Meny

Fjertomanen prompet seg til topps

Se video: Klipp fra Le Pétomanes opptreden på Moulin Rouge i Paris i 1900.

Han skapte furore med sine brakende opptredener. Og musikken kom innenfra, i ordets rette forstand. Joseph Pujol ble kalt fjertomanen. Han livnærte seg av å prompe på scenen.

En typisk mann mellom 25 og 35 år promper i gjennomsnitt 13 ganger per dag. Noen mener slik promping ikke sømmer seg. De rynker på nesen og synes slik oppførsel er ekkel og at promping er usmakelig. For andre regnes en kraftig promp som både imponerende og maskulin.

For de som hører til i sistnevnte gruppe burde franskmannen Joseph Pujol (1857-1945) fremstå som den største og mest maskuline helten av dem alle.

Joseph Pujol ble kalt Le Pétomane, Fjertomanen. På slutten av 1800-tallet prompet han seg opp til berømmelsens vindfulle topp. Fjertomanen startet der showbiz vanligvis slutter, han startet med The End.

Kunne trekke inn luft med endetarmen

Joseph Pujol (1857-1945) gjorde bakenden til en fordel - og var en av Europas mest populære og best betalte entertainere i tiden fram mot første verdenskrig. Foto: Wikimedia Commons.

Fjertomanens spesielle talent lå i at han kunne trekke inn luft med endetarmen og deretter kontrollere utslippet av luften. Og selv om Pujol nok var overrasket over sitt skjulte talent, skjønte han raskt at det kunne være flere fordeler med slik en bakdel.

Les også: Ota Bengas tragiske liv i bur

Til å begynne med brukte Pujol sin nyervervede egenskap bare for å underholde vennene sine, som åpenbart var en sofistikert og voksen gjeng.

Men etter utallige oppfordringer bestemte Pujol seg for å ta prompingen med seg og vende rompa mot scenen for å nå ut til de store massene.

Et frisk pust

Den første offentlige opptredenen var i Marseilles i 1887. Den ble møtt med en viss skepsis fra publikum som på forhånd ikke helt visste hva de skulle tro. En voksen mann som prompet fra scenen?

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Det tok likevel ikke mange forestillinger før publikum ble blåst over ende av Pujols blotte talent. Forestillingene var profesjonelt og elegant lagt opp, og det er fristende å si at Fjertomanen trolig fremsto som et friskt pust på datidens kulturelle scene.

Dermed kunne Pujol unne seg en liten gledessalutt over braksuksessen. For herfra gikk prompingen hans bare oppover.

– Årsaken til Pujols suksess var at han gjorde det alle gjør, men som alle synes er litt udannet eller frekt, forteller forfatter Herman Berthelsen til ABC Nyheter. Berthelsen har skrevet boka «Skjeggete damer og siamesiske tvillinger» der den franske underholderen er viet et eget kapittel.

Les også: Verdens siste kastratsanger

Folk lo til de gråt

– Kontrasten til det rare og «forbudte» tok ham til de store høyder da han opptrådte på det eksklusive Moulin Rouge og ellers opptrådte for et dannet publikum, forteller Berthelsen.

Et av numrene til Joseph Pujol var å blåse ut et stearinglys. Med baken, selvsagt. Og publikum lot seg fjerte, unnskyld, fjetre!

Joseph Pujol visste å spille på denne kontrasten. Under opptredene var han alltid elegant kledd i dressbukse, frakk, halstørkle, silkevest og hvite hansker for å gjøre kontrasten til det «musikalske» innholdet så stor som mulig.

Etter først å ha forsikret publikum om at forestillingen var fullstendig luktløs, begynte Fjertomanen med sine parodier.

Pujols bakende var på en måte datidens Rune Andersen.

«Han kunne parodiere prompen til en liten pike, en svigermor, bruden på bryllupsnatten (et smalt og trangt lite hvin) og den samme bruden morgenen etter (et høyt og kraftig brøl)», skriver nettstedet Slate.com i en omtale av mannen som på engelsk ble kjent under navnet Le Fartist.

Les også: Han var alle gruppebilders far

I tillegg kunne Fjertomanen gjenskape prompen til mange yrkesgrupper. Den tørre prompen til en murer, eller en skredders lange promp som varte i ti sekunder og som lød som tøy som revnet.

