Temaene du bør unngå på første date

Uten de riktige samtaletemaene kan en date fort bli like håpløs som dette illustrasjonsfotoet. Colourbox.com.
Uten de riktige samtaletemaene kan en date fort bli like håpløs som dette illustrasjonsfotoet. Colourbox.com.

Det finnes ingen fasit på hvordan den første daten blir vellykket, men noen samtaletema bør helst unngås, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller beste datene er sannsynligvis de hvor samtalen flyter som en bordtennisball. Der du begynner med å si. Og daten fortsetter med å si. Og du sier. Og daten sier.

Men noen ganger flyter ikke samtalene like naturlig når man møter en potensiell partner første gang. Noen ganger går samtalen rett og slett nedenom og hjem, mens tiltrekningen skylles ned i do. Og med den, kjææærligheten.

Det er nemlig ikke alltid så lett å finne de gode spørsmålene når du sitter på det aller første stevnemøtet sammen med en person du aldri har møtt før.

For hva i all verden skal man snakke om? At sperm fra bananfluer er 20.000 ganger større enn sperm fra hulepinnsvin? At det er vanskelig å bli forelsket i noen mens de spiser kylling, særlig om de spiser med hendene? Eller våger du å dra fram en rask analyse av teksten «Hjartet ditt er visst umåteleg stort og varmt. Eg kjenner fleire som alt har brent seg», som undertegnede leste på bussen en gang ...

En ny undersøkelse fra dating-appen Happn kan muligens gi noen nyttige svar.

Les også: Slik endte tidenes verste date

Temaene vi vil unngå

Ifølge undersøkelsen finnes det nemlig noen emner vi helst vil unngå, i hvert fall dersom målet er å skaffe en sjelevenn - og du ikke er ute på selvpiningstur for å få en uvenn for livet.

Minus og minus blir som kjent pluss, men bare dersom du ganger det med hverandre.

Å spørre om datens økonomi på første treff er således ikke å anbefale om det er kjæreste du vil ha. Nesten annenhver som svarte i undersøkelsen sa at de forsøker å unngå temaet penger når de møter en potensiell fremtidig partner for første gang.

45 prosent spurte heller ikke om datens tidligere forhold.

Les også: Derfor bør du date noen på din egen alder

Å ville vite hvilke hensikter en ny flørt har, er nok ikke uvanlig. Likevel våger mer enn hver tredje nordmann ikke å spørre om intensjonene hun, han eller hen har.

Relasjonsmål og politiske synspunkter er eksempler på andre emner som single ikke tør å ta opp. Å snakke om familieforhold er imidlertid helt greit. Bare 10 prosent ville unngå denne typen spørsmål, ifølge undersøkelsen.

Dating-appen foreslår at personer som skal ut på stevnemøte, først og fremst stiller spørsmål som de selv ønsker å bli stilt på en date.

Les også: Spør psykologen: Hva skal jeg gjøre med min kjærestes eks?

Unngå overflatesnakk

Funn gjort av den amerikanske psykologen Arthur Aron kan muligens gi nyttige tips. Ifølge Arons nærhetsforskning er det mye større sannsynlighet for at det skal oppstå varme følelser mellom to fremmede dersom de snakker om temaer som er viktige for dem, i stedet for bare å drive med overfladisk snakk.

Aron hevder at intimiteten mellom to personer kan akselereres dersom de stiller hverandre en bestemt rekke personlige spørsmål med økende temperatur. Og da var det temperaturen på spørsmålene han siktet til – ikke gradene på termostaten.

Uansett hvordan samtalen måtte gå er det et nyttig tips å lytte til den andre partnerens svar og stille spørsmål ut fra disse. Da holder du praten i gang og viser samtidig interesse ... til tross for risikoen for å ende opp i en tretti minutters samtale om en ubetydelig digresjon ingen av dere egentlig er interessert i.

Les også: Hva er kjærlighet – og finnes den kun i vårt eget hode?

Du finner enda flere interessante saker om teamet forhold og relasjoner på vår side Spør psykologen.