Meny

Årets juleferie kan bli ekstra lang

Det skal ikke mange feriedagene til for å få en lang juleferie i år. Foto: Restoration Hardware / AP / NTB scanpix
Feriedager til overs? Dette kan bli din lengste juleferie på seks år.

2018 har vært et supert ferieår med mulighet for mange ekstra fridager.

I år lander julaften på en mandag, dermed blir 1. juledag på en tirsdag og 2. juledag på en onsdag. Nyttårsaften blir også på en mandag og 1. nyttårsdag på tirsdag.

Denne julen har du muligheten til å få en 11 dager lang ferie, hvis du har et par feriedager til overs. Kun ved å ta deg fri 27. og 28. desember som ikke er helligdager, vil ferien din vare helt fra lørdag 22. desember til og med tirsdag 1. januar.

Les også: Dette har du krav på om du blir syk eller skadet i ferien

God start på nyåret

Om du har to feriedager til overs kan du få en sammenhengende juleferie på 11 dager ved å ta deg fri 27. og 28. desember. Foto: Skjermdump / ABC Nyheter

I beste fall er det også mulig å benytte seg av tre nye feriedager i 2019, og forlenge juleferien til hele 16 dager. Tar du deg altså fri 2., 3. og 4. januar, vil ferien din vare helt til søndag 6. januar.

Les også: Hit vil vi i julen

Om de ekstra feriedagene er like heldige for arbeidsgivere rundt om i landet, er en annen ting. Avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO, Kristina Jullum Hagen, er ikke bekymret.

– Vi har lange tradisjoner for å feire jul i Norge. Derfor har jeg stor tro på at den enkelte bedrift også i år vil finne gode løsninger på hvordan de skal håndtere juleferien slik at de ansatte får feiret jul på en best mulig måte og at nødvendig produksjon opprettholdes, sier hun til ABC Nyheter.

I Norge har vi rett på 25 feriedager.

Får du derimot ikke brukt opp feriedagene dine i år, kan du overføre opptil 12 av feriedagene. Disse kan da brukes neste år i tillegg til de 25 nye feriedagene.

Skal du bruke de ekstra feriedagene på å ta deg en lang juleferie i utlandet? I saken under kan du lese om 10 populære reisemål om vinteren til inspirasjon:

Dette er vinterens populære feriemål

Dette har du krav på:

  • Alle arbeidstakere har krav på minst 25 virkedager ferie hvert år.
  • Hverdager inkludert lørdager er virkedager.
  • Søndager og helligdager regnes ikke som virkedager.
  • Normalt vil seks virkedager tilsvare en uke.
  • Arbeidstaker har altså krav på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår.

Kilde: Arbeidstilsynet

Les også: Undersøkelse: Dette ønsker nordmenn seg til jul

Helse og livsstil
Populært