Ramadan: – Det er krevende, men den indre freden man oppnår er fantastisk

Rahima Mahmut fotografert i sitt hjem i London. Hun er sanger, menneskerettighetsaktivist og prisbelønt oversetter.
Rahima Mahmut fotografert i sitt hjem i London. Hun er sanger, menneskerettighetsaktivist og prisbelønt oversetter. Foto: The Guardian

Å faste i en hel måned byr både på utfordringer og belønninger. Tre muslimer forteller om hvordan de kombinerer månedens spiritualitet med en travel hverdag.

Etter solnedgang søndag 5. mai begynte hundrevis av millioner av muslimer over hele verden på fasten. Ramadan er den niende og mest hellige måneden i den islamske kalenderen. For muslimene er dette måneden da Koranen ble åpenbart for profeten Muhammad. Og for mange av dem betyr dette at de faster i 30 dager – de inntar hverken vått eller tørt – fra soloppgang til solnedgang. Samtidig som de takler dette, skal de også håndtere dagliglivet.

Å avstå fra å spise, eller drikke så mye som en dråpe vann, er ingen lett oppgave.

Les kommentaren: Jeg faster ikke i år heller

Enda mer krevende er det på lange sommerdager i Storbritannia, hvor morgenens måltid (sehri) må spise innen klokken 2.30, og fasten ikke kan brytes før kveldsmåltidet (iftar) en gang etter klokken ni på kvelden. Men det er absolutt gjennomførbart. Enkelte fortsetter med treningsopplegget sitt, spiller fotball eller drar på treningsstudioet, selv etter en dag på skole eller arbeid.

Andre setter av mer tid til meditativ bønn eller studier av Koranen. Mange av oss er nok enig i at utfordringen er mer mental, enn fysisk. Det er vanlig å føle seg svak eller sløv på slutten av dagen, men kroppen tilpasser seg, og viljestyrke er en fantastisk ting – som med andre former for trening, blir faste lettere etter hvert.

Unntak blir gjort for eldre, de veldig unge, alle som er syke, for kvinner som er gravide eller har menstruasjon, og for de som er på reise. I slike tilfeller utføres fasten gjennom fidyah – å donere penger eller mat til mennesker som trenger det. Å faste under ramadan handler ikke bare om å motstå fristelsen til å spise, det betyr også at man avstår fra sex, røyking, klaging og generell dårlig oppførsel, så lenge det er dagslys. I stedet skal man prioritere kjærlighet, veldedighet og vennlighet, samt bønn.

Man kan se på det som en «spirituell detox».

Asha Mohamud (20): – Har gjennomført fasten siden jeg var 11 år

Britisk-somalisk modell, og ansikt utad for kleskjeden ASOS. Bor i London

Spørsmålet jeg oftest får under Ramadan er «Kan du ikke engang ta en liten slurk vann?» Folk tror at modeller uansett ikke spiser, og at Ramadan derfor er enkelt, men det stemmer ikke. For det første fører det alltid til at jeg legger på meg, siden kroppen higer etter tunge, fete karbohydrater ved iftar, og etterpå måltidet greier man ikke røre seg. Når vi står og lasser på tallerkenene sier moren min alltid «det der greier du ikke spise opp!»

Asha Mohamud er modell for ASOS. Foto: ASOS
Asha Mohamud er modell for ASOS. Foto: ASOS

Familien min kommer fra Somalia, og som alle muslimske kulturer har vi massevis av mat på bordet under iftar – for eksempel curry og samosa og frukt – og det er en fantastisk måte å samle familien på.

Jeg passer på kroppen min, og spiser alltid når jeg er ute på fotoshoots, så denne måneden kommer til å bli en prøvelse. Men fredeligheten man føler under Ramadan er så fantastisk. Det er vanskelig å forklare, siden de fleste ikke greier å se forbi ideen om å droppe all mat og drikke, men du får så mye igjen spirituelt sett. Det er et annerledes, roligere perspektiv. Du går et stykke i skoene til de som lever slik hver dag, og det hjelper deg med å huske å være takknemlig og tålmodig.

