Balladen om «Det tre-beinte vidunderet»

Han ble kjent som mannen med tre bein. Men Frank Lentini lærte fra tidlig barnsben av hvilken rolle han egentlig hadde i livet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

4. juli 1889 var det duket for fødsel i den lille byen Rosolini i provinsen Siracusa på Sicilia. Herr og fru Lentini hadde allerede flere barn og nå var de klare til å ønske en ny verdensborger velkommen. Totalt fikk ekteparet tolv barn hvorav elleve av dem var velskapte da de kom til verden.

Men for det lille guttebarnet som ble født denne julidagen var situasjonen annerledes. For da jordmoren holdt den lille babyen opp, kunne hun sjokkert telle tre bein, fire føtter – og to genitalier.

Parasittisk tvilling

Frank Lentini fikk et nytt syn på tilværelsen etter et opphold på hjem for handikappede. Foto: Skjermdump
Frank Lentini fikk et nytt syn på tilværelsen etter et opphold på hjem for handikappede. Foto: Skjermdump

Senere i livet skulle Francesco «Frank» Lentini fortelle i selvbiografien «The Life History of Frank Lentini – Three Legged Wonder» (1940) at han ofte fikk spørsmål fra andre om hva tilstanden hans skyldtes.

– Jeg har møtt ledende medisinere i Europa og USA, og den eneste forklaringen de kan gi meg er at min mor ikke fødte to barn, men mer enn en, og likevel ikke to.

Forklaringen bak Lentinis enestående fysikk skyldes at han ble født med parasittisk tvilling. Det sjeldne syndromet innebærer at tvilling-embryoer har formet seg i livmoren, men de separerer seg ikke helt. Det kan føre til at en person blir født med ekstra kroppsdeler.

Les også: Han ble kalt «Den menneskelige larve»

Plassert på hjem

Frem til han var seks år gammel var Frank Lentini i stand til å strekke ut det tredje lemmet slik at han nå ned til gulvet med det. Men han var aldri i stand til å gå på det, og fra han var seks vokste de andre lemmene som normalt mens det tredje ble hengende etter og ble flere centimeter kortere. Foreldrene gjorde aldri noe nummer ut av at sønnen hadde ekstra lemmer, men selv følte han skam når han lekte med andre barn.

Lentini lot ikke ekstra lememr stoppe seg fra å finne kjærligheten og med tiden skulle han bli far til fire barn. Foto: Skjermdump
Lentini lot ikke ekstra lememr stoppe seg fra å finne kjærligheten og med tiden skulle han bli far til fire barn. Foto: Skjermdump

Da han var åtte år gammel, flyttet familien til USA i søken etter et nytt og bedre liv. Der plasserte foreldrene ham midlertidig på et hjem for handikappede barn. Oppholdet, og møtet med de andre barna som ifølge Lentini hadde det langt vanskeligere enn ham selv, ga lille Frank ny verdsettelse for livet.

I selvbiografien forteller Lentini at selv om han bare var et barn, lærte han å sette pris på at han kunne høre, snakke, forstå, sette pris på og nyte livet.

– Jeg kunne lese og det kunne ikke de. Jeg kunne snakke med vennene mine, mens noen av dem ikke kunne det fordi de var stumme. Jeg kunne høre og nyte nydelig musikk, mens noen av dem ikke kunne fordi de var døve. Jeg hadde mine mentale evner intakt og gledet meg til å begynne på skolen, noe enkelte av dem ikke kunne fordi de var idioter.

Han beskriver oppholdet på institusjonen som ubehagelig på grunn av all den elendigheten han ble vitne til. Likevel mente han det var det beste som kunne ha skjedd med ham.

– Siden den gang og frem til nå har jeg aldri klaget. Jeg synes livet er vakkert og jeg elsker å leve.

Les også: Fjertomanen prompet seg til topps

Et liv på sirkus

Uansett hvor han gikk eller oppholdt seg ble gutten med tre bein gjenstand for nysgjerrige blikk, pekende fingre og oppsperrede øyne. Foreldrene ble stadig spurt om ikke det naturlige stedet for sønnen var underholdnings- og sirkusbransjen. Faren, vel vitende om at det nok lå i kortene for sønnen, sa klart ifra det uansett ikke kom på tale før gutten hadde fått seg en utdannelse.

I dag trenger vi ikke hoppe så langt ut i kanalutvalget før vi finner et TV-program som viser mennesker med en kroppsbygning som er litt annerledes enn det som anses som normalen. Disse programmene faller enten i kategoriene realityserie eller fjernsynsdokumentarer, men på Lentinis tid var det ikke noe som het TV.

