Åpen for alle - alltid

Lysekroner, dyne og Berlinmuren:Her er de rareste tingene folk har giftet seg med

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle har valgt å gifte seg med et annet menneske. – Vi skal aldri slutte å undre oss over hva mennesker liker. Det er så utrolig mangfoldig, sier kjendis-sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se eksempler på ting mennesker har giftet seg med lenger ned i saken!
Fra barneår av begynner man kanskje å tenke på hvem man skal gifte seg med når man blir stor. Men i vårt etter hvert mer frie samfunn, der normer stadig brytes og endres, har det for noen heller blitt et spørsmål om hva.

Romantikk har nemlig vist seg å ikke være forbeholdt to personer av kjøtt og blod. For en rekke mennesker har valgt å leve ut sine kjærlighetsforhold til det man kan kalle mer utradisjonelle gjenstander.

Det er nok mange som velger å holde dette skjult. Men i den andre enden har man dem som allerede etter å ha «kommet ut av skapet», annonserer planer om å gjennomføre giftermål med alt fra lysekroner til Berlinmuren. Andre igjen tar singellivet ett hakk videre og vies med seg selv.

At folk velger å uttrykke kjærlighet på denne måten, får kanskje enkelte til å heve på øyenbrynene. Men sexolog Esben Esther Pirelli Benestad har skrevet et dikt som fremmer en mer åpen holdning til tematikken, og det lyder som følger:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
«Sett aldri spørsmålstegn ved andres lykke;
hvor snodig den enn måtte være.
For når det kommer til stykket
er det alltid noe å lære.»

– Og det er en grunnholdning jeg har til alle de tingene. Vi skal aldri slutte å undre oss over hva mennesker liker. Det er så utrolig mangfoldig, sier Benestad til ABC Nyheter etter å ha proklamert det høvelige diktet som har fulgt hen i en årrekke.

– Velger ting som er trygge

Benestad mener det er mange grunner til at folk gifter seg med noe annet enn et annet menneske. Hen henviser blant annet til noe man innen psykologien kaller for «overgangsobjekter».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Esben Esther Pirelli Benestad er lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: Kjell Inge Søreide/ UiA
Esben Esther Pirelli Benestad er lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: Kjell Inge Søreide/ UiA

– De bamsene og dukkene vi har som barn er eksempler på overgangsobjekter. De har vi gjerne et kjærlighetsforhold til. Om man tenker psykologisk på det, velger man ting som er trygge, forklarer sexologen som en mulig forklaring på hvorfor noen velger å inngå kjærlighetsforhold til objekter.

Britiske Amanda Liberty er et eksempel på en objektofil. Hun har valgt å inngå ekteskap med en lysekrone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan si hva man vil om lysekroner, men den er trofast da! sier Pirelli Benestad lett humrende.

– Og så hender det jo at hvis du elsker uvanlig, så kommer du i avisen. Og noen av disse menneskene har kanskje behov for å gjøre seg bemerket? Hvem vet. Det jeg alltid sier er at man må snakke med de det dreier seg om. De er best egnet til å gi gode svar, påpeker sexologen.

Les også: Spør psykologen: Jeg sliter med å få meg dame. Hva skal jeg gjøre?

Her kommer en liste over personer som har funnet kjærligheten i et variert utvalg objekter:

Noorul Mahjabeen Hassan - videospillet Tetris

Matematikkstudent Noorul Mahjabeen Hassan (20) identifiserer seg selv som objektseksuell, og tiltrekkes av objekter.

Hun har lagt planer om å gifte seg med sitt Tetris-videospill. Rommet hennes er også utsmykket med Tetris-relaterte objekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før hennes nåværende forhold var hun sammen med kalkulatoren Pierre. Hun innrømmer også å ha vært tiltrukket av énskinnebaner, iPod-er og et GPS-system.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pascale Sellick - dyne

I januar skrev The Mirror om 49 år gamle Pascale Sellick fra Devon i England.

I samarbeid med en bryllupsplanlegger organiserer hun en overdådig bryllupsseremoni for seg og sin elskede dyne.