Den hellige måneden: Alt du trenger å vite

  • Ramadan, den niende og mest hellige måneden for muslimer, begynte søndag 5. mai og slutter for de fleste tirsdag 4. juni.
  • Den islamske kalenderen er basert på månesyklusen, hvor 12 måneder til sammen blir 354 dager.
  • Derfor flyttes starten på Ramadan 11 dager tilbake hvert år, og Id annonseres når månen viser seg for første gang etter en måned med Ramadan, noe som varierer fra region til region.
  • Moskeene kunngjør en «timeplan» for de som faster, i henhold til soloppgang og -nedgang i området. I London begynner den første fasten klokken 03.43 og slutter klokken 20.33, og den siste fasten begynner klokken 02.48 og slutter 21.14.
  • Fasten er en av de fem søylene i Islam. De fire andre er trosbekjennelsen (shahada), den rituelle bønnen (salah), den rituelle avgiften (zakat) og pilegrimsferden til Mekka (hajj).
  • For muslimer er Ramadan en tid for å «lade opp» troen sin, med ekstra fokus og disiplin når det gjelder bønn og koranlæren. Når måneden med faste er overstått, følger tre dager med feiring – Id al-Fitr.

Jeg har gjennomført fasten siden jeg var 11 år gammel, og det har alltid vært i sommermånedene (Ramadan flyttes tilbake to uker hvert år, etter månekalenderen) og i eksamenstiden. Dét var hardt! Ikke på grunn av maten, men fordi det var så vanskelig å holde konsentrasjon og fokus. Alhamdulliah («Lov være til Gud», overs.anm.), jeg fikk veldig bra karakterer, og studerer på universitetet nå.

Den siste timen er den alle synes er vanskeligst, men jeg løser det ved å dra på treningsstudioet. Jeg tar ikke helt av – bare løper lett og løfter litt vekter. Det er en veldig bra måte å distrahere seg selv på, og få tiden til å gå. Jeg har åtte søsken mellom 6 og 23 år, og det er veldig spennende å gjennomføre Ramadan sammen med de yngste. De faster ikke, men hele familien elsker å samles under Ramadan og Id. Det er så hyggelig, spesielt siden man vet at så mange muslimer gjør dette sammen – det får deg virkelig til å føle deg sterk.

Les også: Trump brøt id-tradisjon i Det hvite hus

Rahima Mahmut (49): – Ramadan har blitt en trist måned

Uighurmusiker, -aktivist og -oversetter. Flyttet til Storbritannia fra den nordvestlige delen av Xinjiang, hvor opp imot tre millioner muslimer har blitt internert i «omskoleringsleire» i regi av den kinesiske regjeringen. Bor i London

Ramadan var alltid en måned fylt med glede da jeg vokste opp, det var noe vi så frem til. Øst i Turkistan, som kineserne kaller Xinjiang, hadde vi perioder med religionsfrihet fordi de høyteknologiske overvåkningssystemene man har i dag, ikke var på plass ennå.

Uansett hvor vi er i verden, er Ramadan en av de fem søylene i Islam, som muslimene forsøker å overholde. Hos oss brukte hele familien å våkne opp sammen – selv yngre søsken som ikke fastet – for å spise morgenmåltidet. Vi forberedte måltidet før vi la oss om kvelden – retter som goshnan (en slags kjøttsandwhich), eller pilaffris med gulrot og lam – tung, oljete mat som holder deg gående hele dagen. Selv om temperaturen kan komme opp i 40 varmegrader i landet mitt, og heten kan være veldig tørr, gjør troen din at det ikke føles vanskelig. Den første uken føler du deg desorientert, men som alt annet kan man venne seg til det, og det blir noe du ønsker å gjøre: Det er en tid for lykke og personlig fred – du gjør en ekstra innsats for å lage alt du kan tenke deg til kveldsmåltidet, hvor bordet alltid er fullt.

