Take away-koppen er en forsøplingsversting:

Slik skal kaffekjedene bekjempe engangsforsøpling

Take away-kopper er blant det engangsservise vi nordmenn bruker mest. Flere kaffekjeder vil få ned forbruket av slike engangskopper for å hindre forsøpling.
Take away-kopper er blant det engangsservise vi nordmenn bruker mest. Flere kaffekjeder vil få ned forbruket av slike engangskopper for å hindre forsøpling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fem av tolv kaffekjeder gir deg nå rabatt på medbrakt kaffekopp. – Vi trenger økonomiske incentiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst åtte millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år, ifølge FN. De har kartlagt hva slags type søppel det ble funnet mest av under en omfattende, internasjonal strandryddeaksjon i 2009.

Det ble funnet 510.000 artikler av forskjellig type engangsservise som bestikk, kopper og tallerkener. I tillegg ble det funnet 410.00 sugerør og rørepinner.

I Norge er kaffe- og bakerikjedene store forbrukere av sugerør, rørepinner og engangsservise. Nå vil flere av kjedene som opererer i landet ta grep for å få ned bruken av engangsservise og plast, og bidra til mindre forsøpling i Norge.

ABC Nyheter har kontaktet 13 kaffe- og bakerikjeder og bedt om en oversikt over hva slags tiltak de ulike bedriftene har innført for å redusere bruken av engangsservise og plast. 12 av kjedene har svart på henvendelsen.

5 av 12 kjeder gir deg miljørabatt

Samtlige av kjedene ABC Nyheter har snakket med har et mål om å redusere bruk av engangsservise og plast, og sier de jobber kontinuerlig med å finne bedre løsninger på utfordringen.

Blant annet ønsker fem av de tolv kjedene å gi kundene sine rabatt dersom de har med sin egen kopp til å ha take away-kaffen i.

Fagsjef i Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl, mener dette er et veldig godt tiltak.

Håkon Lindahl støtter ethvert tiltak for å få minske bruken av engangsservise, plast og emballasje. Foto: Framtiden i våre hender
Håkon Lindahl støtter ethvert tiltak for å få minske bruken av engangsservise, plast og emballasje. Foto: Framtiden i våre hender

– I kaffeindustrien er det særlig take away-kopper til engangsbruk som er et problem. Du ser stadig mengder med slike kopper stående ved fulle søppelbøtter i bybildet, sier Lindahl til ABC Nyheter.

Han tror rabatt og salg av gjenbrukskopper samlet er en god løsning for å få ned forbruket av slike engangskopper.

– Et av de beste tiltakene vi har sett er de som gir rabatt på kaffen når kunden tar med medbrakt kopp. Vi trenger økonomiske incentiver så det ikke bare blir opp til forbrukernes velvilje å hjelpe kaffekjedene med å få forbruket ned, sier Lindahl.

Les også: Slik vil miljøministeren at du skal redusere plastproblemet

De to største operatørene i Norge, Espresso House med 45 utsalgssteder og Kaffebrenneriet med 38 utsalgssteder, tilbyr ikke dette ved dags dato. Den største operatøren som i dag gir kunden en miljørabatt er Starbucks.

Kjeden har 24 utsalgssteder i Norge, og gir kunden en rabatt på fem kroner på kaffe dersom den tas i egen kopp fremfor en take away-kopp.

– Vi har også delvis resirkulerbare take away-kopper og investerer nå 80 millioner kroner i et prosjekt om å lage verdens første 100 prosent resirkulerbare og nedbrytbare kaffekopp, sier Joannis Vendrig, administrerende direktør i Starbucks Norge og Sverige, til ABC Nyheter.

Se hvilke kjeder som gir rabatt for medbrakt kopp og hvem som selger gjenbrukskopper i oversikten under.Artikkelen fortsetter under oversikten.

Foto: Datawrapper
Foto: Datawrapper

Vil gi rabatt på mer enn bare kopper

Baker Hansen, med 35 utsalgssteder i Norge, har per dags dato ikke rabatt på medbrakt kopp til take away-drikke, men det har de planer om å innføre snart. Det norske selskapet ser imidlertid for seg å innføre en større, mer omfattende rabattordning dersom det lar seg gjøre.

– Vi vil innføre en løsning der kundene våre som kjøper müsliblanding kan ha med eget glass og få müsliblandingen i det, og da få en rabatt for å ha med egen emballasje, sier kjedesjef i Baker Hansen, Ola Bye, til ABC Nyheter.

I tillegg lanserer Baker Hansen i løpet av kort tid sin egen brødpose av tøy.

– Her vurderer vi også en rabatt på brød om du har med egen brødpose, men det er ikke ferdig utredet enda.

Les også: MDG vil forby engangsplast

– Alle materialer har et miljøfotavtrykk

Et annet tiltak mange av kjedene gjør for å minimere bruken av plast, er å erstatte plast med andre materialer.

– Folk tar med seg dette ut i naturen og ut på gata, så vi anbefaler å bruke nedbrytbare materialer. Papp er et helt ålreit alternativ. Bambus er også adskillig bedre enn plast. Tre er også helt fint, sier Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender.

Han understreker at dette er tiltak som kan hjelpe i et forsøplingsperspektiv.

– Det er ikke sikkert bruk av andre materialer får det til å gå i pluss i klimaregnskapet. Problemet er jo forsøplingen. Denne industrien selger produkter som ofte havner på avveie, og da er det et reelt forsøplingsproblem, sier Lindahl.

– Først og fremst må bruken av unødvendig plast reduseres. Bransjen innfører nå tiltak som de selv mener er effektive for å oppnå dette, og det er veldig bra, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet
– Først og fremst må bruken av unødvendig plast reduseres. Bransjen innfører nå tiltak som de selv mener er effektive for å oppnå dette, og det er veldig bra, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet

Videre sier fagsjefen at det ikke hjelper stort å gå over fra vanlig plast til nedbrytbar plast eller bioplast.

– Nedbrytbar plast bare litt mindre nedbrytbar enn vanlig plast. Om den havner på sjøen vil den bli et problem. Bioplast er laget av fornybare materialer, men er akkurat like lite nedbrytbar som vanlig plast, så det løser ikke søppelproblemet, sier han.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) påpeker at absolutt alle materialer har et miljøfotavtrykk.

– Papp, papir og bomull er eksempler på alternativer til plast, men det er ikke alltid de er bedre for miljøet. Før vi som myndigheter kan si at ett materiale er bedre enn et annet, er det viktig at vi er sikre på at den totale effekten på miljøet er bedre. Det første vi bør gjøre er derfor å få ned den unødvendige plastbruken, og å sørge for at den plasten vi bruker resirkuleres, sier ministeren til ABC Nyheter.

Les også: Plastsugerør kan bli forbudt i Storbritannia

Kun én har kuttet plastsugerøret

Av kaffe- og bakerikjedene i Norge vi har snakket med, er det flere som eksperimenterer med alternativer til plast. Foreløpig er Kaffebrenneriet og Godt Brød de eneste som har erstattet verstingen plastsugerør, med henholdsvis sugerør av maisstivelse og 80 prosent resirkulert materiale og sugerør av papp.

Tre andre kjeder oppgir at de leter etter gode alternativer til plastsugerøret.

Flere har også byttet ut bestikk og emballasje i plast med andre alternativer, og mange forsøker å finne ut hva de kan kutte ut for godt.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen stiller seg i likhet med Lindahl veldig positiv til at næringslivet selv tar initiativ til å redusere bruken av engangsartikler av plast, og mener at det er på sin plass.

– Næringslivet deler ut mye av de engangsartiklene vi finner på norske og europeiske strender. Derfor må også næringslivet ta en stor del av ansvaret for å redusere forbruket av engangs-og plastartikler, og sørge for at plastavfallet de produserer blir samlet inn og håndtert på en god måte og at ressursene blir resirkulert.

VIDEO: Sugerør er ikke naturens venn.

VIDEO: Her blir de straffet for å bruke sugerør.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Hvite hus-ansatt vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år
Siste nytt
09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Hvite hus-ansatt vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år
Populært