Take away-koppen er en forsøplingsversting:

Slik skal kaffekjedene bekjempe engangsforsøpling

Take away-kopper er blant det engangsservise vi nordmenn bruker mest. Flere kaffekjeder vil få ned forbruket av slike engangskopper for å hindre forsøpling.
Take away-kopper er blant det engangsservise vi nordmenn bruker mest. Flere kaffekjeder vil få ned forbruket av slike engangskopper for å hindre forsøpling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fem av tolv kaffekjeder gir deg nå rabatt på medbrakt kaffekopp. – Vi trenger økonomiske incentiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst åtte millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år, ifølge FN. De har kartlagt hva slags type søppel det ble funnet mest av under en omfattende, internasjonal strandryddeaksjon i 2009.

Det ble funnet 510.000 artikler av forskjellig type engangsservise som bestikk, kopper og tallerkener. I tillegg ble det funnet 410.00 sugerør og rørepinner.

I Norge er kaffe- og bakerikjedene store forbrukere av sugerør, rørepinner og engangsservise. Nå vil flere av kjedene som opererer i landet ta grep for å få ned bruken av engangsservise og plast, og bidra til mindre forsøpling i Norge.

ABC Nyheter har kontaktet 13 kaffe- og bakerikjeder og bedt om en oversikt over hva slags tiltak de ulike bedriftene har innført for å redusere bruken av engangsservise og plast. 12 av kjedene har svart på henvendelsen.

5 av 12 kjeder gir deg miljørabatt

Samtlige av kjedene ABC Nyheter har snakket med har et mål om å redusere bruk av engangsservise og plast, og sier de jobber kontinuerlig med å finne bedre løsninger på utfordringen.

Blant annet ønsker fem av de tolv kjedene å gi kundene sine rabatt dersom de har med sin egen kopp til å ha take away-kaffen i.

Fagsjef i Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl, mener dette er et veldig godt tiltak.

Håkon Lindahl støtter ethvert tiltak for å få minske bruken av engangsservise, plast og emballasje. Foto: Framtiden i våre hender
Håkon Lindahl støtter ethvert tiltak for å få minske bruken av engangsservise, plast og emballasje. Foto: Framtiden i våre hender

– I kaffeindustrien er det særlig take away-kopper til engangsbruk som er et problem. Du ser stadig mengder med slike kopper stående ved fulle søppelbøtter i bybildet, sier Lindahl til ABC Nyheter.

Han tror rabatt og salg av gjenbrukskopper samlet er en god løsning for å få ned forbruket av slike engangskopper.

– Et av de beste tiltakene vi har sett er de som gir rabatt på kaffen når kunden tar med medbrakt kopp. Vi trenger økonomiske incentiver så det ikke bare blir opp til forbrukernes velvilje å hjelpe kaffekjedene med å få forbruket ned, sier Lindahl.

Les også: Slik vil miljøministeren at du skal redusere plastproblemet

De to største operatørene i Norge, Espresso House med 45 utsalgssteder og Kaffebrenneriet med 38 utsalgssteder, tilbyr ikke dette ved dags dato. Den største operatøren som i dag gir kunden en miljørabatt er Starbucks.

Kjeden har 24 utsalgssteder i Norge, og gir kunden en rabatt på fem kroner på kaffe dersom den tas i egen kopp fremfor en take away-kopp.

– Vi har også delvis resirkulerbare take away-kopper og investerer nå 80 millioner kroner i et prosjekt om å lage verdens første 100 prosent resirkulerbare og nedbrytbare kaffekopp, sier Joannis Vendrig, administrerende direktør i Starbucks Norge og Sverige, til ABC Nyheter.

Se hvilke kjeder som gir rabatt for medbrakt kopp og hvem som selger gjenbrukskopper i oversikten under.Artikkelen fortsetter under oversikten.

Foto: Datawrapper
Foto: Datawrapper

Vil gi rabatt på mer enn bare kopper

Baker Hansen, med 35 utsalgssteder i Norge, har per dags dato ikke rabatt på medbrakt kopp til take away-drikke, men det har de planer om å innføre snart. Det norske selskapet ser imidlertid for seg å innføre en større, mer omfattende rabattordning dersom det lar seg gjøre.

– Vi vil innføre en løsning der kundene våre som kjøper müsliblanding kan ha med eget glass og få müsliblandingen i det, og da få en rabatt for å ha med egen emballasje, sier kjedesjef i Baker Hansen, Ola Bye, til ABC Nyheter.

I tillegg lanserer Baker Hansen i løpet av kort tid sin egen brødpose av tøy.

– Her vurderer vi også en rabatt på brød om du har med egen brødpose, men det er ikke ferdig utredet enda.

Les også: MDG vil forby engangsplast

– Alle materialer har et miljøfotavtrykk

Et annet tiltak mange av kjedene gjør for å minimere bruken av plast, er å erstatte plast med andre materialer.

– Folk tar med seg dette ut i naturen og ut på gata, så vi anbefaler å bruke nedbrytbare materialer. Papp er et helt ålreit alternativ. Bambus er også adskillig bedre enn plast. Tre er også helt fint, sier Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender.

Han understreker at dette er tiltak som kan hjelpe i et forsøplingsperspektiv.

– Det er ikke sikkert bruk av andre materialer får det til å gå i pluss i klimaregnskapet. Problemet er jo forsøplingen. Denne industrien selger produkter som ofte havner på avveie, og da er det et reelt forsøplingsproblem, sier Lindahl.

– Først og fremst må bruken av unødvendig plast reduseres. Bransjen innfører nå tiltak som de selv mener er effektive for å oppnå dette, og det er veldig bra, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet
– Først og fremst må bruken av unødvendig plast reduseres. Bransjen innfører nå tiltak som de selv mener er effektive for å oppnå dette, og det er veldig bra, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet

Videre sier fagsjefen at det ikke hjelper stort å gå over fra vanlig plast til nedbrytbar plast eller bioplast.

– Nedbrytbar plast bare litt mindre nedbrytbar enn vanlig plast. Om den havner på sjøen vil den bli et problem. Bioplast er laget av fornybare materialer, men er akkurat like lite nedbrytbar som vanlig plast, så det løser ikke søppelproblemet, sier han.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) påpeker at absolutt alle materialer har et miljøfotavtrykk.

– Papp, papir og bomull er eksempler på alternativer til plast, men det er ikke alltid de er bedre for miljøet. Før vi som myndigheter kan si at ett materiale er bedre enn et annet, er det viktig at vi er sikre på at den totale effekten på miljøet er bedre. Det første vi bør gjøre er derfor å få ned den unødvendige plastbruken, og å sørge for at den plasten vi bruker resirkuleres, sier ministeren til ABC Nyheter.

Les også: Plastsugerør kan bli forbudt i Storbritannia

Kun én har kuttet plastsugerøret

Av kaffe- og bakerikjedene i Norge vi har snakket med, er det flere som eksperimenterer med alternativer til plast. Foreløpig er Kaffebrenneriet og Godt Brød de eneste som har erstattet verstingen plastsugerør, med henholdsvis sugerør av maisstivelse og 80 prosent resirkulert materiale og sugerør av papp.

Tre andre kjeder oppgir at de leter etter gode alternativer til plastsugerøret.

Flere har også byttet ut bestikk og emballasje i plast med andre alternativer, og mange forsøker å finne ut hva de kan kutte ut for godt.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen stiller seg i likhet med Lindahl veldig positiv til at næringslivet selv tar initiativ til å redusere bruken av engangsartikler av plast, og mener at det er på sin plass.

– Næringslivet deler ut mye av de engangsartiklene vi finner på norske og europeiske strender. Derfor må også næringslivet ta en stor del av ansvaret for å redusere forbruket av engangs-og plastartikler, og sørge for at plastavfallet de produserer blir samlet inn og håndtert på en god måte og at ressursene blir resirkulert.

VIDEO: Sugerør er ikke naturens venn.

VIDEO: Her blir de straffet for å bruke sugerør.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Vegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader
Siste nytt
10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeVegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader
Populært