Slik tar du vare på kjæledyrene i varmen

Se video: Slik tar du best vare på de firbeinte i varmen.

– I den intense solen og varmen kan både katter og hunder lide, advarer veterinær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For våre firbente venner kan den siste tids rekordvarme være langt mer utfordrende enn det kan kjennes for oss tobente. Forsikringsselskaper melder om en økning i antallet bekymringsmeldinger fra kjæledyreiere.

– Hvert eneste år får vi inn kjæledyr som har kollapset i varmen, og som må bæres inn på dyreklinikken for behandling. Noen kommer seg når vi får kjølt de ned med å spyle kaldt vann, men mange er så dehydrert at de må ha tilleggsbehandling i form av intravenøst væske, sier Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen, i en pressemelding.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Han knuser ruta for å redde hunden fra varmedøden

Livsviktig tilgang til skygge

Veterinæren ber folk se ekstra godt til kjæledyrene sine i disse dager der gradestokken nærmest daglig trykker seg opp mot 30 grader flere steder i landet. Mange steder er det lenge siden sist man hadde nedbør.

Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen. Foto: AniCura
Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen. Foto: AniCura

– I den intense solen og varmen kan både katter og hunder lide. Se til at de har tilgang til skygge og sørg for at de har rikelig med vann, både innendørs og utendørs. Sett gjerne ekstra drikkebeger flere steder i huset og ute, sier Kvinge.

– Skulle spesielt hunden begynne å pese, puste med åpen munn og se ubekvem ut, bør du spyle den med kaldt vann for å kjøle den ned. Ikke pakk den inn i våte og kalde håndklær, sier han.

Les også: – Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund

Hold hunden unna stranden

Det kan nok være mange som tenker å ta med hunden på stranden. Det advarer veterinæren på det skarpeste mot å gjør.
– Der pleier det ofte være mangel på skygge, i tillegg til at vi ofte ser skader på hunder som har oppstått på eller nær stranden. Det kan være glasskår eller skarpe ting i terrenget.

– Og la aldri en hund være alene i en innelåst bil når solen steker på sommeren. Solen beveger seg, bilen du parkerte i skyggen kan stå i direkte sollys kort tid etter, sier veterinær Tor Kvinge.

VIDEO: Forbipasserende knuste vinduene da de så hvor vondt hunden hadde det. OBS! Sterke bilder

Les også: Derfor kan det bli altfor varmt i bilen nå