Meny

Balladen om «Det tre-beinte vidunderet»

Han ble kjent som mannen med tre bein. Men Frank Lentini lærte fra tidlig barnsben av hvilken rolle han egentlig hadde i livet.

4. juli 1889 var det duket for fødsel i den lille byen Rosolini i provinsen Siracusa på Sicilia. Herr og fru Lentini hadde allerede flere barn og nå var de klare til å ønske en ny verdensborger velkommen. Totalt fikk ekteparet tolv barn hvorav elleve av dem var velskapte da de kom til verden.

Men for det lille guttebarnet som ble født denne julidagen var situasjonen annerledes. For da jordmoren holdt den lille babyen opp, kunne hun sjokkert telle tre bein, fire føtter – og to genitalier.

Parasittisk tvilling

Frank Lentini fikk et nytt syn på tilværelsen etter et opphold på hjem for handikappede. Foto: Skjermdump

Senere i livet skulle Francesco «Frank» Lentini fortelle i selvbiografien «The Life History of Frank Lentini – Three Legged Wonder» (1940) at han ofte fikk spørsmål fra andre om hva tilstanden hans skyldtes.

– Jeg har møtt ledende medisinere i Europa og USA, og den eneste forklaringen de kan gi meg er at min mor ikke fødte to barn, men mer enn en, og likevel ikke to.

Forklaringen bak Lentinis enestående fysikk skyldes at han ble født med parasittisk tvilling. Det sjeldne syndromet innebærer at tvilling-embryoer har formet seg i livmoren, men de separerer seg ikke helt. Det kan føre til at en person blir født med ekstra kroppsdeler.

Les også: Han ble kalt «Den menneskelige larve»

Plassert på hjem

Frem til han var seks år gammel var Frank Lentini i stand til å strekke ut det tredje lemmet slik at han nå ned til gulvet med det. Men han var aldri i stand til å gå på det, og fra han var seks vokste de andre lemmene som normalt mens det tredje ble hengende etter og ble flere centimeter kortere. Foreldrene gjorde aldri noe nummer ut av at sønnen hadde ekstra lemmer, men selv følte han skam når han lekte med andre barn.

Lentini lot ikke ekstra lememr stoppe seg fra å finne kjærligheten og med tiden skulle han bli far til fire barn. Foto: Skjermdump

Da han var åtte år gammel, flyttet familien til USA i søken etter et nytt og bedre liv. Der plasserte foreldrene ham midlertidig på et hjem for handikappede barn. Oppholdet, og møtet med de andre barna som ifølge Lentini hadde det langt vanskeligere enn ham selv, ga lille Frank ny verdsettelse for livet.

I selvbiografien forteller Lentini at selv om han bare var et barn, lærte han å sette pris på at han kunne høre, snakke, forstå, sette pris på og nyte livet.

– Jeg kunne lese og det kunne ikke de. Jeg kunne snakke med vennene mine, mens noen av dem ikke kunne det fordi de var stumme. Jeg kunne høre og nyte nydelig musikk, mens noen av dem ikke kunne fordi de var døve. Jeg hadde mine mentale evner intakt og gledet meg til å begynne på skolen, noe enkelte av dem ikke kunne fordi de var idioter.

Han beskriver oppholdet på institusjonen som ubehagelig på grunn av all den elendigheten han ble vitne til. Likevel mente han det var det beste som kunne ha skjedd med ham.

– Siden den gang og frem til nå har jeg aldri klaget. Jeg synes livet er vakkert og jeg elsker å leve.

Les også: Fjertomanen prompet seg til topps

Et liv på sirkus

Uansett hvor han gikk eller oppholdt seg ble gutten med tre bein gjenstand for nysgjerrige blikk, pekende fingre og oppsperrede øyne. Foreldrene ble stadig spurt om ikke det naturlige stedet for sønnen var underholdnings- og sirkusbransjen. Faren, vel vitende om at det nok lå i kortene for sønnen, sa klart ifra det uansett ikke kom på tale før gutten hadde fått seg en utdannelse.

I dag trenger vi ikke hoppe så langt ut i kanalutvalget før vi finner et TV-program som viser mennesker med en kroppsbygning som er litt annerledes enn det som anses som normalen. Disse programmene faller enten i kategoriene realityserie eller fjernsynsdokumentarer, men på Lentinis tid var det ikke noe som het TV.

Ikke desto mindre var det populært å vise frem mennesker med fysiske funksjonshemninger og uvanlig fremtoning i form av såkalt Freak show. Og publikum visste å betale godt for seg for å slippe inn i sirkusteltene for å se skjeggete damer, levende skjeletter, kortvokste, apekvinner og slangemenn.

(Saken fortsetter under)

Telt med reklame for en oppvisning av human freaks, menneskelige vanskapninger, under Rutland Fair i Rutland i Vermont i USA 1941. Foto: Wikimedia

I USA var omreisende freakshow spesielt populære i perioden 1850 til 1950, og de fant ofte sted i forbindelse med sirkusforestillinger. Noen vil kanskje dra kjensel på fenomenet fra filmmusikalen «The Greatest Showman» (2017) med Hugh Jackman i hovedrollen som den legendariske underholdningsarrangøren og kongen av humbug, Phineas Taylor «P.T.» Barnum.

Les også: «Apekvinnen» overleveres til Mexico

Tre-beint fotballspiller

For Lentini var det Ringling-brødrenes sirkus som ble inngangsbilletten til et profesjonelt virke i sirkus- og underholdningsbransjen som «Den store Lentini». Karrieren skulle strekke seg over mer enn fire tiår, han fikk reist rundt om i verden og jobbet med de største navnene i bransjen, deriblant Barnum and Bailey og Buffalo Bill’s Wild West Show.

Et av hans kjennemerker var at han brukte det tredje beinet sitt til å sparke en fotball tvers over scenen, noe som ga ham tilnavnet «Den tre-beinte fotballspilleren».

På sine eldre dager ble numrene i økende grad konsentrert rundt hans smittende humor og evne til å sjarmere publikum i senk.

(Saken fortsetter under)

Lentini (kledd i hvit skjorte på bakre rad) var svært populær blant kollegger i sirkusbransjen og fikk tilnavnet «Kongen». Foto: Skjermdump

Når han ble spurt om han ikke var plaget av å være utstyrt med ekstra lemmer, svarte han et tydelig nei og forklarte at han kom seg like enkelt frem som en hver annen person, enten det dreide seg om å gå, løpe, sykle eller hoppe. Han klarte fint å ri hest, han lærte seg å stå på rulleskøyter og han kjørte sin egen bil. Og på et område ga det fordel å ha et ekstra bein.

– Jeg har en fordel fremfor andre når jeg svømmer. Da kan jeg nemlig bruke det ekstra lemmet som ror, forklarte han.

Les også: Nova (26): – Skjegget mitt har vært en velsignelse

Fikk fire barn

Et spørsmål han ofte ble stilt, var hvordan han gjorde det når han skulle kjøpe sko.

Frank Lentini ble 78 år gammel. Foto: Skjermdump

– Jeg kjøper to par og gir den ekstra venstre skoen til en venn av meg som var så uheldig å miste det høyre benet sitt. Dermed gjør jeg samtidig en god gjerning hver gang jeg kjøper meg nye sko, skriver han i biografien som han pleide selge i forbindelse med opptredenene sine.

Lentini giftet seg to ganger i løpet av livet og ble far til fire, velskapte barn. Han fortsatte å opptre like frem til sine eldre dager og var særdeles godt likt blant kolleger og likesinnede. I «The Life History of Frank Lentini – Three Legged Wonder» forteller han hva han selv opplever er hans rolle i livet.

– Ofte spør folk meg om jeg ikke er sint over situasjonen min. Men jeg er her for å fortelle deg at det er mange mennesker i verden som er mye verre enn jeg er, som har langt mindre å leve for og som bare har en brøkdel av den gleden jeg får ut av livet mitt.

I 1966 døde Frank Lentini av lungesvikt, 78 år gammel. Han ble ansett som en legende i sirkusmiljøer og er fremdeles kjent som «Kongen».

Kilder: MissionCreep.com , Ranker.com , Wikipedia

VIDEO: I filmmusikalen «The Greatest Showman» (2017) fremfører en for anledningen skjeggkledd Keala Settle «This Is Me» som handler om å la seg knekke eller unnskylde for at man er nettopp den man er

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 May: Fortsatt ikke nok støtte til å få vedtatt brexit-avtalen16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika
Siste nytt
16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeMay: Fortsatt ikke nok støtte til å få vedtatt brexit-avtalen16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika
Populært