Spør psykologen: Hvordan kan jeg slutte å falle for gifte menn?

<p>«Er det jakten og konkurransen jeg er ute etter? Er det sånn at jeg liker gifte menn fordi de er godkjent av en annen kvinne?» spør kvinne i 30-årene.</p>
«Er det jakten og konkurransen jeg er ute etter? Er det sånn at jeg liker gifte menn fordi de er godkjent av en annen kvinne?» spør kvinne i 30-årene.

En kvinne i 30-årene lurer på hvorfor hun stadig vekk roter seg borti gifte menn. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Hei!

Av en eller annen grunn klarer jeg stadig å rote meg borti gifte menn. Enten følelsesmessig eller seksuelt. Jeg vet at det er umoralsk, men jeg klarer ikke å motstå fristelsen når det er noen jeg veldig gjerne vil ha! Jeg har lenge trodd at det er tilfeldig at så stor andel av menn jeg flørter med er opptatt, men har tenkt mer på det i det siste og gjort meg noen tanker. Kanskje er det lettere for meg å flørte med de som er opptatt fra før fordi det i utgangspunktet ikke er sjans for at det kan bli noe? Er jeg så redd for at noe skal kreves av meg eller at det skal bli for nært? Er det jakten og konkurransen jeg er ute etter? Er det sånn at jeg liker gifte menn fordi de er godkjent av en annen kvinne? Er det det at jeg ser de er villig til å binde seg som jeg synes er tiltrekkende eller er det spenningen med hemmelighold? Er det sånn at jeg har en utstråling som gjør at gifte menn faller for meg? Jeg tror flere av disse tingene kan være gjeldene, men spørsmålet er hvordan kan jeg slutte med det? Jeg eier ikke viljestyrke på dette, men det fører jo til at jeg aldri får meg en seriøs kjæreste.

Kvinne (30-39)

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Helt anonymt.

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Du stiller deg selv mange gode spørsmål, og du virker til å ha innsikt i dine egne følelser og hva du gjør.

Uten å kjenne noe videre til din historie kan det være mange hypoteser til hvorfor du faller for menn som er gift. Noen peker du også på selv.

For det første er det noe «ulovlig» og kanskje også litt «farlig» med å bli forelsket i en gift mann. I tillegg til en berusende forelskelse, påvirker det sentrene i hjernen som reagerer på spenning og som kan være tett knyttet til en deilig følelse av belønning.

Les også: Spør psykologen: Jeg flyttet fra mannen min, men savner ham hver dag. Hva kan jeg gjøre?

Videre er det jo noe beskyttende ved dette, som du også beskriver selv. Risikoen for å bli avvist er lav, fordi det i realiteten ikke er en mulighet for at dere skal ende opp sammen. De fleste er engstelige for avvisning i søken etter en kjæreste, og det kan være vanskelig å opptre sånn man egentlig ønsker. Når variabelen avvisning er borte, blir du kanskje mer avslappet og mer «deg selv»? Du blir kanskje lettere å ta kontakt med, og kontakten som oppstår føles genuin.

Det er ikke så rart at du ikke kjenner at du har viljestyrke til å slutte, da det er lite som er så godt som bekreftelse og ikke minst forelskelse. Samtidig er det en skikkelig bakside av medaljen, i tillegg til det åpenbare om at det kanskje oppleves moralsk utfordrende.

En bekymring jeg har er hvordan dette påvirker tilliten til du har til menn, og deres evne til å være trofaste.

For å svare på hvordan du kan slutte med dette tror jeg det viktig at du kan besvare dine egne spørsmål; hvorfor tiltrekkes du gifte menn? Du må være ærlig med deg selv å se på de underliggende årsakene. Du har mange gode tanker, og jeg er sikker på at du vet det innerst inne. Dersom det eksempelvis handler om frykt for avvisning er det denne du må utforske og jobbe med, eller om det handler om spenningssøken må du likeledes finne ut at hvor behovet for en slik spenning kommer fra, og om dette kan oppfylles på andre måter. Dette kan være et stykke arbeid, og noen vil ha nytte av å jobbe med en terapeut.

Hvis du ønsker å finne deg en kjæreste er du på en kronglete omvei akkurat nå. Dersom ønsket og motivasjonen til å gi opp disse relasjonene er stor nok er jeg helt sikker på at du besitter viljestyrken.

Lykke til!

Les også: Spør psykologen: Kona mi sa at jeg kunne finne en dame å ha det kjekt med. Bør jeg?

Her kan du spørre vår psykolog om generelle råd helt anonymt

Dette er ingen erstatning for helsehjelp. Har du behov for medisinsk hjelp, ta kontakt med din fastlege eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

TA KONTAKT
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært