Banebrytende:

Benjamin driver jordbruk på Svalbard

Foto: Axel Rowohlt / DW

Benjamin Vidmar gror mat i isbjørnens rike: – Jeg gjør ikke dette for å redde verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spitsbergen er ikke akkurat det første man tenker på når ordet «jordbruk» nevnes. Norges og Svalbards største øy ligger mellom 76 og 80 grader nord, og er dekket av permafrost året rundt. Dermed må så og si alt av råvarer flys inn - noe som gjør fersk mat til nærmest en luksusvare.

Dette ønsket en innflytter å gjøre noe med. Den tidligere skipskokken Benjamin Vidmar har på kort tid lært seg å dyrke både urter og grønnsaker på et av jordas mest ugjestmilde steder.

– Jeg ville bare ha så fersk mat som mulig, sier Vidmar.

Det er ingen som har gjort dette før han, så prøving og feiling har vært fremgangsmåten. Nå håper Vidmar at plantene hans kan inspirere andre.

– Hvis det kan gjøres her, kan det gjøres hvor som helst. Teknikkene vi utvikler her kan til å gro mat i bykjerner eller på andre øyer, sier han.

Se også: Ble vitne til unike scener på Svalbard-isen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden