Meny

Fant verdens eldste farge - Over én milliard år gammel

Denne rosafargen skal være den eldste biologiske fargen som noensinne har blitt oppdaget. Foto: EPA/Australian National University

Forskere mener rosafargen kan forklare hvorfor det tok så lang tid før det dukket opp dyr på planeten vår.

Rosa hevdes altså å være den eldste biologiske fargen som noensinne er oppdaget.

Fargen som er funnet skal være rundt femten ganger så gammel som Tyrannosaurus Rex, det vil si 1,1 milliarder år gammel. Det er 500 millioner år eldre enn de fargepigmentene som tidligere har blitt oppdaget, skriver AFP.

Funnet ble publisert denne uken i det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Det er forskere ved Australian National University som oppdaget fargen i en bergart som var blitt sendt til universitetet for analyse. Bergarten kom fra et oljeselskap som fant den da de boret i området «The Taoudeni basin» i Sahara for ti år siden.

– Forestill deg å finne bevart hud fra en dinosaur som fremdeles viser dinosaurens opprinnelig hudfarge. Det er akkurat den type oppdagelse dette er, sier professor Jochen Brocks, som leder forskerne ved ANU til BBC.

Les også: Slik høres verdens eldste melodi ut

Saken fortsetter under bildet

Sjefen for biokjemilaboratoriumet ved ANU, Janet Hope, viser frem fargen. Foto: EPA/Australian National University

Les også: Første bekreftede bilde av nyfødt planet

Stammer fra mikroskopiske organismer

Fargen ble først oppdaget av doktorgradstipendiat Nur Gueneli ved ANU.

– Jeg hørte henne skrike inne på laben, også kom hun løpende inn på mitt kontor, sier Brocks til BBC.

Da forskerne så nærmere på funnet var de i stand til å finne ut at fargen stammet fra mikroskopiske organismer kalt blågrønnbakterier.

Store norske leksikon opplyser at de eldste fossile blågrønnbakteriene er mer enn tre milliarder år gamle. I en lang periode var blågrønnbakterier dominerende, og de bidro til å skape oksygenholdig atmosfære på jorda over tid på grunn av fotosyntesen.

Les også: 4.400 år gammelt gravkammer funnet i Egypt

Mener oppdagelsen løser mysterium

Det er disse blågrønnbakteriene som kan være det største ved forskernes oppdagelse. De australske forskerne mener nemlig at bakteriene kan forklare hvorfor det tok så lang tid før det utviklet seg større og mer komplekse livsformer på jorda.

De første tegnene på slikt liv er datert tilbake 600 millioner år, selv om jorda er over fire milliarder år gammel.

– Når vi ser på våre molekyler blir det helt klart: det fantes rett og slett ikke kilder til mat for større skapninger. Oppdagelsen viser at blågrønnbakterier dominerte på bunnen av næringskjeden for én milliard år siden. I dagens hav gjør alger det samme. Alger er svært små, men de er fremdeles 1000 ganger så store som blågrønnbakterier. Og du trenger større kilder til mat hvis større skapninger skal klare å utvikle seg, sier forskerne til The Guardian.

Les også: Har funnet skip med enorme skatter


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært