syntetiske røde håret igjen.

– Men man har jo vennskap her inne, og man blir som en stor familie. Så vi feirer med hverandre. Og det er jo greit at når vi ikke har familie og venner med oss, så lager vi våre egne familiemedlemmer her inne, på en måte.

– Hvordan ser julaften ut her?

– Eh nei...

Laura legger hodet på skakke og rynker litt på nesen

– Litt sånn «nja». Hun smiler forsiktig.

– Er det grøt med mandel og juletre?

– Eh, ja. Fake juletre, da. Men vi får juletre, sier hun.

– Vi spiser jo ikke pinnekjøtt og alt det beste. Vi får grøt og ribbe. Men jeg er ikke så veldig glad i ribbe.

– Hva gleder du deg mest til når du kan komme hjem og feire jul hjemme?

– Å! Jeg gleder meg mest til å være sammen med barna mine og feire med dem, smiler Laura.

Hun lukker øynene og fortsetter:

– Og å leve sammen med dem og familien min.

Hun legger vekt på ordet «leve».

Laura har to barn, en gutt og en jente, som hun får se en gang i måneden, i to timer av gangen.

– Hva snakker dere om når dere møtes?

– Vi snakker ikke så veldig mye. Men vi koser oss veldig mye. Vi lager mat sammen, vi spiser. Siste gang jeg hadde besøk av dem var nå på mandag og tirsdag. Datteren min først, og sønnen min etterpå. Da lagde vi pepperkaker, sang og lekte, sier Laura og nikker fornøyd.

– Men vi snakker ikke om saken min og de spør heller ikke så mye. De vet jo ganske mye allerede, forteller hun.

Laura vil heller ikke fortelle ABC Nyheter hvorfor hun sitter inne.

– Tiden går kjempefort!

– Er det nok med to timer?

– Nei, det er veldig lite. Og det syns jo de også. Men det er ikke noe vi får gjort noe med nå. Så vi får bare nyte tiden som vi har. Og vi klarer å gjøre en god del på to timer!

Tungt å sitte på cellen

Laura fortsetter å gre håret til mannekengen, selv om det for lengst er flokefritt.

– Hva gjør du når du ikke har besøk eller er her og friserer?

– Eh nei, da sitter jeg på cella. Og det er ikke bra, sier Laura og skjærer en grimase.

– Det er tungt.

Hun forteller at hun ofte kjenner på skam og depresjoner når hun sitter alene på cellen sin.

– Det er masse tanker som kverner i hodet: «hvorfor lever du?», «vil du fortsette å leve sånn?». Så det er veldig fint når jeg kan komme ned hit og frisere.

– Hva sier du til deg selv når du har sånne tanker?

– Da tenker jeg på familien min. De har jo ikke vært enig i det jeg har gjort, men de støtter meg og de elsker meg. Jeg har mamma på besøk fra Brasil hvor hun bor. Hun er i Norge helt til januar, smiler Laura.

– Så jeg har dem, selv om jeg ikke har dem med meg akkurat nå, og de elsker meg. Så jeg må leve for dem. Og det gjør jeg.

Laura går også til en psykolog som hun forteller har hjulpet henne veldig med å håndtere tankene sine.

Wachiraphan Nykvist forteller dronningen om tingene hun syr på Bredtveit, blant annet poser til oppbevaring og handlenett. Foto: Andrea Berg / ABC Nyheter
Wachiraphan Nykvist forteller dronningen om tingene hun syr på Bredtveit, blant annet poser til oppbevaring og handlenett. Foto: Andrea Berg / ABC Nyheter

– Når man har barn blir straffen dobbel

I fengselets lyse og store syrom møter ABC Nyheter Wachiraphan Nykvist. Hun sitter i varetektsfengsel og håper å kunne komme ut i tide til å feire jul hjemme med sine to barn.

Nykvist er ikke i tvil om at hun vil bli intervjuet.

– Jeg vil at folk skal vite at jeg er uskyldig, sier hun.

– Og at jeg har møtt en dronning!

Nykvist smiler bredt og fester små nåler rundt kanten på en stoffpose i grønt og hvitt stoff.

– Hvordan er hverdagen her?

Nykvist nøler lenge før hun svarer.

– Det er tøft. Det er sårt og vondt å være her, forteller hun.

– Men jeg er takknemlig for at jeg kan være her, sier hun og gestikulerer til syrommet.

– Jeg elsker å sy! Her kan jeg gjøre noe og jobbe; jeg slipper å sitte å tenke. Det er veldig, veldig viktig å være i aktivitet.

Nykvist flyttet til Norge for et år siden fra Sverige hvor hun har to barn. I løpet av de seks månedene hun har sittet på Bredtveit har hun fått et besøk av et av barna. Hun beskriver dette som den største sorgen.

– For meg går det greit å være her. Straffen rammer meg ikke så hardt, men jeg tenker mye på barna mine. Når man har barn bærer man nesten på en dobbel straff.

– Skal du være her i julen?

– Jeg håper ikke det. Men jeg tror ikke det.

De innsatte har hengt opp putevar og plakater i to av vinduene i Bredtveit fengsel med budskapet: "Mer midler til Bredtveit". Foto: Andrea Berg / ABC Nyheter
De innsatte har hengt opp putevar og plakater i to av vinduene i Bredtveit fengsel med budskapet: "Mer midler til Bredtveit". Foto: Andrea Berg / ABC Nyheter

– Ønsker seg mer tid utenfor cellen

Fra vinduer i en annen del av bygningen flagrer putetrekk med ordene «mer midler til Bredtveit» fra vinduskarmene, akkompagnert av «smilefjes» med x-er til øyne.

Når Nykvist får høre om putetrekkene, blir hun overrasket, men summer seg raskt og forteller at det er hun enig i.

– Bredtveit trenger flere midler, ja. Flere folk. Da kunne jeg gjort enda mer av dette, sier hun og gestikulerer til symaskinen på bordet.

Nykvist forteller at hun er to dager i skole, hvor hun får tegnekurs, og to dager på sy-rommet hver uke. Resten av tiden forteller hun at hun tilbringer på cellen sin.

– Men jeg skulle gjerne vært ute den femte dagen også.

– Jeg trives heldig vis godt i eget selskap, men når jeg snakker med de andre er det mange som forteller at de synes det er tungt, sier hun.

Problemet, mener Nykvist, er at fengselet ikke er godt nok bemannet til å kunne passe på de innsatte utenfor cellene sine så ofte som hun gjerne skulle vært utenfor og i aktivitet.

Fengselsleder på Bredtveit fengsel- og forvaringsanstalt, Doris Bakken bekrefter at underbemanning er et problem.

– Vi merker at økonomien er stram. Vi trenger helt klart midler til flere folk, sier Bakken til ABC Nyheter.

– Det er klart det materielle er viktig, men det er enda viktigere at vi får flere folk så de kan ha mer tid utenfor cella.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Forskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen
Siste nytt
07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53VerdenForskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen
Populært