Har du sjekket datostemplingen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi sjekker datoen på grillmaten med argusøyne. Samtidig er det mange som ikke aner at også slangen på gassgrillen har en holdbarhetsdato.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi skal beskrive hvilke lukter som automatisk får oss i sommer-modus, vil nok mange trekke frem lukten av grillet kjøtt som en av de mest sentrale. Grillsesongen er i full gang, men mens vi har falkeblikk på om maten vi legger på er innenfor datostempling, er det mange som samtidig glemmer å sjekke holdbarhetsdatoen på selve gasslangen.

– Gasslanger har begrenset levetid, og må byttes ut med jevne mellomrom. Sterk sol og store temperaturforandringer tærer på gummien, advarer kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

(Saken fortsetter under)

Ett eller flere steder på slangen til gassgrillen er produksjonsdatoen stemplet på. Denne gasslangen er laget i første kvartal 2012. Foto: If
Ett eller flere steder på slangen til gassgrillen er produksjonsdatoen stemplet på. Denne gasslangen er laget i første kvartal 2012. Foto: If

Avdekk lekkasjer med såpevann

Alle som starter grillsesongen bør rutinemessig sjekke slangen og koblinger nøye for sprekker og lekkasjer. Det er ikke vanskelig å finne ut alderen på slangen, ettersom den er tydelig merket med produksjonsår.

– De fleste branner og eksplosjoner ved grilling skjer når en person bruker en grill som ikke har vært brukt på en stund, eller rett etter påfylling og feste av gassbeholderen på grillen, sier Clementz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å sjekke om slangen har lekkasjer, kan du enkelt smøre inn både slanger og rørforbindelser med såpevann. Dersom det forekommer lekkasjer, vil dette komme til syne i form av såpebobler på lekkasjestedet.
– En slik såpepensling bør du faktisk gjøre flere ganger i løpet av grillsesongen, sier Clementz.

Les også: Grillbranner kostet 126 millioner i fjor sommer

(Saken fortsetter under)

Ved å smøre oppvaskmiddel og vann på slangen kan du se hvor det er lekkasje. Foto: If
Ved å smøre oppvaskmiddel og vann på slangen kan du se hvor det er lekkasje. Foto: If

Finnes ingen fasitsvar

Nesten hver tredje som eier en gassgrill utfører ikke vedlikehold av grillen, går det fram av en undersøkelse TNS Gallup gjorde for If i for noen år siden. Samtidig svarte én av seks at de føler ubehag eller er «litt redde» i nærheten av installert gass, som gassgrill og gasskomfyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder gasslangen, kan en gylden regel være å skifte den ut hvert andre eller tredje år. Samtidig finnes det ikke noe fasitsvar på holdbarheten til en gasslange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen ganger kan den være kortere enn to år, andre ganger lenger. Står grillen ute hele året, vil slangen og grillen bli utsatt for større belastninger. Særlig sterkt direkte sollys og temperaturforandringer gjennom årstidene påvirker levetiden til gummien i slangen, påpeker Clementz.

Vær obs på rar lukt

Halve grillopplevelsen er den deilige lukten av maten som godgjør seg på varmen. Men dersom du skulle kjenne rar lukt, må du stenge av med en gang.

– Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, må du straks stenge av gasstilførselen på gassflasken. Fjern alle varmekilder, gå vekk fra grillen og kontakt brannvesenet, sier Sigmund Clementz i If.

Gassgrill? Disse seks tingene bør du passe på

  • Vær på vakt mot propanlekkasjer. Lufta kan bli eksplosjonsfarlig av gass som lekker. Hold åpen ild, glødende sigaretter og elektriske gnister langt unna
  • Oppbevar helst gassflasken utendørs. Aldri plasser plassér gassbeholderne under terrengnivå, for eksempel i kjelleren. Propangass er tyngre enn luft
  • Sjekk rørforbindelser og slange jevnlig for lekkasjer med konsentrert såpevann som du pensler på. Bobler = lekkasje.
  • Bruk bare godkjente slanger og utstyr. Skift defekte eller sprukne slanger med én gang
  • Hold grill og gassbeholder i god stand. Ikke prøv å reparere skader eller defekter selv. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling med jevne mellomrom
  • Gassbeholdere må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk sol. Beholderne skal alltid stå oppreist
Kilde: Forsikringsselskapet If

Les også: Første smakebit: Skal spise naboens familie-SUV til frokost