Hun beskrev forholdet til dynen som det mest intime og pålitelige hun noensinne hadde hatt.

– Dynen min er det lengste, sterkeste, mest intime og pålitelige forholdet jeg noensinne har hatt. Det er fordi det alltid har vært der for meg og gir meg gode klemmer, sier Sellick til The Mirror, og beskriver seg selv som en frekk, rå, og spektakulær ekshibisjonist.

Amanda Sparrow Large - piratspøkelse

Den irske Jack Sparrow-etterligneren Amanda Sparrow Large (46) giftet seg med det 300 år gamle spøkelset til en haitisk pirat. Men for at det skulle være lovlig dro hun ut i internasjonale farvann, der hun og piraten Jack ble viet av en sjamanprest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amanda sa at hun hadde funnet sin sjelevenn i piraten fra 1700-tallet, men senere meddelte hun at paret hadde gått hver til sitt og advarte folk om å være «veldig forsiktige når man vasser i åndelighet».

Les også: Reise alene? Syv gode tips

Erika Anderson - seg selv

Det finnes nå en rekke mennesker som har inngått ekteskap med seg selv, kalt sologami. Erika Anderson (37) er en av dem. For henne handlet det om selvaksept, samt å vite at man er god nok selv uten en partner å dele livet sitt med. Hun var også lei av at familie og venner bragte opp spørsmålet om det ikke var på tide å gifte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen person som giftet seg med seg selv, er den italienske fitnessguruen Laura Mesi. Hun giftet seg på et nokså tradisjonelt vis, med hvit brudekjole, brudepiker og en stor kake.

Etter et langvarig forhold tok slutt, bestemte hun seg for to år siden å gifte seg med seg selv om hun fortsatt var singel etter fylte 40.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mesis ekteskap med seg selv har ingen juridisk tyngde, noe som i det minste betyr at hvis hun skulle ønske å skille seg, slipper hun å ta de rettslige skrittene en skillsmisse vanligvis medfører.

Det er flere som har giftet seg med seg selv, men også av andre grunner enn selvaksept. Nyttårsaften 2007 giftet kinesiske Liu Ye seg med seg selv, og under vielsen utvekslet han løftene med en pappfigur av seg selv. Han skal ha innrømmet at det var et noe narsissistisk ekteskap.

Amanda Liberty - lysekrone

Amanda Liberty (33) fra Leeds i England svinger seg nok mye fra lysekronen, slik artisten Sia synger så fint om i låten «Chandelier». Hvordan skal hun ellers få oppmerksomheten fra sin forlovede?

Amanda skal nemlig gifte seg med den tyske lysekronen Lumiere, som hun kjøpte på eBay for 400 britiske pund. Det skal ha vært kjærlighet ved første blikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det blir neppe et monogamt ekteskap. For Amanda går heller til sengs med den portable lysekronen Jewel.

Hun er objektofil, som betyr at hun er tiltrukket av objekter. Hennes første kjærlighetsforhold var til et trommesett hun forelsket seg i som 14-åring, og skal senere ha vært sammen med Frihetsgudinnen på Liberty Island i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hjemmet hennes henger det til sammen 25 lysekroner hun har investert både penger og kjærlighet i.

Les også: Gay Pride i dyreriket

Amanda Rodgers - hund

I 2012 giftet hundeeier Amanda Rodgers seg med hunden Sheba.

Kvinnen fra London hadde tidligere vært kortvarig gift med en mann. Tjue år senere går hun ned midtgangen med sin utkårede hund i Split i Kroatia foran 200 gjester.

Da hun gikk ned på kne og fridde til Sheba, skal hun ha tolket logringen med halen som et ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet at bryllupet til Sheba ikke var ekte i juridisk forstand. Men det var en fin måte å markere hva Sheba betyr for meg. Sheba er aldri uvennlig mot meg og hun er alltid glad, sa hun til Metro i 2014.

Sal9000 - dataspillkarakter

En japansk mann med aliaset Sal9000 giftet seg med en dataspillkarakter i 2009.

