Balladen om «Det tre-beinte vidunderet»

Han ble kjent som mannen med tre bein. Men Frank Lentini lærte fra tidlig barnsben av hvilken rolle han egentlig hadde i livet.

4. juli 1889 var det duket for fødsel i den lille byen Rosolini i provinsen Siracusa på Sicilia. Herr og fru Lentini hadde allerede flere barn og nå var de klare til å ønske en ny verdensborger velkommen. Totalt fikk ekteparet tolv barn hvorav elleve av dem var velskapte da de kom til verden.

Men for det lille guttebarnet som ble født denne julidagen var situasjonen annerledes. For da jordmoren holdt den lille babyen opp, kunne hun sjokkert telle tre bein, fire føtter – og to genitalier.

Parasittisk tvilling

Frank Lentini fikk et nytt syn på tilværelsen etter et opphold på hjem for handikappede. Foto: Skjermdump
Frank Lentini fikk et nytt syn på tilværelsen etter et opphold på hjem for handikappede. Foto: Skjermdump

Senere i livet skulle Francesco «Frank» Lentini fortelle i selvbiografien «The Life History of Frank Lentini – Three Legged Wonder» (1940) at han ofte fikk spørsmål fra andre om hva tilstanden hans skyldtes.

– Jeg har møtt ledende medisinere i Europa og USA, og den eneste forklaringen de kan gi meg er at min mor ikke fødte to barn, men mer enn en, og likevel ikke to.

Forklaringen bak Lentinis enestående fysikk skyldes at han ble født med parasittisk tvilling. Det sjeldne syndromet innebærer at tvilling-embryoer har formet seg i livmoren, men de separerer seg ikke helt. Det kan føre til at en person blir født med ekstra kroppsdeler.

Les også: Han ble kalt «Den menneskelige larve»

Plassert på hjem

Frem til han var seks år gammel var Frank Lentini i stand til å strekke ut det tredje lemmet slik at han nå ned til gulvet med det. Men han var aldri i stand til å gå på det, og fra han var seks vokste de andre lemmene som normalt mens det tredje ble hengende etter og ble flere centimeter kortere. Foreldrene gjorde aldri noe nummer ut av at sønnen hadde ekstra lemmer, men selv følte han skam når han lekte med andre barn.

Lentini lot ikke ekstra lememr stoppe seg fra å finne kjærligheten og med tiden skulle han bli far til fire barn. Foto: Skjermdump
Lentini lot ikke ekstra lememr stoppe seg fra å finne kjærligheten og med tiden skulle han bli far til fire barn. Foto: Skjermdump

Da han var åtte år gammel, flyttet familien til USA i søken etter et nytt og bedre liv. Der plasserte foreldrene ham midlertidig på et hjem for handikappede barn. Oppholdet, og møtet med de andre barna som ifølge Lentini hadde det langt vanskeligere enn ham selv, ga lille Frank ny verdsettelse for livet.

I selvbiografien forteller Lentini at selv om han bare var et barn, lærte han å sette pris på at han kunne høre, snakke, forstå, sette pris på og nyte livet.

– Jeg kunne lese og det kunne ikke de. Jeg kunne snakke med vennene mine, mens noen av dem ikke kunne det fordi de var stumme. Jeg kunne høre og nyte nydelig musikk, mens noen av dem ikke kunne fordi de var døve. Jeg hadde mine mentale evner intakt og gledet meg til å begynne på skolen, noe enkelte av dem ikke kunne fordi de var idioter.

Han beskriver oppholdet på institusjonen som ubehagelig på grunn av all den elendigheten han ble vitne til. Likevel mente han det var det beste som kunne ha skjedd med ham.

– Siden den gang og frem til nå har jeg aldri klaget. Jeg synes livet er vakkert og jeg elsker å leve.

Les også: Fjertomanen prompet seg til topps

Et liv på sirkus

Uansett hvor han gikk eller oppholdt seg ble gutten med tre bein gjenstand for nysgjerrige blikk, pekende fingre og oppsperrede øyne. Foreldrene ble stadig spurt om ikke det naturlige stedet for sønnen var underholdnings- og sirkusbransjen. Faren, vel vitende om at det nok lå i kortene for sønnen, sa klart ifra det uansett ikke kom på tale før gutten hadde fått seg en utdannelse.

I dag trenger vi ikke hoppe så langt ut i kanalutvalget før vi finner et TV-program som viser mennesker med en kroppsbygning som er litt annerledes enn det som anses som normalen. Disse programmene faller enten i kategoriene realityserie eller fjernsynsdokumentarer, men på Lentinis tid var det ikke noe som het TV.

Ikke desto mindre var det populært å vise frem mennesker med fysiske funksjonshemninger og uvanlig fremtoning i form av såkalt Freak show. Og publikum visste å betale godt for seg for å slippe inn i sirkusteltene for å se skjeggete damer, levende skjeletter, kortvokste, apekvinner og slangemenn.

(Saken fortsetter under)

Telt med reklame for en oppvisning av human freaks, menneskelige vanskapninger, under Rutland Fair i Rutland i Vermont i USA 1941. Foto: Wikimedia

I USA var omreisende freakshow spesielt populære i perioden 1850 til 1950, og de fant ofte sted i forbindelse med sirkusforestillinger. Noen vil kanskje dra kjensel på fenomenet fra filmmusikalen «The Greatest Showman» (2017) med Hugh Jackman i hovedrollen som den legendariske underholdningsarrangøren og kongen av humbug, Phineas Taylor «P.T.» Barnum.

Les også: «Apekvinnen» overleveres til Mexico

Tre-beint fotballspiller

For Lentini var det Ringling-brødrenes sirkus som ble inngangsbilletten til et profesjonelt virke i sirkus- og underholdningsbransjen som «Den store Lentini». Karrieren skulle strekke seg over mer enn fire tiår, han fikk reist rundt om i verden og jobbet med de største navnene i bransjen, deriblant Barnum and Bailey og Buffalo Bill’s Wild West Show.

Et av hans kjennemerker var at han brukte det tredje beinet sitt til å sparke en fotball tvers over scenen, noe som ga ham tilnavnet «Den tre-beinte fotballspilleren».

På sine eldre dager ble numrene i økende grad konsentrert rundt hans smittende humor og evne til å sjarmere publikum i senk.

(Saken fortsetter under)

Lentini (kledd i hvit skjorte på bakre rad) var svært populær blant kollegger i sirkusbransjen og fikk tilnavnet «Kongen». Foto: Skjermdump
Lentini (kledd i hvit skjorte på bakre rad) var svært populær blant kollegger i sirkusbransjen og fikk tilnavnet «Kongen». Foto: Skjermdump

Når han ble spurt om han ikke var plaget av å være utstyrt med ekstra lemmer, svarte han et tydelig nei og forklarte at han kom seg like enkelt frem som en hver annen person, enten det dreide seg om å gå, løpe, sykle eller hoppe. Han klarte fint å ri hest, han lærte seg å stå på rulleskøyter og han kjørte sin egen bil. Og på et område ga det fordel å ha et ekstra bein.

– Jeg har en fordel fremfor andre når jeg svømmer. Da kan jeg nemlig bruke det ekstra lemmet som ror, forklarte han.

Les også: Nova (26): – Skjegget mitt har vært en velsignelse

Fikk fire barn

Et spørsmål han ofte ble stilt, var hvordan han gjorde det når han skulle kjøpe sko.

Frank Lentini ble 78 år gammel. Foto: Skjermdump
Frank Lentini ble 78 år gammel. Foto: Skjermdump

– Jeg kjøper to par og gir den ekstra venstre skoen til en venn av meg som var så uheldig å miste det høyre benet sitt. Dermed gjør jeg samtidig en god gjerning hver gang jeg kjøper meg nye sko, skriver han i biografien som han pleide selge i forbindelse med opptredenene sine.

Lentini giftet seg to ganger i løpet av livet og ble far til fire, velskapte barn. Han fortsatte å opptre like frem til sine eldre dager og var særdeles godt likt blant kolleger og likesinnede. I «The Life History of Frank Lentini – Three Legged Wonder» forteller han hva han selv opplever er hans rolle i livet.

– Ofte spør folk meg om jeg ikke er sint over situasjonen min. Men jeg er her for å fortelle deg at det er mange mennesker i verden som er mye verre enn jeg er, som har langt mindre å leve for og som bare har en brøkdel av den gleden jeg får ut av livet mitt.

I 1966 døde Frank Lentini av lungesvikt, 78 år gammel. Han ble ansett som en legende i sirkusmiljøer og er fremdeles kjent som «Kongen».

Kilder: MissionCreep.com , Ranker.com , Wikipedia

VIDEO: I filmmusikalen «The Greatest Showman» (2017) fremfører en for anledningen skjeggkledd Keala Settle «This Is Me» som handler om å la seg knekke eller unnskylde for at man er nettopp den man er

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet
Siste nytt
11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet
Populært