Pujol kunne sågar parodiere dyrelyder, kanoner, torden og det store jordskjelvet i San Franscisco i 1906.

Fargelagt foto av Moulin Rouge i 1914, et år før den ødeleggende brannen i 1915. Foto: Wikimedia Commons.

Av og til fremførte han også små melodier, så som en høyst eiendommelig versjon av «'O sole mio», hvor publikum ble oppfordret til å synge med.

Et høydepunkt for mange var når Pujol stakk den ene enden av en gummislange inn i sin egen bakende og plasserte en påtent sigarett i den andre enden av slangen, og på den måten «røkte» en sigarett.

Og publikum elsket det! De lo og gasset seg i Pujols opptredener i fis-dur og moll.

«Når han attpåtil avsluttet showet sitt med å blåse ut et stearinlys, ville applausen ingen ende ta», skriver Herman Berthelsen i boka «Skjeggete damer og siamesiske tvillinger».

Da Fjertomanen var ferdig på scenen, var publikum nærmest ekstatiske. De applauderte, falt av stolene, lo til de gråt. Og det var slett ikke uvanlig at damer i korsett lo slik at de besvimte.

Les også: Filmstjernen som fant opp WiFi

Tjente seg drittrik!

På høyden av sin karriere tjente Joseph Pujol så mye som 20.000 franc på et show. Til sammenligning tjente den verdensberømte, franske skuespillerdivaen Sarah Bernhardt 8000. Dermed var Pujol helt i tet blant datidens best betalte entertainere.

Fjertomanen hadde vind i seilene og turnerte i Europa i flere år. På begynnelsen av 1900-tallet var han en av de store stjernene på Moulin Rouge. Her en samtidig plakat.

Pengene han tjente, brukte han til å kjøpe et stort hus fylt med tjenere til seg selv og sin familie. For, som det heter; når enden er god, er allting godt.

Fjertomanen hadde vind i seilene og turnerte i Europa i flere år. Han opptrådte for datidens mest prominente personer og dukket til stadighet opp i samtidens artikler, dikt og karikaturer i populære magasiner. Han åpnet sitt eget teater, Theatre Pompadour, og prompet også for belgiske Kong Leopold II, som dro til Paris ens ærend for å se Fjertomanen med egne øyne. Leopold visste at Fjertomanen også holdt opptredener i Brussel, men turte ikke overvære disse i frykt for hva folket hans ville tro.

Herman Berthelsen tror ikke Fjertomanen ville slått gjennom på samme måte i dagens samfunn.

– Nei, Pujol ville neppe hatt samme suksess i dag hvor normer har endret seg og folk er vant til andre typer underholdning. Det har riktignok vært et par etterlignere, men bortsett fra et klipp på TV som kuriositet, må de nok i dag opptre på mindre fine steder, tror Berthelsen.

Les også: Han ble kalt «Den menneskelige larve»

Enden på visa

Fjertomanen suksess varte helt fram til første verdenskrig brøt ut i 1914. Da forandret alt seg. To av Pujols sønner ble skutt i kamp, og publikum begynte å svikte forestillingene. Folk hadde ikke lenger lyst å se et humoristisk show med tarmgass, når folk døde på slagmarken av høyst dødelig gass, skriver Slate.

Joseph Pujol bestemte seg derfor for å holde prompingen for seg selv. Han trakk seg tilbake for aldri mer å returnere til scenen. Og de siste årene av sitt liv levde Pujol et nokså tilbaketrukket liv som baker.

I 1945 døde Joseph Pujol omgitt av familie og venner.

Han ble 88 år.

Kilder: Fjertomanen (Oslo: Ex libris, 1984), Skjeggete damer og siamesiske tvillinger (Herman Berthelsen, J.W.C Cappelens Forlag 2002), Slate.com , Damn Interesting , Salon.com

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:24 Brann i skogen byfjellet Løvstakken i Bergen10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:18 Hest berget opp av isen på Finnskogen09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:58 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold
Siste nytt
10:24NorgeBrann i skogen byfjellet Løvstakken i Bergen10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:18NorgeHest berget opp av isen på Finnskogen09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:58VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold
Populært