Linda (63) har vært en reisende hele livet: – Jeg er en slik dere kaller tater

<p>Linda Mariana Aleksandersen har opplevd mange fordommer i løpet av livet.</p>
Linda Mariana Aleksandersen har opplevd mange fordommer i løpet av livet. Foto: Privat

Linda Mariana Aleksandersen har levd som en reisende romani, også kalt «tater», hele livet.

Et liv på reise, selvlagde varer som selges for å overleve. Samtaler, sang og musikk foran bålet. Barn som har hele naturen som sin lekeplass og som leker fremfor å titte på en skjerm. En familie, et følge. Romanifolket reiser ikke lenger med hest og kjerre, men det man i gamledager og fortsatt på folkemunne kaller «tatere» finnes fremdeles. Linda er én av dem.

– Det er vanskelig å si hvor mange romanifolk vi er i Norge i dag, men rundt 10.000-15.000 stykk er nok realistisk å si, forteller romanikvinnen til ABC Nyheter.

Linda er født i Trøndelag, men reiste nedover til Kristiansand som ung, derfor har hun sørlandsdialekt – når hun snakker norsk. Noe av det viktigste for romanifolket å bevare i dag, bortsett fra kulturen, er språket:

– Det å bevare språket vårt, romani, er viktig for oss. Dessverre er det stadig mer vanlig at også romanifolket glemmer det, det blir ikke brukt på samme måte som tidligere, forteller Linda.

Les også: Tater-stiftelse får ikke tilbake kontrollen over fondsmidler

Bevarer kulturen

Selv om det ikke er det store skillet mellom etniske nordmenn og romanifolket når det kommer til religion, der «tatere» tidligere ble straffet for det fastboende mente var å drive avgudsdyrkelse mens fastboende nordmenn i stor grad var selverklærte, troende kristne, er det fortsatt store, kulturelle forskjeller.

– Vi har alltid vært og er fortsatt et av de mest troende og kristne folkeslagene i Norge, så det at vi drev eller driver avgudsdyrkelse stemmer selvfølgelig ikke. Men, vi vet at det ligger mange slike og andre fordommer rettet mot oss. Den største forskjellen på fastboende og romanifolk i dag er jo selvfølgelig at vi reiser, sier sier Linda og legger til:

– Jeg reiser når jeg kan, det vil si når vær og vind ikke er for ille til at vi kan oppholde oss langs veiene. Vi reiser rundt for å selge ting vi har laget, for å fortelle om romanifolket og for å møte større følger over hele landet og i nabolandene våre.

Saken fortsetter under bildet

Linda sammen med besteforeldrene, far og farens søsken. Foto: Privat
Linda sammen med besteforeldrene, far og farens søsken. Foto: Privat

Selv om et liv på reise er den tydeligste forskjellen og det som karakteriserer romanifolket mest, er også kulturen svært viktig for romanifolket. Der kommer de indre forskjellene bedre frem:

– Det er mye overtro hos reisende, i tillegg til at naturen betyr noe helt annet for oss enn for de fleste andre. Naturen er alt for oss, den gir oss alt og vi tar imot med den største ydmykhet og takknemlighet, forteller Linda.

Frykt for å miste barna

Til tross for at romanifolket alltid har blitt og fortsatt blir møtt med skepsis og på mange måter direkte rasisme fra etniske nordmenn, kan Linda se tilbake på en kjær oppvekst. Reisene stod i fokus, og hun spør fremdeles sin mor om hvor de pleide å reise, hvor de bortgjemte perlene hvor det var ekstra vakkert, lå. Hvor gammel hun egentlig er, vites riktignok ikke:

– Jeg er ikke født på sykehus, moren min hadde hjemmefødsel midt på vinteren. Jeg ble ikke skrevet inn i manntall før vi kom på Sørlandet, så jeg har to pass med ulike datoer. Det ene viser at jeg er født i 1956, det andre i 1951, sier Linda.

Det var vanlig for svangre romanikvinner å ikke oppsøke lege under svangerskapet; de måtte skjule dem.

