Kronprinsesse Mette-Marit om å leve med kronisk sykdom: – Jeg liker det lille livet ganske godt

– Etter at jeg ble syk, så er jeg blitt helt avslappet på det. Nå ser jeg ikke lenger på døden som noe stort og mørkt, sier kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Etter at jeg ble syk, så er jeg blitt helt avslappet på det. Nå ser jeg ikke lenger på døden som noe stort og mørkt, sier kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye er snudd på hodet etter at kronprinsesse Mette-Marit fikk diagnosen kronisk lungefibrose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har fått muligheten for første gang siden jeg giftet meg, til å leve et litt mindre liv. Nå får jeg lov til å bestemme over hverdagene mine på en helt annen måte, og det er veldig godt for meg , sier kronprinsessen til NRK.

De siste dagene har kronprinsparet vært i Tyskland i forbindelse med den store bokmessen i Frankfurt, hvor Norge i år er gjesteland. I Düsseldorf åpnet kronprinsessen blant annet en utstilling av Edvard Munchs verker.

Les også: Mette-Marit-feber i Tyskland

– Hun klarer ikke å gjøre like mye som før

I Tyskland har kronprinsparet reist med «litteraturtoget» fra Berlin til Frankfurt. Flere profilerte norske forfattere var om bord i toget.

Fakta om kronprinsesse Mette-Marit

* 19. august 1973: Mette-Marit Tjessem Høiby født. Datter av Sven O. Høiby og Marit Tjessem, yngst av fire søsken.

* 1994: Tar artium ved Kristiansand Katedralskole, inkludert ett år som utvekslingsstudent ved Wangaratta High School i Australia.

* Eksamener ved Bjørknes privatskole og forberedende prøver samt eksamener i kjemi, studerer IKT ved Høgskolen i Agder (Nå Universitetet i Agder).

* 13. januar 1997: Sønnen Marius Borg Høiby blir født.

* Sommeren 1999: Møter kronprins Haakon på Quartfestivalen i Kristiansand.

* 1. desember 2000: Forlover seg med kronprinsen.

* 25. august 2001: Gifter seg i Oslo domkirke.

* 2000-2002: Avlegger eksamener i livssyn og etikk og anvendt etikk ved historisk-filosofisk institutt, Universitetet i Oslo.

* Høst 2002: Flytter til London med kronprinsen.

* Våren 2003: Studerer ved School of Oriental and African Studies, the University of London (SOAS). Eksamener i Development-Experience, Theories of Development, hiv/aids and Development og The Global Refugee Crisis. Hospitant i Norad i tre måneder.

* 21. januar 2004: Prinsesse Ingrid Alexandra blir født.

* 3. desember 2005: Prins Sverre Magnus blir født.

* 2006: Utnevnes til FNs spesialutsending i arbeid mot hiv og aids.

* Høsten 2008: Begynner deltidsstudier ved Handelshøyskolen BI.

* Januar 2010: Utnevnes til ung global leder av Verdens økonomiske forum.

* 2012 Fullfører mastergrad i ledelse.

* 2012: Blir styremedlem i det internasjonale Foundation Board of the Global Shapers Community.

* 24. oktober 2018: Kronprinsessen opplyser at hun har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program.

Kronprinsessen har de siste årene engasjert seg i å fremme norsk litteratur, både i Norge og i utlandet. I 2017 ble hun utnevnt til ambassadør for norsk litteratur av NORLA - Senter for norsk fag- og skjønnlitteratur i utlandet.

Både UD og Slottet melder om voldsom pågang fra tyske medier.

På grunn av lungesykdommen har kronprinsessen måtte droppe flere programposter. Da har kronprins Haakon stilt opp som vikar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun fungerer veldig bra. Hun bare klarer ikke å gjøre like mye som før. Så hun må ha litt kortere dager bare, forklarer kronprins Haakon til pressen.

– Ser ikke lenger på døden som noe stort og mørkt

I et intervju med VG forteller hun åpenhjertig om hvordan livet er forandret, om sine tanker om sin egen rolle, om kjærligheten og døden.

– Etter at jeg ble syk, så er jeg blitt helt avslappet på det. Nå har jeg gått så mange fine runder på akkurat det, så jeg ser ikke lenger på døden som noe stort og mørkt. Vi snakker mye om det, og jeg tror nok det har noe med alderen å gjøre. Når vi ser at barna blir eldre også, så tenker jeg at noe som er fint med det, er å se at det er jo sånn det skal være! Det er livets gang, forteller kronprinsessen til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om lungefibrose

  • Lungefibrose medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.
  • Når det dannes arr i stedet for normalt lungevev, blir gassutvekslingen mellom lunge og blod dårligere enn normalt. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og arealet som kan brukes til gassutveksling, minker.
  • Samtidig blir ikke lungene i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, og du får mindre volum å puste med. Har du beskjeden grad av lungefibrose, er det ikke sikkert du merker det på pusten, bortsett fra når du anstrenger deg. Men jo mer fibrose som dannes, desto vanskeligere blir det å puste.
  • Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som har forårsaket sykdommen.
  • Symptomene kommer nesten alltid «snikende». Kort pust ved anstrengelse kombinert med tørrhoste er hovedsymptomene.
  • Hvis sykdommen utvikler seg, blir selv lette fysiske anstrengelser krevende. Ved alvorlig lungefibrose kan man ha åndenød, også i hviletilstand.
  • Det er viktig at diagnosen stilles tidlig. Da vil behandlingen være mest effektiv, og den kan gi stabilitet i flere år.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– Hun er åpenbart sliten

Under Tysklands-besøket har kronprinsessen hatt et tett program, noe som har krevd mye energi og tilstedeværelse. Det har kostet krefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kronprinsesse Mette-Marit under presentasjonen av boka «Hjemlandet og andre fortellinger». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kronprinsesse Mette-Marit under presentasjonen av boka «Hjemlandet og andre fortellinger». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Kronprinsessen fortalte for et år siden at hun er syk, og det vil kunne begrense arbeidskapasiteten hennes. Hun har jobbet lite siden den gang, og det er åpenbart at en tur som denne tar på. Kronprinsessen har vært i strålende humør disse dagene i Tyskland. Men i dag ser man at hun er litt mer tilbakeholden, og hun er åpenbart sliten, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

– Noe av det jeg synes er godt med å være syk

Kronprinsessen legger ikke skjul på at observasjonene er riktige.

– Jeg blir mye mer sliten enn før. Så jeg må passe mer på enn jeg måtte tidligere. At jeg kan la dagene mine styres av formen, er noe av det jeg synes er godt med å være syk. Jeg kan rusle en tur, bruke masse tid på å lese og leve mye saktere. Jeg er ikke så glad i oppmerksomhet. Det er en av grunnene til at jeg liker det lille livet ganske godt, forteller kronprinsesse Mette-Marit til NRK.