Meny

Studie: Mennesker kan gjenkjenne 5000 ansikter

Vi kan kjenne igjen overraskende mange ansikter. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Neste gang en gammel venn møter hilsenen din med et spørrende hvem-i-all-verden-er-du-ansiktsutrykk har du all grunn til å bli fornærmet.

Ny forskning viser nemlig at den gjennomsnittlige personen kan gjenkjenne 5000 forskjellige ansikter.

Til tross for at det har blitt gjort en rekke studier på ansikter, er det aldri brakt på det rene hvor stort antall ansikter et gjennomsnittsmenneske klarer å huske – ikke et omtrent antall engang.
Dette ble bakgrunnen for at psykologer ved University of York tok initiativ til den første bevisbaserte studien for å finne dette tallet.

Gjennom en rekke minne- og gjenkjennelsestester med frivillige oppdaget forskerne at menneskets evne til å gjenkjenne ansikter varierer enormt. Studien viste at folk kjenner mellom 1000 og 10.000 ansikter – av venner, familiemedlemmer, kolleger og kjendiser.

De fleste landet på rundt 5000.

– Vi var ganske overrasket over hvor høyt øvre del av skalaen gikk, sier Mike Burton, professor i psykologi og leder av studien ved University of York.

Les også: Slik blir du naturlig fin med make-up på voksen hud

– Hjernen reagerte annerledes

Omtrent 2 prosent av befolkningen antas å oppleve «ansiktsblindhet» eller prosopagnosi.

– Vi har studert ansikter årevis, og det viktigste vi alltid finner er at det er en stor forskjell mellom vår evne til å gjenkjenne kjente versus ukjente ansikter. Folk er overraskende dårlige på å sjekke et ekte ansikt opp mot et passbilde, og ​​ likevel gjenkjenner vi venner og kolleger over et stort spekter av situasjoner, sier Burton.

– Hjernen reagerer annerledes på kjente og ukjente ansikter, og dette har lenge vært helt i kjernen av det vi jobber med. Men vi skjønte etter hvert at vi manglet noe når vi ikke visste hvor mange kjente ansikter folk gjenkjenner.

Les også: Kvinner føder stadig færre barn

Måtte huske så mange ansikter som mulig

Forskerne spurte frivillige om å bruke en time på å huske så mange ansikter som mulig fra sitt privatliv, fra gamle venner, arbeidskollegaer, til tidligere partnere og kolleger. De gikk så videre til berømte ansikter: skuespillere, musikere, sportsstjerner, politikere og så videre.

Ved å registrere hvordan de frivilliges gjenkjennelsesrate minket, estimerte psykologene når de ville gå tom for ansikter.

I neste del av studien ble frivillige vist tusenvis av fotografier av kjente personer og testet på hvor mange ansikter de kjente, selv om de ikke kunne navngi personen. Forskerne regnet bare et individ som gjenkjent hvis forsøkspersonen kjente dem fra to forskjellige bilder.

Forskerne landet på 5.000 ved å kombinere resultatene fra begge studiedelene.

Les også: Ny tannbehandling skal redusere karies

– Virker som overdrevet mange

I og med at mennesker utviklet seg i små grupper gjennom historien, kan tallet kan virke høyt. Dette kan simpelthen gjenspeile den sosiale betydningen av å gjenkjenne venner og fiender, samt det høye antallet ansikter vi eksponeres for i dag. Detaljene rundt studien er utgitt i Proceedings of the Royal Society B.

– Gitt våre forfedres sosiale liv, kan evnen til å gjenkjenne tusenvis av individer virke som overdrevent mange, sier Rob Jenkins, psykolog ved University of York og medforfatter av studien.

– Men det er mange eksempler på overdrivelse i naturen. Giften fra enkelte edderkopper kan drepe en hest, selv om edderkoppen antagelig ikke har ambisjoner om å spise en hest.

Da vi er utstyrt med så imponerende ansiktsgjenkjenningsferdigheter kan det rett og slett være at vi har lite annet valg enn å huske så mange.

Burton sier at forskningen i siste instans kan forbedre dagens automatiske ansiktsgjenkjenningsteknologi. Våre beste systemer er i dag gode til å identifisere «fremmede», men kan ikke måle seg med et menneske hva gjelder å gjenkjenne personer man kjenner fra før.

– Hvis vi ønsker å klare neste kvantesprang, må vi begynne med å kopiere dette, sier Burton.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Helse og livsstil
Populært