Alenemor og uten utdannelse - på Mount Everest for niende gang

– Dersom jeg klarer å bestige verdens høyeste fjell ni ganger, kan alle kvinner nå sine drømmer, sier Lhakpa Sherpa (44).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

44 år gamle Lhakpa Sherpa fra Nepal er den kvinnen i verden som har vært flest ganger på toppen av Mount Everest. Forrige uke besteg hun verdens høyeste fjell for niende gang, og slo dermed sin egen verdensrekord i antallet Everest-bestigninger for kvinner.

– Dersom en alenemor uten utdannelse klarer å klatre opp Everest ni ganger, kan alle kvinner nå sine drømmer, sa Sherpa da hun ble gjort ære på av Nepals turistmyndigheter i en seremoni i hovedstaden Katmandu onsdag.

Den nepalske kvinnen fikk aldri noen formell utdannelse ettersom hun allerede i ung alder måtte tjene til livets opphold ved å jobbe som sherpa, en lokal guide og hjelper for klatrere, skriver nyhetsbyrået AP.

(Saken fortsetter under bildet)

Nepals turistmyndigheter gjorde onsdag ære på nepalske Lhakpa Sherpa etter at hun forrige uke besteg verdens høyeste fjell, Mount Everest, for niende gang. Foto: AP / NTB scanpix.
Nepals turistmyndigheter gjorde onsdag ære på nepalske Lhakpa Sherpa etter at hun forrige uke besteg verdens høyeste fjell, Mount Everest, for niende gang. Foto: AP / NTB scanpix.

Sammen med sin bror ledet hun forrige uke en gruppe med 50 klatrere opp toppen av Mount Everest. Hun beskriver den siste bestigningen av det 8.850 meter høye fjellet som den mest krevende hittil, med kraftig vind og store snømengder. Sammen med gruppen på 50 klatrere var hun og broren nødt til å vente flere dager for å nå toppen.

Les også: Ung nordmann besteg Mount Everest

Ifølge AP bor Lhakpa Sherpa i dag i USA hvor hun jobber som oppvaskhjelp hos den amerikanske matvarekjeden Whole Foods Market i byen West Hartford i Connecticut. Der bor hun som alenemor med tre barn.

Ifølge Lhakpa Sherpa vil hun returnere for å bestige fjellet på ny neste år.

– Det finnes folk i 70-årene som fortsatt klatrer på Mount Everest. Jeg er ikke i nærheten av den alderen ennå, sier Sherpa til AP.

Les også: Torkjel (27) satset 600.000 på fjellrekord

Personvernpolicy