Slik beskytter du hunden i sommervarmen

Sørg for at hunden har noe kaldt vann å drikke, i tilfelle heteslag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Sørg for at hunden har noe kaldt vann å drikke, i tilfelle heteslag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kommer sommervarmen. Da gjelder det å passe ekstra godt på så hunden ikke får heteslag. – Vær obs på om hunden begynner å sikle, er urolig eller forsøker å svelge, råder ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommerværet er endelig på vei inn over store deler av landet. Men selv om varmen er kjærkommen for oss mennesker, kan den føre til utfordringer for våre firbente venner.

Fordi hunder ikke svetter på samme måte som oss mennesker er de spesielt utsatt når temperaturene blir høye.

Den digitale veterinærtjenesten FirstVet har allerede fått flere henvendelser fra urolige hundeeiere som mistenker at hunden kan ha blitt overopphetet.

De oppfordrer hundeeierne til å være mer på vakt for å forhindre varmerelaterte problemer.

– Det aller viktigste du kan gjøre er å være bevisst og forebygge problemene. Aldri la hunden bli igjen i bilen om sommeren, ikke en gang i skyggen med vinduene åpne, sier veterinær Line Skatvold Eide i en pressemelding fra FirstVet.

Hun sier videre at om du først må etterlate hunden, så bør det være i skyggen med vann tilgjengelig. Hvis ikke det går, burde du dra hjem og la hunden bli innendørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tidligere tegn på heteslag kan være at hunden sikler, er urolig eller forsøker å svelge. Hunden kan få høy puls og røde slimhinner i munnen som kjennes tørre når man tar på den, sier Skatvold Eide.

Hun oppfordrer også folk til å gå være mer bevisst på når på døgnet hunden skal få fysisk aktivitet, og foreslår at hundeturen legges til morgenen eller kvelden når det er litt kjøligere i lufta.

Les også: Slik oppdager du om noen er i ferd med å få heteslag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør dette i tilfelle heteslag

Veterinærtjenesten har laget en punktliste til hva du bør gjøre dersom du mistenker at hunden din kan ha fått heteslag:

• Viktigst av alt er å reagere raskt. Ved alvorlige tilfeller av heteslag må du komme deg til veterinæren så raskt som mulig.

• Gjør det du kan for å kjøle ned hunden på vei dit, for eksempel ved å bruke en våt klut, i tillegg til å tilby kaldt vann å drikke.
• Ring alltid veterinæren på forhånd for å bekrefte at du er på vei, da vil du også få råd om hva du skal gjøre på vei dit.
• Ved mildere former for heteslag kan dyreeier noen ganger selv behandle for å få ned kroppstemperaturen innen veterinæren oppsøkes.
• Ta alltid kontakt med veterinær for å bekrefte at det faktisk er snakk om et lettere heteslag, samtidig som du flytter hunden til et svalere sted ute av solen og starter nedkjølingen.
• Tilby kaldt vann og hold hunden i ro.
• Dusj hunden i lunkent vann, det må ikke være iskaldt. Et alternativ er å legge håndklær vætet i lunkent vann på den. Håndklærne bør byttes ofte og legges slik at de når lysken, armhuler, poter og hode.
• Hunden må ikke kjøles ned for fort, temperatursenking må skje litt etter litt.
• Kontroller kroppstemperaturen hvert femte minutt med termometer i analåpningen.
• Fortsett nedkjølingen til kroppstemperaturen har nådd omtrent 39,5 grader. Hunden må ikke kjøles ned mer enn dette, for da risikerer du at hunden får for lav kroppstemperatur ettersom kroppen fortsetter å kjøles selv etter at behandlingen avsluttes. Selv med lettere former for heteslag må veterinære kontaktes, uavhenging av hvordan det virker som hunden har det.
• Aldri gi hunden febernedsettende ved heteslag. Heteslag er ikke det samme som feber, og slike medisiner kan i verste fall gjøre situasjonen enda verre.

Les også: Slik tar du vare på kjæledyrene i varmen