I Uighur-kulturen bryter vi fasten med vann, grønn te, og som regel en lett suppe. Så følger det snacks og kjeks, før den tyngre maten kommer til slutt. Jeg elsker leghmen – nudler som er laget fra bunnen av – lam og grønnsakskorma, og dampede eller stekte dumplings.

Bakgrunn: Forskere: Å faste kan være bra for helsa

Jeg reiste fra hjembyen min Ghulja i 2000, for å studere i London. Siden har jeg ikke kunnet reise tilbake. Hele familien min er der. Jeg kan ikke ringe dit, samtalene blir blokkert. Så vi kan ikke snakke sammen. Sist gang jeg hadde kontakt med dem var i januar 2017. Broren min ble emosjonell og sa at vi måtte overlate hverandre i Guds hender. Jeg vet ikke om familien min er internert i en leir, eller fengsel. Moren min døde i 2013 mens jeg var syk med brystkreft.

Vi er de mest forfulgte muslimene. Å se på nyhetene hva den kinesiske regjeringen gjør mot folket mitt fyller meg med angst, og det er smertefullt å tenke på at de nydelige søsknene mine blir fratatt en så viktig, hellig måned. Faren min var imam. Troen er det eneste som holder uighurene gående, og det å bli fratatt den og oppleve et kulturelt folkemord er veldig smertefullt. Så de siste årene, selv om sønnen min og jeg fortsatt deltar på iftar-sammenkomster med Uighur-samfunnet her i London, har Ramadan blitt en trist måned. Jeg greier ikke å se for meg hvordan det er for familie og venner hjemme i Turkistan.

Les også: Andresen: – Ugunstig med ramadan

Muddassar Ahmed (36): – Koffeinabstinenser er vanskelige greier

Britisk-pakistansk PR-konsulent. Bor i London

Vi hadde alltid en klassisk pakistansk Ramadan under oppveksten i Øst-London. Maten er full av tunge karbohydrater; mamma lager samosa, curry og pakora, samt massevis av søtsaker, dadler og friterte ting.

Konen min og jeg lager våre egne tradisjoner, og forsøker å gjøre ting annerledes – være litt mer bevisste og sunne – så vi tilbereder masse suppe, grønnsaker og dal. Vi inviterer andre til iftar også, også folk som ikke er muslimer. Det er en ypperlig mulighet til å bidra til en bedre forståelse av hva Islam handler om.

Jeg har nettopp kommet tilbake fra en pre-Ramadan samling jeg arrangerte i Devon. Der kunne muslimer møtes for å forberede seg fysisk og mentalt til måneden som ligger foran dem. Jeg tenker mer på miljøet og bærekraftighet – jeg kommer til å spise som en pescetarianer (en som spiser fisk i tillegg til plantemat) denne måneden, for å unngå mat-komaet man vanligvis havner i utpå kvelden. Når du jobber kan du ikke utsette kroppen din for det der.

Heldigvis jobber jeg på et kontor der det finnes andre muslimer, og vi sørger for at arbeidstiden overlapper hverandres. Vanligvis er jeg ute på jobbreise annenhver uke, men jeg kommer ikke til å gjøre det i år.

Det vanskeligste for meg er å våkne opp om morgenen og ikke kunne få koffein-dosen min – koffeinabstinenser er vanskelige greier, siden jeg vanligvis får i meg tre til fire kopper hver dag.

Først og fremst kommer jeg til å gjøre en innsats for å være mer tilstede i bønn, mer tilstede generelt sett, og mer bevisst og reflektert når jeg spiser, ved å kombinere spirituell utøvelse med den mer moderne velvære-trenden.

Oversatt av Guro Thobru /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Mann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:58 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43 Portforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring
Siste nytt
04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeMann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:58NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43VerdenPortforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring
Populært