Spilleren ble forelsket i karakteren Nene Anegasaki mens han spilte dating-simuleringsspillet Love Plus på sin Nintendo DS-konsoll.

De skal senere ha blitt foreldre til et fiktivt barn.

Amy Wolfe - karusell

Hvert ekteskap har sine oppturer og nedturer, men det kan forventes at Amy Wolfe fra New York opplever mer av dette etter å ha giftet seg med karusellen 1001 Nacht.

Før de giftet seg skal hun angivelig ha hatt over 3000 runder med karusellen, som ligger i Pennsylvania i USA.

I videoen under forteller Wolfe om sitt nære forhold til karusellen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Slik er den perfekte vagina»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erika Eiffel - Eiffeltårnet

Eirka Labrie byttet etternavn til Eiffel etter å ha giftet seg med det kjente landemerket Eiffeltårnet i Paris i 2007.

Hun har også vært i forhold med en rekke andre gjenstander, som en bro, en kran og Berlinmuren.

Da en britisk dokumentar om Erikas forhold til Eiffeltårnet skapte mye kontrovers rundt henne, førte det til at personalet ved Eiffeltårnet ikke ville ha noe med henne å gjøre.

Erika følte seg revet og fremmedgjort fra partneren sin.

– Jeg vet ikke en gang hvordan jeg kan uttrykke en slik hjertesorg. Den bare ødela meg. Det var det endelige støtet, og jeg måtte bare trekke meg, sier hun i et intervju med Vice.

Hun gikk siden tilbake til Berlinmuren, og skal visstnok ha flyttet fra USA til Berlin i Tyskland for å komme nærmere sin kjære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et objekt som ble hatet for å være det han er. På 1980-tallet følte jeg empati for ham. Han kan ikke noe for hvor han ble bygd. De fokuserte sitt hat mot muren, i stedet for politikken bak den. Jeg følte som om jeg led på samme måte. Jeg gjennomgikk mye avvisning da jeg var yngre på grunn av min orientering, sier Erika til Vice.

Berlinmuren er faktisk enkemann, for den har vært gift med svenske Eija-Riitta Berliner-Mauer, som gikk bort i 2015. De ble først gift i 1979.

Eija-Riitta Berliner-Mauer og Erika Eiffel skal ha funnet hverandre og blitt bestevenner, ifølge Eiffels støtteside for objektseksuelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De skal sammen ha bygd verdens største nettverk for dem som deler deres legning.

Listen kunne ha fortsatt i det «uendelige», men her er noen hederlige omtaler:

Thailandske Chadil Deffy - giftet seg med sin avdøde kjæreste

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske Davecat - giftet seg med en oppblåsbar dukke

Britiske Sharon Tendler - giftet seg med delfin i Israel

Les også: UNICEF: 115 millioner ble brudgommer som barn

Mindre konvensjoner - mer farger

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad utdyper om hvorvidt orienteringen objektofili kommer av seksualitet eller kjærlighet.

– Jeg vil tro mer at det kommer av kjærlighet enn seksualitet. Men hvem vet. Det er to fenomener som går hånd i hånd. Det er vanskelig å forestille seg hvordan man elsker med en lysekrone, da måtte jeg i alle fall snakke med den det dreier seg om, sier Benestad.

Grunnen til at man kanskje ikke ser så mye av folk som gifter seg med objekter i Norge, kan ifølge Benestad skyldes at det ikke oppleves som problematisk.

I sin praksis som sexolog kan hen ikke huske å hatt personer som velger å elske på denne måten inne til terapi. Det er de som opplever problemer som søker hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men likevel lever vi i en mer åpen verden.

– Vi ser farger i mange ting, både i kjønn, seksualitet og kjærlighet. Det er større variasjon og individualitet, om du vil. Man er mindre bundet av konvensjoner og handler mer ut i fra seg selv liksom, sier Benestad avslutningsvis.

Les også: Valg av homofil samboer i menighetsråd skaper splid i baptistsamfunnet

Kilder: Ranker , Mirror , Sol