– Foreldrene forsøkte så godt de kunne å skjule barna sine slik at ikke myndighetene skulle ta oss. Derfor gikk de ikke til lege under svangerskapet, og valgte å føde hjemme med familiemedlemmer som hjelp, forklarer Linda.

Les også:

Slåssing, tyveri og fyll

Frykten for at myndighetene, i vår tid barnevernet, skulle ta barna var både berettiget og uberettiget. Linda kan til dels forstå frykten:

– Om du søker opp ordet «tater» finner du ut at det betyr «fantepakk». Det ligger i ordet hva andre tenker om oss; at vi er kranglefanter og fyllebøtter. Selvsagt finnes det råtne epler hos oss romanifolk også, men det gjelder ikke for alle. Det blir som å si at alle muslimer er terrorister, noe som selvfølgelig ikke blir riktig. Når det hendte at enkelte følgemedlemmer sloss og drakk, var det selvfølgelig ikke noe annet enn riktig at barna måtte komme seg bort. At stigmatiseringen ikke gjelder oss alle, ser fortsatt ut til å være vanskelig å forstå for fastboende nordmenn.

Saken fortsetter under bildet

Linda på en av sine mange reiser.
Linda på en av sine mange reiser.

Linda vet godt at enkelte negative holdningene fortsatt finnes, og selv om det gjør vondt – er det viktigere for henne å opplyse og holde kulturen og samfunnet i live. Hun sitter blant annet i ledelsen av Landsorganisasjonen for romanifolket LOR, en landsdekkende medlems- og interesseorganisasjon for mennesker av romanislekt og andre interesserte.

– Noe av det viktigste vi gjør er å vise oss for hvem vi er, og forsøke å gjøre noe med fordommene vi møter. For ja, vi møter fortsatt på mange av dem.

Som reisende er Linda ofte på veien og møter nye mennesker. Når hun introduserer seg selv for de fastboende, fra gammelt av kalt «buro’er» på romanispråket, sier hun at hun er en reisende.

– Ikke alle forstår hva jeg mener med «reisende». Da sier jeg at «jeg er en slik dere kaller tater». Det nytter ikke å skamme seg over opphavet sitt, det ville jeg aldri ha gjort. Man skal være stolt over å være den man er, og vi har ikke mer å skamme oss over enn andre. Om vi begynner å føle skam over opphavet vårt, risikerer vi at hele minoriteten vår blir glemt, sier hun.

Les også: Unike bilder av verdens siste urfolk

Eksempel på romani-ord:

Hispa: Stue, eller lite hus
Buro: Bonde, ikke-tater
Bekna: Selge
Bengalo: Gal
Devel: Gud
Latjo divus: God dag
Lover: Penger
Manus: Folk
Rackla: Snakke
Tjack: Ting å selge
Tjinna: Kjøpe

Romanispråket – en viktig del av kulturen

Romanifolket er en av de fem nasjonale minoritetene i Norge, sammen med romane (sigøynerne), jødene, kvenene og skogfinnene.

På 1900-tallet ble romanifolket utsatt for en hardhendt assimileringspolitikk fra norske styresmakter og det var lenge norsk politikk å utrydde egenarten, språket og livsformen til romanifolket, forteller professor og lingvist ved Universitetet i Oslo, Rolf Theil.

– Barn ble tatt fra foreldrene sine og plassert i barnehjem og fosterhjem. Et resultat av denne politikken, som heldigvis er et tilbakelagt kapittel, var at mange romanibarn vokste opp uten å kunne romani. I dag gjør flere romaniorganisasjoner en innsats for å revitalisere språket.

– Akkurat som kvenene og sigøynerne, har romanifolket sitt eget språk; romani. Språket stammer frå et urromani som ble snakket på Balkan for rundt 700 år siden, forteller professor og lingvist ved Universitetet i Oslo, Rolf Theil, til ABC Nyheter.

Noen hundre år før 1300-tallet hadde de som snakket urromani utvandret fra India, og det indiske innslaget i romani er fortsatt tydelig.

– Romani har en 500 år lang historie i Norden og er en viktig del av identiteten til romanifolket, på samme måte som samisk for samene og norsk for nordmenn, eller lallane og buroene, som romanifolket sier, forteller Theil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere
Siste nytt
23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere
Populært