Katla er kommet til rette: – Nektet først å tro det var riktig hund

Såre poter og noen kilo tynnere, er det godt å endelig kunne komme hjem og få masse kjærlighet fra Alexander og Karoline. Foto: Privat
Såre poter og noen kilo tynnere, er det godt å endelig kunne komme hjem og få masse kjærlighet fra Alexander og Karoline. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til tirsdag fikk historien om rømlingen Katla en lykkelig slutt. – Endelig kan vi gå tilbake til en normal hverdag igjen, forteller en glad eier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av noen korte øyeblikk forvandlet en vanlig luftetur seg til lange dager med intense leteaksjoner og underskudd på nattesøvn. Men i dag tidlig kom endelig den gledelige nyheten på Facebook om at Katla endelig var hjemme igjen hos Alexander Kristensen og samboeren Karoline etter at hun forsvant tirsdag 19. juni.

Selv fikk Alexander beskjed like etter klokken 2 natt til tirsdag om at Katla var i trygge hender.

– Jeg fikk en tekstmelding om at det var en hund i fella vi hadde satt opp, men først klarte jeg ikke tro at det var Katla. Jeg var nesten overbevist om at det måtte være en annen hund, forteller en lykkelig, og litt sliten, Alexander på telefon med ABC Nyheter.

Bakgrunn: – Vi kjenner oss utrolig fortvilet

(Saken fortsetter under)

To slitne kropper, endelig sammen igjen etter to ukers atskillelse. Foto: Privat
To slitne kropper, endelig sammen igjen etter to ukers atskillelse. Foto: Privat

Fortapt uten frivillige

Eier og hund er akkurat kommet hjem fra hennes første luftetur etter at hun har drukket fire skåler med vann. Han forteller at det var mye tårer, og ikke minst mye lettelse, da de endelig fikk se Katla igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun er sår på potene og er utrolig tynn etter flere dager på rømmen, sier Alexander, som samtidig retter en stor takk til alle som har gjort gjensynet mulig.

– Det går ikke an å takke nok til alle som har bidratt. Det er helt vanvittig hvor mange mennesker som har gjort en innsats. Hundrevis har vært med og bidratt underveis.

– Vi hadde vært helt fortapt hadde det ikke vært for støttegruppene på Facebook, og for ikke å snakke om Berit Fagerheim i Rømlingen. De siste to ukene har jeg ringt henne til alle døgnets tider, uten egentlig å tenke på at også hun trenger å slappe av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Økt interesse for å sette inn microchip i hånden

Gikk i fella på Montebello

Gjennom sitt engasjement for Rømlingen, har Berit Fagerheim vært med på flere søk etter hunder som er kommet bort fra eier. Sammen med resten av arbeidsgruppen har hun sørget for spredning av savnet-plakater, mailer sendt til veterinærer og staller, og nøye planlagte leteaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Buret var blitt foret med høy, som Katla er vant med å sove på fra sitt tidligere hjem i Tufsingdalen i Hedmark. Foto: Privat
Buret var blitt foret med høy, som Katla er vant med å sove på fra sitt tidligere hjem i Tufsingdalen i Hedmark. Foto: Privat

– Etter hvert begynte nettet å snøre seg til ettersom det kom inn flere observasjoner i Mærradalen og Hovseter. Da vi fikk en observasjon på et bestemt område, fikk vi alle ut fra stedet slik at det var færrest mulig folk og andre dyr som kunne forstyrre. Folk ble plassert på observasjonsposter ved alle utgangsstier og veier, forteller Berit på telefon med ABC Nyheter.

Foreningen Rømlingen har en hundefelle som ble kjørt inn og plassert i en hage på Montebello sist fredag, like ved Husebyskogen der man mente Katle kunne ha etablert seg. Huset ble viktig observasjonspost i flere dager og netter. Det ble etablert mat-sti, mens eierne etterlot lukt rundt om i den nærliggende skogen.

– Folk blir noen gang skuffet hvis ikke hunden går i fella første natten. Det er sjelden det skjer, det som er viktig er at fella får stå og at det er samme person som legger inn åte slik at det legges igjen minst mulig lukter, forklarer Berit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Marit ble lammet av skrekk da hundene forsvant midt på vidda

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Katla forholdt seg helt rolig da hun ble fanget i et bur i en hage på Montebello, to uker etter hun stakk fra eier. Foto: Privat
Katla forholdt seg helt rolig da hun ble fanget i et bur i en hage på Montebello, to uker etter hun stakk fra eier. Foto: Privat

– Se bort og ignorér hunden

Når en hund kommer bort fra eieren, kan det variere hvor lang tid det tar før den går over i overlevelsesmodus. Da er det ikke bare å rope på den eller forsøke snike seg innpå den for å fange rømlingen.

– Hvis man ser hunden er det viktig å ignorere den, se heller en annen vei mens man rygger vekk. Få hunden interessert i å komme opp til deg, gjerne ved hjelp av godbiter den er vant til å få. Tålmodighet er det som gjelder. Jeg har sett mange skremte hunder i overlevelsesmodus som ikke lar seg fange inn, forteller Berit Fargerheim.

– Men, når de først blir fanget eller du får tatt de inn på en annen måte, så blir de nesten rolige. Det er veldig sjelden en hund har «tatt av» inne i fella.

Les også: Nordens største dyrebutikkjede innfører «kjæledyrpermisjon»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyret mitt er borte - hva gjør jeg?

Jeg savner en katt

Katter som regel fritt overalt, derfor er det vanskelig for folk å vite at akkurat din katt er kommet bort hjemmefra og savnet hjemme. Derfor er det viktig at du varsler om dette.

Hvis du savner katten din burde du legge ut en annonse på for eksempel Dyrebar. Få med så mange detaljer som mulig, samt bilde av katten din, helst et bilde som viser kattens farge og spesielle kjennetegn. Få eventuelt med chip og/eller øremerke. Heng deretter plakater opp i nabolaget, nærbutikker osv. Du finner link til ferdig plakat inne på annonsen din.

Du kan med fordel også ringe inn annonse til lokalavisen. Mange steder er dette gratis Ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller lignende organisasjoner der du bor. Vær obs på at disse er frivillige organisasjoner og har derfor ofte varierende åpningstider.

Dersom katten din ikke er merket, kan det være en idé å kontakte lokale veterinærklinikker. Hvis de får inn en umerket, hardt skadet katt er det vanskelig for dem å finne eieren. Du kan for eksempel sende dem en lenke til savnet-annonsen din på e-post.

Jeg savner en hund

Folk som finner hunder gjør som regel sitt beste for å forsøke å oppspore eieren. De vil som regel kontakte deg om hunden har telefonnummer i halsbåndet sitt, eventuelt kontaktes ofte politiet eller redningstjeneste. Om du ikke vet hvem som har ansvaret for bortkomne hunder i ditt distrikt, ring først til politiet på telefonnummer 02800 (landsdekkende nummer). De vil trolig henvise deg til videre til Viking redningstjeneste eller til Falck, alt etter hvor du bor.

Hvis ingen av disse har fått inn hunden din, kan du legge ut annonse her på Dyrebar. Heng deretter plakater opp i nabolaget (du finner link inne på annonsen du laget), og ring inn annonse til lokalavisen.

Vi ønsker deg lykke til med å finne hunden din!

Jeg savner en annen type dyr

Legg ut en annonse på for eksempel Dyrebar.no så fort som mulig, og heng opp plakater i nabolaget. Organiser gjerne en liten leteaksjon, og gjør så mange mennesker som mulig oppmerksom på det bortkomne dyret, slik at mange har øynene og ørene åpne.

Kilde: Dyrebar.no

Kvitt den vonde klumpen

Etter hun kom tilbake, har Katla fått tilsyn av veterinær Louisa fra Mo Dyreklinikk som har stilt opp gratis. Foto: Privat
Etter hun kom tilbake, har Katla fått tilsyn av veterinær Louisa fra Mo Dyreklinikk som har stilt opp gratis. Foto: Privat

Hvis du mistet hunden din for ti år siden, var situasjonen en helt annen enn hva den er i dag. Sosiale medier har ikke bare hatt mye å si for muligheten til å finne igjen tapte kjæledyr, men også til å finne informasjon om hva man bør gjøre og hvor man bør henvende seg når ens firbente venn er kommet på villspor.

