Den 86 år gamle bunaden har overlevd krig, brann og utallige feiringer

Bunaden som er i bruk av fjerde generasjon har tålt tidens tann.

Av Lizbeth Iren Sæther Osnes 16. mai 2019

– Det er helt klart spesielt å bruke et så flott plagg. Bunaden har så mye historie å fortelle, sier Vilde.

Bunaden gikk i arv fra Kirsten Søvik (9.07.1918-10.07.1979) til svigerdatter Ingebjørg Søvik, videre til datteren Therese Søvik og nå, som fjerde generasjonseier av bunaden, er den i bruk av Kirstens oldebarn, Vilde Hanken (18).

– Det er helt klart spesielt å bruke et så flott plagg. Bunaden har så mye historie å fortelle, sier Vilde.

Sydde bunad til datteren

Sunnmørsbunaden ble sydd av Kirstens mor, Marie Ramsvik, til Kirstens konfirmasjon i 1933. Stoffet er håndvevd, tråden håndlaget og farget selv. Skjorten ble laget av en gammel sukkersekk.

– De brukte det de hadde den gangen, forteller Ingebjørg Søvik, svigerdatter til den opprinnelige eieren.

Det er imidlertid lite som vitner om at bunaden har vært igjennom både verdenskrig, flere konfirmasjoner og en hel rekke festligheter gjennom de 86 årene den har vart. Stoffet ser fortsatt bra ut og bunaden er fullt brukende den dag i dag.

– Søljen til bunaden har gått i arv til andre i slekten og skautet forsvant i en brann under krigen, men bunaden er like hel og en skatt for familien, sier Søvik.

Les også: – Å reparere en skadet bunad kan bli en kostbar affære

(Saken fortsetter under bildet)

Til venstre: Fotografi av Marie Ramsvik som i 1933 sydde bunaden til sin dotter Kirsten. Midten: Søljen som ble laget til bunaden i 1933, har gått videre i arv til andre deler av slekten. Til høyre: Kirsten Ramsvik (senere gift Søvik) brukte sin hjemmesydde bunad til konfirmasjonen sin i 1933.
Til venstre: Fotografi av Marie Ramsvik som i 1933 sydde bunaden til sin dotter Kirsten. Midten: Søljen som ble laget til bunaden i 1933, har gått videre i arv til andre deler av slekten. Til høyre: Kirsten Ramsvik (senere gift Søvik) brukte sin hjemmesydde bunad til konfirmasjonen sin i 1933.

Forkjærlighet for håndarbeid

Som én av fem søsken, oppvokst på gård og senere utdannet det vi i dag ville ha kalt hjelpepleier, levde Kirsten et ordinært liv. Som sin mor, hadde også Kirsten en forkjærlighet for håndarbeid.

– Hun har brodert mange bunader og duker opp igjennom årene, forteller svigerdatteren.

Hun ble etter hvert gift og fikk tre barn, men håndarbeidet forble hennes store interesse.

Les også: Bunad til fryd og frustrasjon

Mange historier

At denne bunaden bærer på mange historier er det ingen tvil om:
Året den ble ferdigstilt og brukt for første gang, 1933, var det samme året som Tysklands daværende president, Paul Von Hindenburg, utnevnte Adolf Hitler til tysk kansler. Det samme året vant Hitlers parti, NSDAP, valget i Frankfurt am Main, den første tyske konsentrasjonsleiren ble påbegynt og den tyske riksdagen gav Hitler uinnskrenket makt over Tyskland.

Etter Kirstens død i 1979, gikk bunaden videre til svigerdatteren Ingebjørg Søvik. Dette året ble Saddam Hussein president i Irak, krigsskolen tok opp sine første kvinnelige elever, Arbeiderpartiet gjorde sitt dårligste kommunevalg siden krigen og sjimpansen Julius ble født i Kristiansand Dyrepark.

(Saken fortsetter under bildet)

Kirstens svigerdatter, Ingebjørg Søvik, ble den neste til å arve bunaden etter hennes død.
Kirstens svigerdatter, Ingebjørg Søvik, ble den neste til å arve bunaden etter hennes død.

Året 1990 gikk bunaden videre i arv til Kirstens barnebarn, Therese Søvik, i anledning hennes konfirmasjon. Dette var året hvor passasjerfergen MS «Scandinavian Star» ble rammet av brann mellom Oslo og Frederikshavn og 159 personer omkom. Noen av de mest spilte musikerne i Norge det året var Dr. Alban og deLillos.

(Saken fortsetter under bildet)

Da Therese Søvik konfirmerte seg året 1990, var det hennes tur til å bære familiestoltheten videre.
Da Therese Søvik konfirmerte seg året 1990, var det hennes tur til å bære familiestoltheten videre.

I 2016 gikk bunaden til Vilde Hanken. Dette året vedtok Stortinget enstemmig av Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag skulle slås sammen til Trøndelag fylke, Märtha Louise og Ari Behn kunngjorde skilsmisse og den internasjonale klimaavtalen, bedre kjent som Pariseravtalen, ble avgjort og gjeldende 30 dager etter at den var ratifisert av 55 land.

(Saken fortsetter under bildet)

Som fjerde generasjon, er Vilde Hanken (18) nå bærer av bunaden.
Som fjerde generasjon, er Vilde Hanken (18) nå bærer av bunaden.

Populært
Mer fra ABC Nyheter