Eksperter: De sosiale fordelene med sexroboter er sterkt overdrevet

<p class="incom-P3" data-incom="P3">Prisen for en slik dukke kan være flere titusen kroner.</p>
Prisen for en slik dukke kan være flere titusen kroner. Foto: Aleksandar Plavevski / EPA

Det er ingen bevis for at roboter vil minske behovet for sexarbeidere, eller gi pedofile et harmløst utløp for lystene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sexrobotene har gjort sitt inntog, men påstanden om at de kan ha helsefordeler, som å gi pedofile en trygg ventil for lystene sine, er ikke basert på fakta, mener forskere.

Markedet for virkelighetstro dukker med et utvalg hulrom for seksuell nytelse – de fleste i kvinnelige form, med store bryter, bittesmå midjer og lengtende blikk – vokser stadig.

Prisen for en slik dukke kan være flere titusen kroner.

Mens enkelte er enkle dukker beregnet for sex, er andre regelrette sexroboter som kan bevege seg og snakke. Noen av de tilbyr et utvalg av brystvorter og har kjønnslepper som kan vaskes i oppvaskmaskinen . Dukkene blir stadig mer avanserte og realistiske, og kommer nå med kunstig intelligens, systemer som tilfører glidemiddel. Til og med vaginaer som etterligner orgasmer.

– Vi har konkludert med at det er ikke er noe faktagrunnlag for påstandene om de helsemessige fordelen ved slike sexdukker, sier Susan Bewley. Hun er professor i kvinnehelse ved Kings College London, og medforfatter av den nye studien.

Dukkene blir stadig mer avanserte og realistiske. Foto: Aleksandar Plavevski / EPA
Dukkene blir stadig mer avanserte og realistiske. Foto: Aleksandar Plavevski / EPA

Ønske om å normalisere

Enkelte mener at slike påstander bunner i et ønske om å normalisere bruken av slike dukker, heller enn å tilby faktiske helseråd.

– Man kan si at denne studien er en slags akademisk bønn om ikke å legge fram ubegrunnede påstander. Og et ønske om vi undersøker dette grundig, dersom dette faktisk er noe mer enn markedsføring av et nytt produkt, sier Bewley.

Enkelte mener sexroboter ikke er annet enn det neste steget i den blomstrende sexleketøys-industrien, som omsetter for 30 milliarder dollar årlig.

Andre mener disse dukkene er noe helt annet enn tradisjonelle vibratorer, og at de kan ha omfattende sosiale implikasjoner.

Den nyeste studien er ikke den første som tar for seg sexroboter. I fjor publiserte Foundation for Responsible Robotics rapporten «Our Sexual Future with Robots». Her tok de for seg potensielle fordeler og ulemper med slike innretninger, og trakk fram det faktum at det allerede finnes sexdukkebordeller i Asia.

Bewley og medforfatter Dr Chantal Cox-George skrev i BMJ Sexual and Reproductive Health om hvordan de søkte i databaser som samler forskningsstudier, uten å finne noen studier som tok for seg de helsemessige konsekvensene av sexroboter.

I stedet oppdaget de at slike naturtro dukker tillegges en rekke positive effekter; blant annet at de gir marginaliserte mennesker muligheten til å ha et sexliv, og kan bidra i behandlingen av sexovergripere og pedofile.

– Oppriktig begjær

Bewley og Cox-George har sett nærmere på debatten rundt disse temaene, og trekker frem flere problemstillinger. For eksempel spørsmålet om hvem som har det juridiske ansvaret dersom brukeren pådrar seg skader eller infeksjoner ved bruk av en sexdukke, og om slike dukker fører til økt utnytting av mennesker i stedet for å skjerme sexarbeidere.

Forskere mener at bruken av sexdukker kan vanskeliggjøre forholdet til menneskelige partnere. Foto: Aleksandar Plavevski / EPA
Forskere mener at bruken av sexdukker kan vanskeliggjøre forholdet til menneskelige partnere. Foto: Aleksandar Plavevski / EPA

Og selv om dukkene testes ut som hjelpemiddel i helse- og sosialomsorg, sier Bewley og Cox-George at det er uklart hvor mye hjelp dukkene kan gi til mennesker som lider av seksuell dysfunksjon, eller rett og slett ensomhet. De mener at bruken av slike dukker kan vanskeliggjøre forholdet til menneskelige partnere, og at robotenes mangel på følelser kan bli en stressfaktor for brukeren. – Et menneske kan oppriktig begjære en sexdukke, men motparten kan bare etterligne begjæret på kunstig vis, skriver forskerne.

Motvirker ikke overgrep

Det finnes allerede sexdukker som ligner barn. Ifølge Bewley og Cox-George er det ikke noe bevis for at sexdukkene kan hjelpe pedofile, og dermed bidra til å beskytte barn mot overgrep. Tvert imot mener de at dukkene kan bidra til å normalisere slike handlinger, og dermed øke risikoen for seksuelle overgrep for både barn og voksne.

– Det er en god tanke, at disse dukkene kan ha en positiv effekt. Kanskje er det noe i det, kanskje ikke. Men det faktum at påstandene stammer fra de som selger disse dukkene, betyr at vi må ta de med en klype salt, sier Bewley.

Den nyeste studien er ikke den første som tar for seg sexroboter. Foto: Aleksandar Plavevski / EPA
Den nyeste studien er ikke den første som tar for seg sexroboter. Foto: Aleksandar Plavevski / EPA

I fjor ble en mann i Storbritannia arrestert, etter at tollen fanget opp en barne-sexdukke. Etterforskningen avdekket at mannen hadde bilder av overgrep mot barn på PC-en sin.

Forskerne sier det er flere spørsmål knyttet til temaet. For eksempel om bruken av sexdukker kan påvirke hva man ser på som attraktivt hos kvinner av kjøtt og blod. Det finnes også sexdukker som lar brukeren utforske voldtektsfantasier.

De fleste synes temaet er frastøtende

Professor Oliver Bendel hos University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland er en ledende ekspert innen etikk knyttet til maskiner og roboter. Han ser ikke behovet for å forby sexdukker, og tror dette vil forbli en nisjeteknologi, siden de fleste fortsatt vil foretrekke sex med andre mennesker.

Han er imidlertid enig i at det trengs mer forskning, men sier at det kan bli vanskelig.

– De fleste universitetene i Europa vil ikke ha noe med dette å gjøre. De fleste forskere synes temaet er frastøtende, sier Bendel.

Han legger til at det også kan bli vanskelig for forskere å finne frivillige til å delta i en studie.

– Det er en gammel drøm for mennesker, å ha kunstige elskovspartnere. Pygmalion skapte en skulptur med kvinnelige former, og lå med den. Aphrodite ga liv til skulpturen. Det å lage kunstige mennesker er et interessant område både for vitenskapen og kommersielle interesser. Men vi bør ikke la mennesker være alene med disse maskinene, sier Bendel.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter/ ABC Nyheter / Pressworks

© Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia01:44 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad00:48 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Siste nytt
02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia01:44NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad00:48VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Populært