– Du vet ikke hvor du skal begynne hen og situasjonen virker fullstendig håpløs. Men så googler du litt og da får du mange tips til hvor du kan henvende deg og hva du kan gjøre, forteller Alexander før han fortsetter:

– Vi har fått uvurderlig hjelp fra folk som vi kanskje aldri kommer til å treffe, mennesker som har gått ut og lett etter Katla om natten og delt savnet-plakater.

Den vonde klumpen som har ligget i samboerparets mager de siste to ukene, er omsider borte.

– Det er kanskje det diggeste. Man kan tenke fremover, vi har jo bare hatt én ting i hodet den siste tiden. Endelig kan vi gå tilbake til en normal hverdag igjen, avslutter han.

Jeg har funnet et dyr - hva gjør jeg?

Jeg har funnet en katt

Det kan være vanskelig å vite om en katt er kommet bort hjemmefra, eller om den bare er ute og rusler. Hvis katten ser frisk ut bør du ikke mate den, da dette kun vil få den den til å tro at den har fått et nytt hjem. Ser du en ukjent katt i nabolaget ditt, kan du prøve å kalle den til deg og se om den har halsbånd med eiers telefonnummer, eller er øremerket med en tatovering.

Hvis katten er øremerket

Hvis katten er øremerket, kan det være forskjellige måter å finne eier på. Om katten bare har ett eller to tegn på øret (f eks M, ID eller 10), betyr dette at katten er chip-merket. (NB: Ikke alle dyrleger merker øret etter injisering av chip-merke.)

Hvis merket består av flere tegn og begynner på en bokstav, kan du finne eieren på nettsiden katteid.no . Hvis merket bare består av tall, kan du finne eieren ved å taste inn tallene på nettsiden til DyreID.

Et øremerke kan ofte være vanskelig å tyde. Lys gjerne baksiden av øret med lommelykt for å se skriften tydeligere.

Hvis katten er chip-merket

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme. Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer.

DyreID registrerer kattens chip-nummer og eieropplysninger i sin database.

Når katten ikke er merket

Legg ut annonse på Dyrebar, og heng opp plakater i nabolaget og i nærbutikker. Prøv å beskrive katten detaljert, også hvor den er funnet, og få om mulig med et bilde i annonsen. Angi stedet der katten ble funnet nøyaktig i kartet, det gjør det enklere å spore den opp.

Ser katten ut til å være syk, eller virker å bli tynnere eller ustelt i pelsen, kan du ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller liknende organisasjoner der du bor.

Jeg har funnet en hund

Hvis du har funnet en bortkommen hund, må du forsiktig prøve å lokke den til deg slik at du kan sjekke om den er merket. Det kan hende den har et telefonnummer i halsbåndet. Hvis ikke du finner eiers nummer, kan du ringe politiet på telefon 02800 (landsdekkende nummer). Politiet vil kunne opplyse om det er Viking eller Falck som har chip-avleser i ditt nærområde, og vil gi deg informasjon om hvem du skal kontakte videre.

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme. Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer. Videre har en rekke redningssentraler, viltnemder og hundeklubber egne avlesere.

Dyreidentitet AS registrerer hundens chip-nummer og eieropplysninger i sin database. Databasen kan dessuten nås hele døgnet via Viking.

Dersom hunden ikke er chip-merket, vil redningstjenesten beholde hunden i en viss tid, før den leveres videre til en forening for omplassering av dyr.

Jeg har funnet en annen type dyr

De fleste kjæledyr er ganske hjelpeløse på egenhånd i naturen. Prøv derfor å fange kjæledyr som er kommet bort fra eieren sin. Legg annonse ut på Dyrebar , og kontakt Dyrebeskyttelsen.

Kilde: Dyrebar.no

Les også:

Mattilsynet stopper gatehundimport

Ni av ti hundeeiere betaler erstatning uten grunn

Viktig å vite før Fido blir med på ferie

– Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund