Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen

<p>Foto av flasken og flaskeposten som nylig ble funnet i Alaska. Flaskeposten ble skrevet av en russisk kaptein for 50 år siden. Foto: AFP / NTB scanpix.</p>
Foto av flasken og flaskeposten som nylig ble funnet i Alaska. Flaskeposten ble skrevet av en russisk kaptein for 50 år siden. Foto: AFP / NTB scanpix.

I juni 1969 kastet en ung russisk kaptein ut en flaskepost fra skipet han var på. Nå har flaskeposten blitt funnet på en strand i Alaska.

Det var Tyler Ivanoff som fant den gamle flaskeposten da han i begynnelsen av august gikk langs stranden nordvest for Anchorage i Alaska. Stor var forbløffelsen hans da han åpnet den grønne glassflaske og fant et 50 år gammelt brev skrevet på russisk med kyrilliske bokstaver.

– Barna mine var veldig spente og spekulerte på om det kunne være en beskjed fra en pirat eller en skatt, forteller Tyler Ivanoff til avisen Anchorage Daily News.

Fordi Ivanoff hadde hatt russisk på skolen, skjønte han umiddelbart at hilsenen var skrevet på russisk. Men fordi han selv ikke klarte å oversette meldingen, tok han et bilde av den som han delte på Facebook, i håp om at noen i hans nettverk kanskje kunne nok russisk til å oversette.

Les også: Australier returnerte flaskepost til Trondheim etter tolv år

Da begynte snøballen å rulle. Meldingen viste seg nemlig å være en hilsen som både inkluderte navn og adresse til en person i Russland. Og da den russiske kringkasteren Rossija 1 fikk nyss i historien, klarte de å spore opp en pensjonert kaptein med navn Anatolij Botsanenko, som i dag bor på Krim-halvøya, skriver engelske Telegraph, som oversetter beskjeden omtrent slik:

«Vær hilset! Fra Den russiske Fjerne Østen-flåtens moderskip VRXF Sulak. Jeg hilser deg som finner denne flasken, og ber deg svare til adressen Vladivostok -43 BRXF Sulak til hele besetningen. Vi ønsker deg god helse og et langt liv, og god seiling. 20 juni 1969.»

Den eldre kapteinen bekreftet at det var han som en gang hadde skrevet flaskeposten da han var 36 år gammel og om bord på skipet Sulak.

Les også: Flaskeposten ho sende som 4-åring har endeleg blitt funnen

Han skal ha blitt emosjonell da han hørte at flaskeposten hadde blitt funnet og at skipet han en gang hadde tjent på ble hugget opp i 1990.

Tyler Ivanoff skrev senere på Facebook hvor flott det var at et lite bilde postet på Facebook kunne vokse seg til å bli en stor historie. Han skrev også at han en dag kanskje vil sende sin egen flaskepost, bare for å se om noen vil finne den.

– Det er noe jeg kan se for meg at jeg vil gjøre med barna en gang i fremtiden. Bare sende en flaskepost av sted og se hvor den ender opp, sier Ivanoff til nyhetsbyrået AP.

Les også: Fant 132 år gammel flaskepost på australsk strand

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært