Roy Sullivan ble truffet av lynet syv ganger – og overlevde

<p>Roy Sullivan viser frem det tydelige brennmerket etter at lynet slo ned i hatten hans.</p>
Roy Sullivan viser frem det tydelige brennmerket etter at lynet slo ned i hatten hans. Foto: National Park Service

Sjansen for å bli truffet av lynet er nesten lik null. Likevel ble Roy Sullivan truffet hele syv ganger i løpet av livet. Han ble fortalt at han var heldig, men opplevde det ikke slik selv. 

Da Roy Sullivan vokser opp i Blue Ridge Mountains i USA, er det ingenting som tilsier at han kommer til å ende opp med en rekord i Guinness World Records.

Sullivan er den fjerde av elleve søsken, og i oppveksten er friluft viktigere enn utdanning. Han fullfører aldri videregående skole, og velger heller å bli med i Civilian Conservation Corps, et arbeidsprogram for unge, ugifte menn.

Det er her han finner drømmejobben som skogvokter, i nasjonalparken han selv er med på å bygge gjennom programmet – Shenandoah nasjonalpark. Han er ansatt i jobben fra 1936 til han pensjonerer seg.

Starten på en serie lynnedslag

Den første gangen Sullivan blir truffet av lynet er i 1942. Han er på jobb og befinner seg i et utkikkstårn nær Millers Head med utsikt over parken, idet en storm kommer ut av intet. Lynet slår ned i tårnet mellom fem og syv ganger, og midt i spetakkelet bestemmer Sullivan seg for å rømme og søke ly et annet sted.

Han kommer seg bare et par meter unna tårnet før lynet tar ham igjen. Høyrebeinet hans blir såvidt truffet, og storetåa hans blir revet av idet lynet brenner hull tvers gjennom skoen.

I ettertid mente han selv at dette var den verste av de syv lynepisodene.

Les også: Derfor er det udramatisk når et fly blir truffet av lynet

Håret tar fyr

Det tar 27 år før han blir truffet igjen, i 1969.

Også denne gangen er Sullivan på jobb. Han kjører bortover en øde fjellvei med en storm rullende inn over hodet på ham. Lynet slår ned i et tre på siden av veien, og klarer å manøvrere seg inn gjennom det åpne vinduet i trucken hans.

Bilen, som vanligvis virker beskyttende når det er storm, beskytter ikke den stakkars skogvokteren. Hatten blir truffet, håret tar fyr og Sullivan mister både bevisstheten og øyenbrynene. Som rett ut fra en tegneserie fortsetter den ukontrollerte bilen å trille videre, før den stanser ved en fjellskrent.

Mot alle odds overlever han. En trend har startet.

Les også: Den store myten om lynnedslag i bil

Den menneskelige lynavlederen

Allerede året etter får Sullivan sitt neste sammenstøt med lynet. Han står i sin egen hage når lynet slår ned i en krafttransformator i nærheten, for så å bevege seg over til mannen som tydeligvis er ekstra utsatt. Kraften av lynet slenger skogvokteren i bakken, men han slipper unna med lettere brannsår på skulderen.

Sullivan begynner nå for alvor å lure på om det er noe spesielt med han. Kanskje han har et slags mineral eller en kjemikalie i kroppen. Han får aldri svar på det.

Samtidig har lokale medier begynte å fatte interesse for ham, og Sullivan pådrar seg kallenavnet «Den menneskelige lynavlederen».

Gang på gang blir han fortalt av media og bekjente at han er så ufattelig heldig som har overlevd. Selv ser han heller på seg selv som uheldig, siden han faktisk har blitt truffet av lynet tre ganger på dette tidspunktet.

Ble unngått i dårlig vær

Et par år senere, i 1972, er Sullivan tilbake på jobb når en ny storm finner veien til ham. Håret hans tar igjen fyr, og han må ta i bruk fuktige håndklær fra skogvokterhytta for å slukke brannen på sitt eget hode.

Det er også i denne perioden kolleger av Sullivan begynner å unngå ham når det er en storm i nærheten, noe som gjør ham svært trist.

Samme året forteller han lokalavisen om en episode på jobb, hvor han var ute og gikk sammen med sjefen sin i skogen, da et lyn slo ned et godt stykke unna.

– Han så lynet og sa bare «Ser deg senere, Roy» og gikk, fortalte Sullivan.

I tillegg sier historien at en restaurant som lå i høyden i nærheten av der han jobbet, nektet ham adgang om det var så mye som overskyet ute.

– Jeg klandrer dem ikke. Hvem har lyst til å være i nærheten av noen som blir truffet av lynet hele tiden? var det han hadde å si om saken.

Forskning.no: Hvorfor overlever så mange å bli truffet av lyn?

Tok forholdsregler til ingen nytte

– Jeg har aldri vært spesielt redd av meg ... men når jeg hører torden nå, så blir jeg skjelven, sier han til lokal presse.

Og det har han god grunn til. Etter uttalelsen blir han truffet av lynet hele tre ganger til – en gang i 1973, så i 1976 og en siste gang i 1977.

Da Sullivan pensjonerer seg i 1976, flytter han sammen med sin nye kone til en liten by i Virginia. Der installerer han lynavledere i huset og gjør alt han kan for å gjøre hjemmet trygt, i tilfelle lynet skulle bestemme seg for å vende tilbake og ta ham.

Men det som blir Sullivans siste og kanskje mest utrolige møte med lynet, skjer ikke hjemme.

Skogvokteren sitter alene i en båt ute på en liten dam og fisker, når hårene på armene hans begynner å reise seg. Lynet er i nærheten.

Etter å ha truffet Sullivan på magen og brystet, sørger lynet for at håret hans tar fyr nok en gang. Men det ender ikke der. På vei tilbake til bilen møter han på en bjørn, og han må ta i bruk en pinne for å hindre at bjørnen stjeler den nyfangede ørreten hans. Han kommer, igjen, mer eller mindre helskinnet fra det hele.

Les også: Passasjerene filmet lynnedslag i fly

Seks år senere, i 1983, dør Sullivan. Det er ikke lynet som er skyldig i bortgangen. Den erfarne skogvokteren tar sitt eget liv. Grunnen skal ha vært kjærlighetssorg.

Roy Sullivan holder fortsatt rekorden i Guinness World Records for å ha overlevd flest lynnedslag.

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Sullivan

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/most-lightning-strikes-survived?fb_comment_id=871455219552345_980762728621593

https://www.mentalfloss.com/article/66863/meet-man-struck-lightning-7-times

https://allthatsinteresting.com/roy-sullivan


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært