Vil ha lovpålagt ID-merking av katter

Flere ønsker at det skal bli forbud å ha katter uten å ID-merke dem.
Flere ønsker at det skal bli forbud å ha katter uten å ID-merke dem. Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere dyrevernorganisasjoner ønsker at det skal være lovpålagt å ID-merke kattene sine. – Problemet er å håndheve lovverket, sier Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utover at lovbrudd kan forfølges lettere, antar vi at ID-merking vil medføre større bevissthet. Et samlet register vil også gjøre det mulig for Mattilsynet å føre kontroll slik de gjør med landbruksdyr.

Det sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Både Dyrevernalliansen, Dyrebeskyttelsen Norge, Foreningen for omplassering av dyr (FOD) og flere veterinærer ønsker at det skal bli lovpålagt å ID-merke dyrene sine.

Årsaken er blant annet det store antallet katter som dumpes i ferier. Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge og FOD er problemet større enn noensinne, skriver NRK.

Les også: – Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund

Tror på holdningskampanjer

Mattilsynet mener imidlertid ikke at lovpålagt ID-merking er veien å gå. Problemet er hvordan et påbud skal kunne håndheves, sier Torunn Knævelsrud i seksjon for dyrevelferd hos Mattilsynet til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan skal vi vite hvem som eier katten som ikke er ID-merket? Hva er det man får mest dyrevelferd ut av? Spør hun.

Les også: Mann tiltalt for forsøk på avliving av katt med hagle

Vil ha strengere straffer

Venstre har programfestet en klargjøring av straffeloven når det gjelder dyremishandling. Stortingsrepresentant Grunde Almeland sier han stiller seg bak et påbud om ID-merking.

– For meg blir det feil å si at dette ikke kan vurderes på grunn av kostnader når vi vet at det ville bedret dyrevelferden betraktelig, sier han.

Les også: Fisket opp død katt bundet fast i stein i Kristiansand