Ikke desto mindre var det populært å vise frem mennesker med fysiske funksjonshemninger og uvanlig fremtoning i form av såkalt Freak show. Og publikum visste å betale godt for seg for å slippe inn i sirkusteltene for å se skjeggete damer, levende skjeletter, kortvokste, apekvinner og slangemenn.

(Saken fortsetter under)

Telt med reklame for en oppvisning av human freaks, menneskelige vanskapninger, under Rutland Fair i Rutland i Vermont i USA 1941. Foto: Wikimedia

I USA var omreisende freakshow spesielt populære i perioden 1850 til 1950, og de fant ofte sted i forbindelse med sirkusforestillinger. Noen vil kanskje dra kjensel på fenomenet fra filmmusikalen «The Greatest Showman» (2017) med Hugh Jackman i hovedrollen som den legendariske underholdningsarrangøren og kongen av humbug, Phineas Taylor «P.T.» Barnum.

Les også: «Apekvinnen» overleveres til Mexico

Tre-beint fotballspiller

For Lentini var det Ringling-brødrenes sirkus som ble inngangsbilletten til et profesjonelt virke i sirkus- og underholdningsbransjen som «Den store Lentini». Karrieren skulle strekke seg over mer enn fire tiår, han fikk reist rundt om i verden og jobbet med de største navnene i bransjen, deriblant Barnum and Bailey og Buffalo Bill’s Wild West Show.

Et av hans kjennemerker var at han brukte det tredje beinet sitt til å sparke en fotball tvers over scenen, noe som ga ham tilnavnet «Den tre-beinte fotballspilleren».

På sine eldre dager ble numrene i økende grad konsentrert rundt hans smittende humor og evne til å sjarmere publikum i senk.

(Saken fortsetter under)

Lentini (kledd i hvit skjorte på bakre rad) var svært populær blant kollegger i sirkusbransjen og fikk tilnavnet «Kongen». Foto: Skjermdump
Lentini (kledd i hvit skjorte på bakre rad) var svært populær blant kollegger i sirkusbransjen og fikk tilnavnet «Kongen». Foto: Skjermdump

Når han ble spurt om han ikke var plaget av å være utstyrt med ekstra lemmer, svarte han et tydelig nei og forklarte at han kom seg like enkelt frem som en hver annen person, enten det dreide seg om å gå, løpe, sykle eller hoppe. Han klarte fint å ri hest, han lærte seg å stå på rulleskøyter og han kjørte sin egen bil. Og på et område ga det fordel å ha et ekstra bein.

– Jeg har en fordel fremfor andre når jeg svømmer. Da kan jeg nemlig bruke det ekstra lemmet som ror, forklarte han.

Les også: Nova (26): – Skjegget mitt har vært en velsignelse

Fikk fire barn

Et spørsmål han ofte ble stilt, var hvordan han gjorde det når han skulle kjøpe sko.

Frank Lentini ble 78 år gammel. Foto: Skjermdump
Frank Lentini ble 78 år gammel. Foto: Skjermdump

– Jeg kjøper to par og gir den ekstra venstre skoen til en venn av meg som var så uheldig å miste det høyre benet sitt. Dermed gjør jeg samtidig en god gjerning hver gang jeg kjøper meg nye sko, skriver han i biografien som han pleide selge i forbindelse med opptredenene sine.

Lentini giftet seg to ganger i løpet av livet og ble far til fire, velskapte barn. Han fortsatte å opptre like frem til sine eldre dager og var særdeles godt likt blant kolleger og likesinnede. I «The Life History of Frank Lentini – Three Legged Wonder» forteller han hva han selv opplever er hans rolle i livet.

– Ofte spør folk meg om jeg ikke er sint over situasjonen min. Men jeg er her for å fortelle deg at det er mange mennesker i verden som er mye verre enn jeg er, som har langt mindre å leve for og som bare har en brøkdel av den gleden jeg får ut av livet mitt.

I 1966 døde Frank Lentini av lungesvikt, 78 år gammel. Han ble ansett som en legende i sirkusmiljøer og er fremdeles kjent som «Kongen».

Kilder: MissionCreep.com , Ranker.com , Wikipedia

VIDEO: I filmmusikalen «The Greatest Showman» (2017) fremfører en for anledningen skjeggkledd Keala Settle «This Is Me» som handler om å la seg knekke eller unnskylde for at man er nettopp den man er

Personvernpolicy